Wysany: 2008-04-07, 16:17 316i E30 M10 problem z przepływonierzem i sondą lambda
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Opis problemu:
Auto jak w temacie + LPG. Któregoś dnia urwał mi sie wydech i to tak pechowo, że nie dało się tego pospawać (portki przy samym kolektorze - spawacz powiedział że nie pospawa bo nie będzie szczelne i tak). Kupiłem cały wydech ale od innego modelu - mój był z katalizatorem i sondą lambda a ten jest bez. Potem miałem kilka strzałów LPG strzałów i w tyłek dostał przepływomierz (w końcu tak że nie dało sie jeździć) kumpel mi go jakoś niby poprostował ale generalnie auto już nie jeździ tak jak kiedyś (słabszy, nierównomiernie wkręca się na obroty, wyższe spalanie, itp...). Do tego dochodzi fakt że pewnie parownik też wymaga już regeneracji.
Proszę o wszelkie komentarze i porady co zrobić i w jakiej kolejności (najpierw wymienić przepływke, czy wspawać lambdę?) aby doprowadzić autko do stany używalności gdyż teraz będę musiał nim jeździć znacznie więcej i zależy mi aby było maksymalnie sprawne.
Oprócz luźnych komentarzy proszę też o odpowiedź na pytania:
1. Czy brak sondy lambda wpływa na pracę silnika na gazie?
2. Oryginalny przepływomierz to Bosch 0280202039 czy mogę zamiast niego dać np. 0280202050 (z zewnątrz wyglądają tak samo - )tu spis przepływek
3. Czy strzały mogły być spowodowane brakiem sondy?
4. Czy kontrolka od hamulców może sie świecić w przypadku zużytych bębnów (od klocków w przodzie jest odłączona bo mam klocki bez czujnika, poziom płynu też OK)
x_e_o_n możesz troszkę rozwinąć bo nie nie łapie tego żargonu - "3" ?
Przewody WN wymieniłem bo była maskara - miałem neony pod maską teraz jest OK.
A jeżeli dobrze zrozumiałem z tym przepływomierzem to koniecznie musi być dokładnie ten sam numer seryjny?
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-04-07, 19:59
Na WN skaldaj sie kable , swiece , kopułka , palec jezeli ktores z tych elementow jest kiepskie a zapewne tak jest to bedzie kiszka na LPG , przeplywka musi miec dokladnie taki sam numer jak wczesniejsza
Na WN skaldaj sie kable , swiece , kopułka , palec jezeli ktores z tych elementow jest kiepskie a zapewne tak jest to bedzie kiszka na LPG , przeplywka musi miec dokladnie taki sam numer jak wczesniejsza
Tyle wiem, wszystko było wymieniane ~ 40 tys temu, kable ponownie kilka tys temu, więc myśle że powinno być OK.
Możesz sie odnieść do tej lambdy jakoś, czy i jak zainstalować ją w tym obecnym wydechu beż katalizatora ?
Dopóki nie założę tej lambdy, planuję zamienić siklniczek krokowy na śrubkę bo komputer i tak nie dostaje sygnału z sondy - niektórzy tak robią nawet przy sprawnej sondzie bo uważają że to lepsze niż elektronika (mimo, że nielegalne )