Wysany: 2004-12-24, 15:42 silnik sie dławi [po umyciu, M40B18]
mam kurde problem.wczoraj coś sie stało p umyciu silnika,zaczął sie dławić,niewchodzi na obroty krztusi sie,a najlepsze jest to ze jak odłącze przepływomierz to chodzi dalej tylko jeszcze gożej niz z podłączonyą przepływką a powinien zgasnąć,co to moze być,wymieniłem świece bo myślałem ze sa już zaolejone i niedają iskry ale to jednak nie to.pomóżcie,bo ja juz niemam siły do tego silnika.
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2004-12-24, 15:57
Jesli myles Karcherem to wszystko jasne ze nalecialo ci troszke wody do garow i to dlatego nierowno chodzi a moze jeszcze gdzies sie dostala woda. Troche sie pomeczysz ale pozniej wszystko powinno wrocic do normy kumpel kiedys tez dal na myjke silnik i po umyciu chodzil jak "kaszel" zero kopyta ale po kilku dniach doszedl do siebie. Wiec moja rada lepiej nie oddawac na myjke karcherem silnika bo mozna sobie niezlego bajzlu narobic. Jak zdiagnozujesz co to bylo daj znac
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
(oo=[][]=oo)
GG: 2905288
lukasz [Usunity]
Wysany: 2004-12-24, 20:43
Poczekaj jak wszystko wyschnie,moze gdzies rzeczywiscie woda wpadla i robi klopot,moze gdzies do cewki albo przeplywki i dlatego nierowno chodzi. Najlepiej wstaw gdzies do ciepla i powinno byc ok.
Jesli myles Karcherem to wszystko jasne ze nalecialo ci troszke wody do garow i to dlatego nierowno chodzi a moze jeszcze gdzies sie dostala woda.
haha no chyba żartujesz? no niby jak ta woda miałaby tam wlecieć?
po pierwsze jeśli myjecie silnik w taki sposób to nigdy go nie gaście... myjcie na zapalonym silniku... po drugie odłączenie przepływki wcale nie musi powodować zgaśnięcia silnika... niektóre silniki dalej pracują bez przepływek więc to jest bzdura i nie może być regułą... wymiana świec też nic nie da... moim zdaniem masz wodę w kopułce... po prostu się tam troszkę skropliło na stykach i gotowe... to się bardzo często zdarza i właśnie przyczyną niedomogów silnika po myciu jest zawilgotniona kopułka albo same przewody wysokiego napięcia... (oczywiście przy załozeniu że przepływka nigdy nie była otwierana, bo jeśli była to i tam mogło się trochę wody zebrać jeśli nie została zamknięta dostatecznie szczelnie....
Anonymous Go
Wysany: 2004-12-25, 02:29
przepływka była otwierana i juz ja wysuszyłem bo tez myslałem ze tam woda jest,podrugie kopołke tez rozbrałem wyczyściłem i wysuszyłem wiec to napewno nie to
ja mialem ostatnio taka sytuacje i wlasnie mi wywalilo 1 wezyk czego prawie nie bylo widac...przejrzyj wszystkie kable dokladnie, szczegolnie te niewidoczne
A może poprostu kable WN masz już stare i dostały wilgoci
Loko co do mycia silnika na włączonym silniku czyli jednocześnie na zagżanym hmmmm zawsze myslałem ze może pęknąć głowica gdyż w beemkach są one delikatne a ty piszesz takie teorie może jestem w błędzie ale ja bym niemył na gorącym silniku
jeśli masz zamiar myś lodowatą wodą to masz całkowitą racje... ale kto myje zimną wodą silnik? to tak samo jakbyś chciał umyś tłuste nczynia w zimnej wodzie... życzę powodzenia
nawet na carmanie nastawia się na "1" i wtedy leci gorąca woda z pianą... albo przynajmniej nie myś na zimnym silniku. chodzi o to aby woda która niepostrzeżenie się gdzieś dostanie szybko wyparowała... nie raz to robiłem, a głowice wcale nie są delikatnie pod warunkiem że się ich z głową "używa"... (a te wszystkie opinie na temat pękających to zauważcie że albo np. termostat, albo wiatrak, albo tuż po szaleństwach bez patrzenia na wskaźnik temp... od tego on jest żeby kontrolować temp. jeśli za wysoka to nie czekamy, bo może uda się dojechać :-/ )
no tak, na carmanie pierwszy program to mycie tą pianą pod ciśnieniem i tylko wtedy leci gorąca woda. myjesz tym wstępnie.... potem pryskasz , czekasz, znowu piana i spłukanie.... 8)
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-02, 17:51
doszedłem co sie stało!!! świece sie skończyły!!!!!po wymianiewszystko wróciło prawie do normy,prawie bo faluja teraz obroty na jałowym ale myśle ze to łapanie fałszywego powietrza gdzies przy odmie,tylko zastanawia mnie dlaczego akurat stalo sie to po umyciu??
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-02, 21:28
a w pierwszym poscie napisales ze swiece juz zmieniales???
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-02, 23:15
no te które zmieniłem były nowe i było dalej to samo,a teraz załozyłem briski 4 elektrodowe i jest juz dobrzeniewiem czemu tamte niedały rady moze dlatego ze to niebyły typowe do bmw tylko od jakiegos innego auta bo tylko takie miałem wtedy na stanie.
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-02, 23:17
acha i niepalił po tamtej wymianie swiec na 1 cyl a na 4 cyl przerywał czasami a teraz pali na wszystkie i całkiem inaczej sie jeżdzi i jakie małe spalanie teraz.
Świece pelnia podstawowa funkcje w ukladzie zaplonowym i nie wolno sobie wkladac swiec z innego auta. Swiece charakteryzuja sie parametrami, ktore sa dopasowane do kazdego silnika (np. cieplota swiec).
Dla M20 fabryka zaleca NGK albo Beru. 4 elektrody nie dadza ci lepszej iskry, to sciema. Iskra i tak wedruje tylko po jednej elektrodzie, dopiero jak ta sie troche wypali, to znajduje sobie krotsza droge przez inna.
high power
- Bosch FGR7DQP - cena ok. 55 zł (okres między zmianami 100 tys km)
- NGK BKR6EQUP
Do silnika M40 możesz włożyć jeszcze inne świece:
Bosch FR78X - cena ok. 22 zł (okres między zmianami 30 tys km)
(czteroelektrodowa)
Bosch FR 7 LDC+, +7 - cena ok. 24 zł (okres między zmianami 40 tys km)
Używałem wszystkich wymienionych wyżej typów świec Bosch, teraz mam FGR7DQP.
Jest to czteroelektrodowa świeca z platynową elektrodą centralną.
Świeca ta daje najlepsze efekty. Posiada dużą żywotność no i jest rekomendowana przez
fabrykę. Myślę, że NGK BKR6EQUP jest porównywalna (cena pewnie też).
Pomg: 1 raz Doczy: 22 Gru 2004 Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-01-03, 23:16
NGK to raczej chyba BKR6EK wkazdym badz razie numer katalogowy to 20 i cena za 4 w granicach 90-100 zl zalezy w jakim sklepie.
_________________ BMW E30 318 iS 90' Coupe Diamantschwarc metalic coraz blizej idealu (czyt oryginalu z lekkim upiekszeniem)
(oo=[][]=oo)
GG: 2905288
Anonymous Go
Wysany: 2005-01-04, 09:50
kicha napisa/a:
NGK to raczej chyba BKR6EK wkazdym badz razie numer katalogowy to 20 i cena za 4 w granicach 90-100 zl zalezy w jakim sklepie.
NGK BKR6EK (V-Line 20) to "zwykła" świeca (cokolwiek miałoby to znaczyć), oczywiście pasuje do M40.
NGK BKR6EQUP (V-Line 30) to świeca z platynową elektrodą centralną (lepsza iskra, dłuższa żywotność). Jest ona porównywalna z Bosch FGR7DQP. Cena takiej świecy to ok. 60 zł.