Wysany: 2008-02-29, 18:50 Pogorszenie prowadzenia się auta po zmianie felg, opon . . .
Sprawa wygląda następująco:
- opony zimowe z przodu jakieś 185, na 15" org BBS, z tyłu też 185, felgi stalowe 14" bmw - prowadzenie wydawało się być bdb
Na przodzie opony 195/55/15, na tyle 205/50/15 ( trochę obciera), ciśnienie 2,2 w każdym kole, i prowadzenie bardzo znacznie się pogorszyło - w koleinach to po prostu rzuca mną na lewo prawo, przy 150km/h, to zaczyna się robić ciepło na plecach. . . . I nie mówię o jakiś ekstremalnych koleinach, tylko w miarę " standardowych" jakie można spotkać na drodze szybkiego ruchu itp
Na oponach z przodu jeździłem na bbs'ach i było OKAY
Mogę dodać, że po założeniu felg z przodu od razu było czuć różnice, auto, no powiedzmy pływało na lewo prawo, po założeniu tyłu jeszcze trochę gorzej . . .
Felgi proste ( dwie lekko naprostowane), koła dobrze wyważone, zbieżność robiona kilka miesięcy temu.
Jak temu zaradzić? ET niższe niż seria, ale czy to aż taki wpływ może mieć?
ps. chyba dobrze z działem trafiłem . . . . .
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719
Ostatnio zmieniony przez Mauser 2008-02-29, 18:51, w caoci zmieniany 2 razy
Podlacze sie pod temat bo zrobilo mi sie to samo po zmianie felg ze stalowek et45 na alusy et 20. opony zostaly te same. na stalowkach jezdzil jak po sznurku a na alusach po calej drodze. felgo super proste i wywazone itp.
ja mialem taki problem jak mialem zalozone z przodu na felgi szerokosci 8,5" oponki 215/40 to rzucalo na lewa i prawo malo nie mialem dzwona ale zmienilem oponki teraz mam 235/45 i jest zdecydowane lepiej samochod jedzie tam gdzie ja chce a nie odwrotnie ... wiec u mnie pomogla wymiana opon, pozdrawiam
_________________ nisko, ciemno, szeroko - tego szukam w E34 ...
_________________ Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... Naprawdę.... Aż ciężko czasami ich wyprzedzić...
Pop ierwsze wykasuj luzy.
Jesli takowych nieposiadasz sproboj na przod wrzucic tylne kola czyli 205/50.
Ja mam wlasnie 205/50 na ET 12 i jest ok.
Zwiekszony rozstaw kol poprzez nizsze ET moze sprawiac ze auto zle sie prowadzi jesli sa jakies luzy w zawieszeniu, chodzi o to ze do tej pory tego niewyczowales, a na nizszym ET moga byc odczowalne jako poorszenie prowadzenia.
Taka ziwna teoria
Generalnie porponuje wybadac luzy a pozniej zalozyc tylne kola na przod.
Wątpie zeby to byla kwestja opon poniewaz im szersza opona tym gorsze prowadzenie w koleinach i na nierownosciach, latgo bardziej obstawiam jakies luzy.
Tylko ze ja mam wlasnie 205 szerokosc opony.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
obstawiam tuleje na wahaczu . inne sily dzialaja na nia przy et 35 a zupelnie inne przy et 12 ( przetestowane w moim aucie ) po wymianie tulei ( no i przy okazji swozni wahacza jak juz byl na wierzchu ) auto wrocilo do standartowego prowadzenia sie czyli doskonalego (sam mistrz ubott nie mogl wyjsc z podziwu jak fajnie sie smiga w koleinach )
Zrobiony komplet na wahaczach, łożyska amorów, tuleje M3. Zbieżność początkiem tygodnia, ustawienia będą wg parametrów M3, do tego przekładnię z krzyżakiem wymienie na idealną, z końcówkami.
Poprawa jest znaczna, ale napewno na standardowych BBS'ach auto się lepiej prowadzi.
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719