BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
318i e-30 >>----> klekot samoregulatorów (bociany p
Autor Wiadomo
Bawar
[Usunity]

Wysany: 2004-12-29, 11:23   318i e-30 >>----> klekot samoregulatorów (bociany p

witam.Około 2 miesiące temu sprowadziłem 318i e-30 no i w końcu zabrałem się do wymiany oleju w silniku.Beta z tego co było napisane na kartce latała na Mobilu S (10w40) ale wymiana poprzednia była bardzo dawno temu bo na 162 tys ,a jest teraz nabite juz na liczniku 203.Oleju nic nie brała,czasem na zimnym silniku zaklekotał sporadycznie jeden samolegulator.Wiec wczoraj wymieniłem na ten sam olej (oczywiście nie z beki) i poczatkowo nic ale po kilku ponownych odpaleniach na zimnym,dużej stojacym samochodzie usłyszałem kilkusekundowe zaklekotanie ,a jak zaraz wyłacze i ponownie właczes silnik juz nie klekocze.No i w czasie jazdy jest jakby głośniej słychac cykanie niz wtedy.Duzo czytałem o olejach mineralnych i panewce przekręcownej u jednaego z forumowiczów przez taki olej i dlatego tez wlałem półsyntetyk. Powiedzcie prosze jak to mozliwe ,że na 3 krotnie przepalonym oleju ,silnik chodził ciszej niz na nowym. I co dalej robic.......?moze polatac jeszcze troszke i wtedy ocenic sytuacje ?. :cry: Pozdrawiam

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2004-12-29, 23:28   

sprawdz jeszcze raz bardzo dokladnie stan oleju i dolej jedno opakowanie gluta(tzw motodoctor).jedna butelka nie zaszkodzi a na taki stary silnik moze troszeczke pomoze..postaraj sie poszukac najlepszej firmy(stp,motorlife? )troche masz juz przejechane na tym motorku a po 150000 to zawsze M40 klekocze jak bocian :wink:

Qba 

Pomg: 1 raz
Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2004-12-30, 08:29   

To fakt ze m40 klekocze ale zamiast lać motodoktora ja wymieniłbym co trzeba i cieszył sie jazdą kolejne 150 000. Mnie też to czeka
Pozdrawiam

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2004-12-30, 12:19   

Własnie dzis po odpaleniu rannym samochodu okazało sie ze juz nie zaklekotał,ale jednak chodzi i tak głośniej juz w czasie jazdy jak dawniej.Przypomniało mi się ,ze w bagażniku po sprowadzeniu lezała kiedys litrowa butelka oleju Esso i po sprawdzeniu danych techniczyh w katalogu okazało się ze jest to olej mineralny,wiec może Niemiec dolewał go do tego półsyntetyka.hmmmmm może tez tak zrobic.....?Ale mieszać różne oleje :x

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2004-12-30, 15:57   

nie zaleca sie mieszania olejów!
jesli lejesz przykladowo minerał to niepowinienes mieszać z syntetykiem.Ale to tylko przyklad :?

Menel 

Wysany: 2004-12-30, 22:34   

ooooo stary!! ale masz lipe!! szybko wywal ten olej bo wczesniej ktos lal mineralny!!a gdy wlales syntetyka (lub semisyntetic) to wyplukalo ci silnik i to rozczelnia i bedzie glosniej chodzil.ktos zerwal lub nie zawiesil nowej kartki z danymi oleju.
zalej koniecznie mineralem!!
pozdro

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-12-30, 22:38   

menel napisa/a:
ooooo stary!! ale masz lipe!! szybko wywal ten olej bo wczesniej ktos lal mineralny!!a gdy wlales syntetyka (lub semisyntetic) to wyplukalo ci silnik i to rozczelnia i bedzie glosniej chodzil.ktos zerwal lub nie zawiesil nowej kartki z danymi oleju.
zalej koniecznie mineralem!!
pozdro

menel czy wiesz że mineralny wykończy mu chydraulike :lol:

A pozatym doktora to sobie można wlać jak auto idzie do żyda a nie do własnej eksplatacji :wink:

Menel 

Wysany: 2004-12-30, 22:41   

jak silnik jezdzil zawsze na mineralnym to nic sie nie stanie...!

pawel a moze powiesz ze glut bilsteina za 60zl nic nie pomoze? ....

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-12-30, 22:44   

menel napisa/a:
jak silnik jezdzil zawsze na mineralnym to nic sie nie stanie...!

pawel a moze powiesz ze glut bilsteina za 60zl nic nie pomoze? ....

Menel może i pomoże to znaczy uciszy silnik ale nie na dłuższą mete :wink:
Pozatym ja jestem przeciwny doktorom :lol:

Menel 

Wysany: 2004-12-30, 22:50   

powiem tak: jezeli katujesz silnik (wysokie obroty) to olej z takim dodatkiem nie ma takich wlasciwosci..dokladnie nie ma takich wlasciwosci smarowniczych (podnosi sie temperatura pracy oleju i jego lepkosc) co pogarsza zabezpieczanie silnika przed tarciem
a jezeki ktos jezdzi spokojnie to dodatek osadza sie na panewkach,gladzi cy;lindra,popychaczach i szklankach co daje efekt wyciszenia.
wiec jak rarazie nie ma ktos 1500 zl na remont silnika to moze wystarczy na jakis czas glut bilsteina lub motorlife!!!

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2004-12-30, 22:58   

a moje zdanie jest takie ze ktoś do sprzedazy przyszykowal autko i zalał go mineralem zeby nie było słychać klekotu a teraz ty zalałes go połsyntetykiem i wszystko jasne.

ciekawy jestem czy osobiscie sprowadziłes sobie to autko czy moze jakis znajomy :?:

PS Jak tak obserwuje forum i widze ile ludzi zakupilo teraz M40 z przebiegiem miedzy 150-200 tys to stwierdzam ze niemiaszki pozbyli sie masy bocianów :D

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-12-31, 01:09   

Baur kiedys napisal bardzo madre slowa - M40 na europalety i do fabryki :) jak zlom .....

Hyenox i tak zapewne bylo .....

a co do glutow - nie uzywalem wiec nie polecam ... ktos kto uzywal moze polecic ja jestem za remontem/wymiana motorku

Menel 

Wysany: 2004-12-31, 01:20   

tak tak sarna...jak sie zarabia to sie ma na remont...ja jestem przeciwko remontom!!jak juz remont to kapitalny a nie wymiana np.paska rozrzadu bez napinaczy(to jest tylko przyklad!)...jak juz robic to do konca. a jak mialbym wydac ponad 1500 na remont to wolalbym kupic u znajomych sprawdzony motor i po klopocie. a poza tym jak juz pada taki silnik to i dobrze bo wreszcie mozna go wymienic na cos porzadnego a nie znowu jakies tam 100 koni.za podobna cene mozna na 2.5 przerobic.
no a jak sie nie chcaco wlalo inny olej i nie ma sie kasy to lepsze mniejsze zlo (bilstein "glut" ) od gorszego zla (stado rozwrzeszczonych bocianow).

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-12-31, 01:26   

a czy ja napisalem cos innego ?? ??

jedni naprawiaja - inni wymieniaja - jeszcze inni sprzedaja :lol:

Menel 

Wysany: 2004-12-31, 01:34   

sorry sarna ale nie doczytalem sie ze po ukosniku napisales /wymiana motorku....

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2004-12-31, 09:56   

dzieki za wszystkie odpowiedzi ,równiez takie w których oznajmia sie ze m-40 to kupa :shock: .Wiem trzebabyło kupic m-20 i zabic sie na dzewie,ale mnie nie interesuje juz jazda 170kM motorkiem ale juz spokojna i do tego mnie m-40 wystarczy.Mam co mam i chce ile to mozliwe ratowac ten silniczek.jade dzis do mechanika i kikniemy co dalej robic.Pozdrawiam wszytkich.

Qba 

Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2004-12-31, 10:32   

Ja chciałem tylko zauważyć że panowie troche przesadzają, silnik 6-cio cylindrowy ma wiecej zalet i to nie ulega kwestii ale teksty w stylu pozbywania się z Niemiec klekotów są troche nie na miejscu, to w końcu BMW i pod większością względów bije na głowę inne marki(z autopsji), moj wóz mnie bardzo cieszy pod każdym względemi nigdy mnie nie zawiódł a robie 50 tyś rocznie, też mnie czeka wymiana hydrauliki ale nie jest to zaden klekot, może Wasze spostrzezenia opieracie na na samochodach o ktore nikt nie dba, bo mojej wigoru moglaby pozazdrościć niejedna beta 6-cio cylindrowa.

P.S Marzy mi się 2.5 touring a swojej nie wymienie na nic innego

Pozdrowionka dla wszystkich a w szczególności posiadaczy M40

sarna1 
hooligan rootz

Wysany: 2004-12-31, 14:51   

panowie tutaj nie chodzi o jakies wywyzszanie sie uzytkownikow 6cio garowek - przynajmniej w moim przypadku opinia o silnikach M40 jest podparta tym ze osobiscie znam 2 osoby ktore takie silniki naprawialy (oczywiscie hydraulika + walek) ale niestety po przejechaniu kilku/kilkunastu tysiecy po remoncie objawy powracaly....nie twierdze ze te silniki sa zle - bardzo fajnie wkrecaja sie na obroty - 1.8 bardzo fajnie ciagnie .... tylko trwalosc materialow z jakich zostaly wykonane jest nie na najwyzszym poziomie....a szkoda bo to w koncu motorek BMW.....

Menel 

Wysany: 2004-12-31, 18:54   

Cytat:
P.S Marzy mi się 2.5 touring

no no ...popieram ...tylko jeszcze 24 wentyle....

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-01, 17:21   

Widziałem już gdzieś podobny post w kwestiach M40. I wtedy padało spostrzeżenie o wymianie silinika za cene remontu. Niby prosty przelicznik, ale...
Czy w tym banalnym przeliczeniu brane były pod uwagę takie elementy, jak skrzynia, dyfer, sterowanie slinikiem i wogóle mnóstwo innych dodatków, które nie koniecznie będą chciały współpracować po M40 z M20.
Może ktoś, kto zrobił taką wymiankę napisze, jaki jest realny koszt takiej wyminay: silnik + cała reszta.

Pozdrawiam

PS. Może się jednak okazać, że remont M40 ma jeszcze sens, a wymiana zacznie konkruwać z zakupem całego samochodu z M20...

kicha 

Doczy: 22 Gru 2004
Skd: Poznan-Rataje/Czecha
Wysany: 2005-01-01, 18:12   

Ja tez jezdze na mineralce i nie narzekam motorek chodzi prawie jak nowka czasami slychac zaworki ale od czasu kupna nic sie nie zmienilo tzn slychac je zawsze tak samo nic glosniej ani czesciej. A i chociaz ma teraz juz 15 latek to silniczek ma moc taka sama jak podala fabryka czyli 136 KM bo byla mierzona 2 miesiace po kupnie na hamowni (a mam juz ja od maja i jest zarabiscie )

(oo=[][]=oo)
GG: 2905288

Anonymous
Go
Wysany: 2005-01-02, 11:17   

to sie ciesz bo u mnie wyszlo 79km w 1.8 i w poniedzialek auto jedzie na wymiane hydro.

Baur 

Doczy: 05 Lip 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-01-17, 10:18   

Pozwole sobie powrócic do tematu, bo niestety zawsze jest aktualny :( . Otórz w mojej strychninie po drugim urwaniu miski olejowej, i nocnych naprawach (jak na rajdzie, rano musiała wyjechać z garażu :) ) zagrałem troszke z m40 va bank ! Mam 170 tys. przelotu, silnik serwisowany w ASO BMW w niemczech, zalewany zawsze castrolem 10w40. Ogólnie jest w zajebistym stanie (mierzyłem ciśnienie, od 13,6 do 14.5 atm) ale rozrząd udaje bociana. rano nie klekocze przy odpalabniu, ale chodzi ogólnie głośno. Ale do rzeczy. Ostatnio zalałem magnateca 10w40, i niestety nie zauważyłem by poza ceną maił szczególne właściwosci. Jeszcze wcześniej zalewałem BP 10w40, który wytwarza castrol. Więc jest jakby odpowiednikiem castrola GTX. Natomiast podczas nocnych poszukiwań oleju do mojej panewki porozbiciu miski w zeszłym tygodniu, zagrałem va bank z bocianem i wstrzyknołem mu 5w40 syntetyka lotosa. Silnik zawsze był bardzo szczelny (i jest nadal), zauważyłem że duzo lepiej zachowuje sie w pierwszych sekundach po odpaleniu (podejrzewam że połowa porannych kle kle poszlaby w niepamięć). Niestety zapewne ogólna głośność pracy moze sie zwiększyć, ale buiorać pod uwage wrażliwośc rozrządu postanowiłem poeksperymentować. Szczególnie że syntetyk lotosa o klasie jakościowej takiej samej jak syntetyk mobil 1 kosztuje 109 zł. Apropo przebiegu.. mój znajomy leje złotego lotosa do e34 2.0 24 v przy przebiegu 420 tys. km, i silnik pracuje jak nówka. w środku jest czyściutki itd. Zauażyłem że u mnie też olej nawet po 8 tys. jest czyściusieńki jak nowy. ufff... ale sie rozpisałem. Co Wy o tym wszystkim sądzicie ? Lać syntetyk jeśli m40 jest ogólnie zdrowiutkie, czyściutkie i tylko wałek kle kle.... ?

"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae

Bawar
[Usunity]

Wysany: 2005-01-17, 16:04   

Witam.Jak juz kiedys pisałem po wymianie oleju zaczeło klekotac strasznie w silniczku.wiec wybrałem się do znajomego mechanika i jak sie okazało wiadomo samolegulatory.Kilka sztuk klekotało tylko było pytanie dlaczego zaczeło po wymianie oleju a nie na starym oleju który miał przejchane około 40tys km.Wiec mechanik zaczął trzonkiem od młotka wciskac kolejno wszytkie samolegulatory po kilka razy każdy.Odziwo po złozeniu wszytkiego do kupy odpaleniu silnika zero klekotów nawet na zimnym silniku.Wiadomo nie powiem ze chodzi jak nówka silniczek ,ale chodzi tak samo jak przed wymiana oleju.Mechanik powiedział, ze mogły byc zapowietrzone samolegulatory przez wymiane oleju.ale i tak mimo tego i tak mnie czeka kiedys wymiana na sprawne, bo to były tylko środki dorazne.Pozdrawiam.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-01-17, 17:19   

proste, to niemieckie autka wiec nic na sile, wszystko mlotkiem :)

mgr inż. Jędrek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: