BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Car audio ( kondensator)
Autor Wiadomość
Gość

Wysłany: 2004-12-28, 18:52   Car audio ( kondensator)

mam pytanko czy mówi wam coś firma "PROFiTEXX" ?? ? Chce kupić kondensator o poj. 2.0 F i zupełnie niemam pojecia jakiej porównywalnej klasy jest ta firma czy warto kupić ten sprzet?? :( zeby nieokazało sie ze to jest klasa Alphard lub First :( hehehe :lol:

bachus 
automotive designer

Wysłany: 2004-12-28, 20:14   

jak alphard to pół biedy :P :P zartuje - jakos nie znam tej firmy... kup profesjonalny kondensator mega kick powertank - tylko ze taki jest drogi - 0,5 farado to koszt ok 400 za uzywany
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60

# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

sebo 

Wysłany: 2004-12-28, 20:21   

ja nie wiem co to za firma nie slyszalem o niej ale ja na miescu wszystkich ktorzy kupuja kondensatory za 200-300 zl :!: zrobil bym sobie 10x tansza baterie kondensatorow np 20x 10000uF/16V lub 30v
efekt ten sam a wydatek duuuzo mniejszy :wink:

była E30 320i coupe

center 

Wysłany: 2004-12-28, 22:41   

a ja mam pytanko gwoli kondensatora, bo specem od audio nie jestem i wiem tylko jak gra glosno i robi duzo halasu :)
ale zmierzam do tego ze jak chce sobie wrzucic 2 glosniki 16 z tylu, 2 x 10 z przodu(moze tweetki) i wzmacniacz no i radyjko oczywiscie, to sam aku styknie?
czy trzeba jeszcze cos pokombinowac?
przydalby mi sie jakas porada co do calego car-audio bo laik jestem a moze jest wiecej takich jak ja, a wiem ze specow mamy kilku :)

mgr inż. Jędrek ;)

sancho

Wysłany: 2004-12-28, 22:49   

sebo napisał/a:
ja nie wiem co to za firma nie slyszalem o niej ale ja na miescu wszystkich ktorzy kupuja kondensatory za 200-300 zl :!: zrobil bym sobie 10x tansza baterie kondensatorow np 20x 10000uF/16V lub 30v
efekt ten sam a wydatek duuuzo mniejszy :wink:

dokładnie tak wypróbowane sprawdzone gożej wygląda ale gra tak samo jak na tych za 200 ,300pln

bachus 
automotive designer

Wysłany: 2004-12-28, 23:58   

jezeli masz wzmachol, i troche głosników styknie sam akumulator, przy czy polecam podłączenie audio bezposrednio pod niego. grubym specjalnym kablem - do 30 cm od akumulatora bezpiecznik rozmiar większy od tego w zasilanym sprzecie. nie podpinaj masy pod karoserie i zastosuj filtr przeciwzakłóceniowy (carpower są dobre cena: 40 - 65 zeta zaleznie od modelu) jak jest i radio i wzmak najleiej stosowac tez izolator pętli masy (carpowier cena chyba ok 60 ) ... jak cos pytaj smiało ;]
tel. 693 98 13 60

# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

Gość

Wysłany: 2004-12-29, 15:28   

juz kupiłem ale nie profitexx tylko Pyle 1.2 F :lol:

Gość

Wysłany: 2004-12-29, 18:05   

Głośniki

Od nich zależy jakość dźwięku. Są elementem na który nie warto za bardzo oszczędzać. Warto zainwestować w jak najlepsze i największych rozmiarów głośniki przednie (w miarę możliwości naszego auta). Dodatkowo montujemy dwu lub trójdrożny komplet z tyłu (najlepiej w tzw. półkach spisują się głośniki eliptyczne, o wymiarach 6x9")i już mamy jako taki zestaw dla początkujących audiofili. Należy pamiętać, że głośniki grają różnie w zależności od miejsca w jakim są zamontowane (pojemność pudła rezonansowego). Dla bardziej wymagających proponuję montaż subwoofera pasywnego (do bagażnika). Jednak ten nie obejdzie się bez wzmacniacza. Obowiązkowo wyposażony w filtr dolnoprzepustowy (taka zwrotnica rozdzielająca częstotliwości do poszczególnych głośników. Tuby aktywne mają od razu wbudowany wzmacniacz i są mniej skomplikowane w montażu. Jednak należy pamiętać, że działanie wzmacniacza wiąże się z jakością dźwięku i jego głośnością. Po co wzmacniacz? żadne radio (nawet o mocy 4x60W) nie jest w stanie poradzić sobie z mocą pasywnego głośnika basowego (moc ta sięga ok. 450W). Jeszcze parę słów o głośnikach wysokotonowych. Ich rozmieszczenie ma istotne znaczenie, gdyż te tony nie rozchodzą się daleko. Ograniczają się do obszaru, w którym znajdują się emitujące je głośniki. Dlatego optymalne miejsce to zaślepki lusterek bocznych (większość nowych aut ma standardowo otwory na tzw. syczki). Podłączamy je równolegle do głośników przednich. A jednak nie zawsze 4x40 oznacza, że dysponujemy tak dużą mocą. Dlaczego? Bo praw fizyki się nie przeskoczy. Czyli: Z prawa Ohma (U=IR) liczymy prąd: I= U/R= 12V/4Ohm= 3A. Czyli maksymalny prąd dochodzący do głośnika (i wychodzący z radia) to 3 Ampery. Z wzoru na moc (P=IU) mamy: P= 3A*12V= 36W. Taką moc maksymalną uzyskamy bez oddawania ciepła na zewnątrz układu. Okazuje się, że ciepło to strata ponad 30% mocy (czyli zamiast 36W mamy juz tylko 24W). Także podzespołom daleko do ideału - strata kolejnych 30% (z 24W robi się 12W!!!).
Skąd więc bierze się na naszym radiu 4x40W? Badania w laboratoriach przeprowadzane są przy innym napięciu (zamiast zwykłego 12V jest 14,4V). Bada się je w idealnych warunkach działania (odpowiednia temperatura, wilgoć itp.). Podobno radio firmy SONY szczycące się "mocą" 4x40W ma w rzeczywistości tylko 4x13W. Jaki subwoofer wybrać? To pytanie zadaje sobie każdy, kto decyduje się na zakup głośnika basowego. Sprawę dodatkowo utrudnia ogromny wybór produktów renomowanych firm. Przed zakupem musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na:
- średnicę głośnika
- moc znamionową
- skuteczność
- rodzaj obudowy
- markę i jednocześnie cenę

Gdy chcemy uzyskać głęboki bas nie warto kupować głośnika o średnicy mniejszej niż 25 cm (8''). Najpopularniejszą i chyba optymalną średnicą jest 30 cm (12''). Duże - 38-mio cm głośniki mogą okazać się zbyt trudne w instalacji, a ze względu na olbrzymią średnicę, mogą się również okazać zbyt wolne. Im głośniejszy i większy bas chcemy uzyskać, tym więcej mocy musimy dostarczyć do naszego mruczka. Możemy zdecydować się na głośnik o większej skuteczności i mniejszej mocy wejściowej, jednak w większości przypadków czeka nas rozczarowanie. Głośniki charakteryzujące się najgłębszym basem i jego najwyższym poziomem maksymalnym, odznaczają się dużą obciążalnością oraz mniejszą skutecznością. W celu uzyskania większej mocy ze wzmacniacza, a przez to wytworzenia wyższego ciśnienia akustycznego, możemy spróbować podłączyć głośnik dwucewkowy, bądź kilka wooferów jednocześnie, jeśli oczywiście wzmacniacz to przeżyje.

Po wyborze średnicy, czas zdecydować się na rodzaj obudowy i tu znowu powinniśmy przestrzegać pewnych zasad. Do dyspozycji mamy bardzo wiele wariantów zabudowy, jednak ograniczę się do omówienia czterech najpopularniejszych rozwiązań:
- free air
- obudowy zamkniętej
-otwartej (bass - reflex)
- pasmowo - przepustowej (bandpass)

Konstrukcja typu free- air polega najczęściej na zamontowaniu głośnika na tylnej półce i wykorzystaniu przestrzeni bagażnika jako obudowy. Zaletą jest oszczędność miejsca, jednak to rozwiązanie nie zapewnia takiej jakości dźwięku jak skrzynia.
Obudowa zamknięta charakteryzuje się bardzo niskim zejściem i najbardziej precyzyjnym (szybkim) basem. Brzmienie jest najbardziej audiofilskie. Najczęściej polecana jest do muzyki klasycznej i jazzowej, które nie wymagają zbyt agresywnego basu.

Konstrukcja otwarta wykorzystuje energię tylnej części woofera poprzez zastosowanie otworu bass-reflex. Jest ona skuteczniejsza od obudowy zamkniętej, jej bas jest jednak mniej precyzyjny, bardziej odpowiada brzmieniu muzyki rockowej.
Ostatnia konstrukcja typu bandpass, to głośnik całkowicie zabudowany, z którego bas wydostaje się tylko przez otwór bass-reflex. Ten typ obudowy powinien zadowolić szczególnie fanów muzyki rap. Bardzo niski bas będzie wolny, lecz jego czyste brzmienie i dynamika głębokiego basu z pewnością dostarczą sporo dobrej zabawy.

Należy również pamiętać, że obudowa otwarta i bandpass dla zapewnienia dużej skuteczności wymagają stosunkowo dużej objętości. Przed zakupem musimy więc zadecydować, jaką część bagażnika chcemy przeznaczyć na skrzynię oraz jekiego rodzaju muzyki słuchamy. Radzę uważnie dokonywać wyboru, gdyż niejednokrotnie droższy subwoofer w małej zamkniętej obudowie potrafi zagrać lepiej, niż inny niższej klasy, lecz umieszczony w większej i bardziej złożonej konstrukcji, chyba tyle
pzdr. :wink:

rogaś318 

Wysłany: 2004-12-29, 19:18   

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

już nie Mczy.

bachus 
automotive designer

Wysłany: 2004-12-29, 23:41   

VIVA LA REVOLUTION ----> dział Car Audio jest potrzebny !!
tel. 693 98 13 60

center 

Wysłany: 2004-12-30, 09:44   

wypasik text, jakby ktos jeszcze dorzucil info o kondensatorach i bajerach tego typu i moznaby zrobic artykul i car-audio byloby opanowane dla kazdego...

mgr inż. Jędrek ;)

Qba 

Wysłany: 2004-12-30, 10:16   

WOW to się kilku rzeczy dowiedziałem

Gość

Wysłany: 2004-12-30, 13:40   

dzieki starałem sie jakoś to strescić :lol:

rogaś318 

Wysłany: 2004-12-30, 20:25   

to była taka "piguła" na klasówke!! 8) :D :wink:

dobra robota!!

już nie Mczy.

sebo 

Wysłany: 2004-12-31, 02:07   

sorry ze psuje klimat ale nie moge sie zgodzic ze w samochodzie mozemy zbudowac jaki kolwiek zestaw dla audiofila audiofil to troche inne pojecie w samochodzie mozemy raczej zbudowac co najwyzej zestaw dla basofila lub sopranofila .... niestety ale taka jest prawda .... trzeba pamietac o jednym ze zestawy o wysokjej jakosci dzwieku i najblizsze idealowi to tylko i wylacznie obudowy zamkniete z wysoka impulsywnoscia ktore potrafia wykrzesac odpowiednia predkosc i efektywnosc rozchodzenia sie dzwieku z memebrany glosnika lub ewentualnie obudowy typu bas reflex ale taki soft nie ze kominy w kolumnie maja srednice komina w elektrocieplowni niestety ale glosnikom eliptycznym daleko do idealu a tym bardziej glosnikom kilku droznym wkladajac glosnik w polke nie mamy zadnych efektow oprocz rabania basu i cykania ... sam mam elipsy w polce :lol: ale ja nie jestem audiofilem samochodowym i rozchodzi sie o to ze audiofil to jest zupelnie inne pojecie chcesz miec ladny dzwiek w samochodzie - wyrzuc elipsy , wyrzuc glosniki , wstaw kolumny o ludzkich parametrach i wtedy bedziesz mial jakies normalne parametry dzwieku :)

była E30 320i coupe

Gość

Wysłany: 2004-12-31, 11:30   

zgodze sie z tobą tylko wez poduwage cene tekiego sprzetu ja opisałem co bedzie najlepsze za dość małą kase!!! pewnie ze głośniki dwó,trój,czterodrorzne bedą gorrzej grały niż system głośnikowy ale jaka jest cena np. elipsy to koszt około 300 zł a system z twiterami,sredniotonowymi i niskotonowymi+ zwrotnice to koszt dwa razy wiekszy. sebo byłeś kiedyś na jakiejś imprezie car audio?? zapewniam cie ze mozna tylko wtedy sprzet kilkukrotnie przewyrzsza cane auta. nas :lol: w wiekszosci na to niestety niestać. umówmy sie ze mozna nazwać "AUDIOFILEM"osobe która chce poprawić brzmienie swojego sprzetu w miare swoich mozliwości w porównaniu do osób którym nieprzeszkadza i wrecz odpowiada seryjny sprzet załorzony przez producenta auta. pozdr. :wink: sebo zgodzisz sie zemną :lol:

sebo 

Wysłany: 2004-12-31, 12:48   

ja wiem ze ten sprzet jest bardzo drogi (tylko nie wiem dlaczego :D ) tylko chodzilo mi o to ze wsamochodzie mimo naszych wielkich wysilkow i nakladow finansowych nie mozemy oczekiwac na wysokie parametry dzwieku wlasciwie to co mozemy zrobic w samochodzie to wprowadzic czysty dzwiek pozbyc sie jakichs drgan trzaskow (chodzi o elementy typu polka boczki itp..) mozemy rowniez wygluszyc samochod chociaz wiekszosc samochodow nowych jest juz dostatecznie wygluszona dla kogos kto nie oczekuje od dzwieku hi-end'owych wynikow a zeby uzyskac "power bass" nie trzeba wcale wydawac duzo pieniedzy moim zdaniem srednia klasa jakosci w samochodzie to subwoofer w obudowie zamknietej (sam samochod jest pewnym pasywnym wzacniaczem basu ze wzgledu na stosunkowo mala kubature) i na przod jakies glosniczki srednio- wysoko tonowe a zeby zbudowac system z przodu o dobrej jakosci tez nie trzeba duzo wydawac chyba ze chce sie miec napis hertz pyle czy jeszcze cos takiego (nie mowie ze te firmy sa zle ale sa drogie jak dla mnie)wystarczy zaopatrzyc sie w zwrotnice odpowiednia i to nie taka do samochodu bo ta "samochodowa" bedzie 2x drozsza od zwyklej a moim zdaniem niczym sie nie roznia i dobrac do tego glosniczki tez nie "car audio" tylko takie do zwyklych kolumn i tez beda 2x tansze to rozwiazanie jest dosyc popularne ale ma jedna powazna wade zakres czstotliwosci pomiedzy srednimi a niskimi jest prawie nieslyszalny takze do pelni szczescia powinnismy jeszcze do tego dorzucic glosniki srednio nisko tonowe w polke takie okolo 16,5cm starcza w zupelnosci ..
koko co do imprez car audio nie bylem na zadnej ogladalem pare demo carow no i jakos nie jestem tym zachwycony owszem gra to fajnie wyglada chyba jeszcze fajniej ale jaka kasa za tym idzie
ale jezeli chodzi o poprawe wynikow zestawow seryjnych no to w pelni sie z toba zgadzam bo w wiekszosci dla takiego sluchacza jak my jest on raczej mizerny ja nie inwestuje w dzwiek w samochodzie sam mam elipsy w polce radio jakies rozklekotane sony brak zadnych gwizdkow systemow itd poprostu mi sie niechce tego robic i to co napisalem to moje zdanie i ja bym tak zrobil gdybym chcial sobie zrobic zadowalajacy zestaw audio w aucie za normalne pieniadze

była E30 320i coupe

Odpowiedz do tematu