BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sportowy wydech z "Baranami"
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-28, 22:31   Sportowy wydech z "Baranami"

Cześć.
1. Ile może kosztować cały kompletny używany sportowy wydech z "baranami" do e30

2. I jak myslicie jaki wydech najlepiej "buczy" w e30 chodzi mi o to żeby miał fajny dość głośny dzwięk i ile może taki wydech kosztować.

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2004-12-28, 22:54   

jesli chcesz,zeby buczał głosnym basem to proponuje wydech ULTERA lub REMUSA :wink:
a co do baranów to na niemieckiej stronie ebay jest do kupienia kolektor wydechowy do M20 za 1300zl (HARTGE)

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-12-28, 23:11   

ulter, polecam :)
moj ulter

mgr inż. Jędrek ;)

lukasz
[Usunity]

Wysany: 2004-12-28, 23:11   

Ja mam polska VEGE chodzi niezle, buczy tez, niebiescy sie troche czepiali ale jakos przeszlo.Moze nie jest to jakas firmowka ale moze byc,z podwojnej blacy aluminizowanej .kosztowal cos kolo 300, ale jezdze juz rok i jest spoko.Dodam ze chodzi w :twisted: 325. :twisted:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-28, 23:31   

Ja właśnie miałem barany w 325 i sprzedałem i zakładam teraz jakiś inny wydech bo chce żeby coś buczało a barany wyją od 3.5tyś obr/min i to jak motor i troszkę za cicho. Macie może jeszcze jakieś dzwięki wydechów??

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-12-28, 23:53   

1. zależnie od źródła od 400 do 1000zł
2. M-tech lub MGmotorsport (tłumiki za 250-500zł) jakość zapewniająca długoletnią eksploatację.
Żeby Ci wydech nieco bardziej grzmiał od serii to po prostu usuń środkowy tłumik, czy co tam masz. Końcowy nie powinie byc przelotowy, bo masz okropny chałas i stratę mocy, po prostu zabierasz korzystne ciśnienie z układu wydechowego :wink:

P.S. Marcin, na jakiej podstawie stwierdzasz, że barany wyją od 3,5tysia?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

lukasz
[Usunity]

Wysany: 2004-12-28, 23:55   

:twisted: Moj juz buczy od 1.5. :twisted: :P :P

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-29, 08:34   

Ja twierdzę że barany wyją od ok. 3.5 tyś bo przecież mam je i widzę. Oczywiście przy niższych obrotach też go słychać ale od 3.5 tyś już najgłośniej. (ja mam tak skonstruowany wydech żeby przy niższych obrotach niebyło go słychać i ten dzwięk mało przypomina Bmw raczej motor)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2004-12-29, 09:59   

SmasherE30
powiedziales ze jak koncowy tlumik jest przelotowy to traci sie moc, jest to mocno odczuwalne czy nie. mam problem z moim 2,5l silnikiem bo wkreca sie tylko do ok 5000 obr i potem traci dech. na hamowni wyszlo 150 koni przy 5000obr a pozniej spada do 140kon. czy moze to byc od tlumika?powinno wyjsc cos kolo 170 kobylek chyba nie?

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-29, 11:13   

a ja bym powiedzial ze pompa paliwa daje ciala :?
ale moze sie myle?

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-12-29, 14:14   

moze byc od wydechu - w poprzednim aucie mialem caly wydech (przez jakis tydzien) przelotowy i objawy byly podobne - super sie wkrecal ale przy 5500 obr tracil pare a normalnie ciagnal do 6 (odciecie przy 6.5) po zalozeniu tlumika srodkowego (takiego jaki chcial producent auta) zaczelo ciagnac do samego konca...

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-29, 16:08   

W takim razie jak powinien być skonstruowany fajnie buczący wydech.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-29, 16:21   

jak buczy to znaczy ze jest niedopasowany i tworzy sie fala stojaca...

...ZAWSZE i co do tego nie ma watpliwosci

dzieki temu silnik jest slabszy (gorsze oproznianie) a wydechy szybciej sie przepalaja

ja bym proponowal zalozyc oryginalny i ewentualnie dospawac jakies koncowki (np. owale MALONE) ktore dodadza lekkiego brzmienia

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2004-12-29, 18:53   

wszystko mam sprawdzone dosłownie wszystko!!!!!!!!!!!!!!!!!
no moze z wyjatkiem paska rozrzadu nie wiem moze jest przesuniety o jeden zab. pompa i cala elektronika ok, zawory ustawione, cisnienie ok.
wstawie barany i tłumik oryginał srodkowy za nimi moze sie poprawi. co o tym sadzicie?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-12-29, 22:58   

Przepraszam Cię Marcinie, ale co to według Ciebie sa barany, bo czegoś tu nie rozumiem :roll:

P.S.
Samochody z zamontowanym tłumikiem mugenopodobnym (po kitajsku) M techu (z wkłądka wygłuszającą), hamowane, wykazuja wyższą moc i moment z zamontowaną wkładką niż bez .... Mówie o wolnossących :idea: :!:

Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2004-12-29, 23:11, w caoci zmieniany 2 razy  

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-12-29, 23:01   

SmasherE30 napisa/a:
Przepraszam Cię Marcinie, ale co to według Ciebie sa barany, bo czegoś tu nie rozumiem :roll:

Sluszna uwaga. Moze tu jest problem.

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-30, 10:16   

Według mnie Barany to potoczna nazwa kolektora wydechowego z powyginanymi rurami. Te rury są tak zaokrąglone żeby spaliny mogły być szybciej odprowadzone z silnika. Ale mój układ wydechowy jest cichy i słychać go pożądnie od ok. 3tyś obr/min. Dlatego też chciałem wymienić na taki wydech który dawał by dość głośny fajny pomruk, taki jaki dają bmw-(mój wydech daje odgłos pędzącego motoru ponieważ mam Barany). A mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć Smasher co to jest tłumik mugenopodobny

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2004-12-30, 10:52   

no to ja w takim razie prosze o pomoc.
mam kolektor wydechowy "hartge" tzw baran. chce go zalozyc. poradzcie co dalej z wydechemm, co zalozyc za kolektorem?
za podpowiedzi z gory dziekuje.
pozdro Adrian

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-30, 11:28   

do marcina i adriana....

Barany sluza glownie temu aby fale spalin nie nakladaly sie na siebie tylko frunely jedna za druga -> dlatego musi byc zachowana ta sama dlugosc kazdej rurki -> to glownie dzieki temu dopasowaniu jest poprawiany przeplyw spalin a nie dzieki temu ze rurki sa lagodnie zagiete...

standardowy zeliwny kolektor nie spelnia tego warunku i tworzy sie fala stojaca ktora BUCZY

BMW nie buuuucza, buuuuczy tylko BMW ze zlym (niedopasowanym) wydechem

posluchaj jak chodza auta np. WRC -> bucza? czy rycza i sycza?

:D

zreszta dopasowanie wydechu do konkretnego silnika to istna makabra, jest tysiace wzorow do wyliczania srednic, dlugosci, pojemnosci itd. ukladu
dochodza jeszcze wszelkie zjawiska falowe o ktorych nawet sie nam nie snilo i watpie by ktos "NA OKO" zrobil dobry wydech

mozna celowac i trafiac, ale trafic w sam srodek jest naprawde ciezko i trzeba duzo doswiadczenia i treningu :-) ))

albo zostawiasz oryginalny wydech (lub chociaz tlumik srodkowy bo jest on najwazniejszym elementem ukladu) co najwyzej zakladajac barany i delikatna koncowke (nie tlumik, lecz sama koncowke) albo daj sobie spokoj z wszelkimi przerobkami bo niewielkie sa szanse ze sie udadza i cos polepsza

pare miesiecy temu smialem sie z jednego czlowieka ktory sprzedawal na allegro rekina 323 z "profesjonalnym wydechem zrobionym od podstaw" - pisal ze poprowadzono dwie rurki 60mm przez cale auto i na koncu potezne tlumiki dzieki ktorym baaaaaaardzo buczy
domyslasz sie czemu baaaardzo buczalo?

zeby "zapelnic" takie dwie rurki 60mm spalinami i zredukowac fale stojaca musialbys miec na dolocie przepustnice o srednicy 85mm czyli wieksza niz 3.5 M30!!! nie wspominam juz o fakcie ze silnik nie jest w stanie "przerobic" takiej ilosci powietrza przy zachowaniu tej samej predkosci przeplywu powietrza i spalin
powierzchnia przekroju dwoch rurek 60mm to 226cm kw.!!!

w 2.3 M20 jest tak:

w wydechu dwie rurki 43mm czyli powierzchnia przekroju to 105cm kw.
przepustnica 58mm czyli powierzchnia przekroju to 105cm kw.
jak widac istnieje tu pewne dopasowanie?

oj
znowu dlugiego posta wysmarowalem

pzdr
Ostatnio zmieniony przez Anonymous 2004-12-30, 11:50, w caoci zmieniany 1 raz  

HAMANN E30 
German-Style

Wysany: 2004-12-30, 11:42   

Jim,czy robisz barany do M20B20???

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-30, 11:51   

jeszcze nie...
ale daj znac za 3 miesiace, jak przez ten czas nie znajdziesz to ja ci zrobie...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-12-30, 12:37   

JiM ... masz zamiar spawać z kolanek czy użyć giętarki, bo jeśli opcja 2 to jak będziesz to robił? Trzeba giącmałe promienie co będzie się wiązało z dużym prawdopodobieńtwem pęknięcia rury ... na goraco?

Tłumik mugenopodobny, czyli na wzór tłumików japońskiej firmy Mugen, o podłuznej puszce o okragłum przekroju niewielkiej średnicy, w stosunku do końcówki, która ma specyficzny aczkolwiek prosty ksztaut

Anonymous
Go
Wysany: 2004-12-30, 13:38   

Wszystko się zgadza co napisałeś JIM i ja też to wiem a pisząc że chcę żeby mi Auto buczało miałem na myśli fajny dzwięk-głośny ryk i syk.

A wracając do wydechu to wydaje mi się że moje barany czyli powyginane rury chyba nie mają tej samej długości - czy ma to jakieś znaczenie. Dodam że dzwięk jest podobny do tego co napisał JIM ryczy cicho i syczy

Jaki wpływ miało by to że z mojego całego wydechu zostawił bym pierwszy tłumik który jest prawie zaraz za kolektorem wydechowym a drugi tłumik bym wyciągnął i nic za niego nie wstawił. Czy lepiej wstawić tłumik np. ultera

adrian e30 
Reanimator

Wysany: 2004-12-30, 16:39   

czyli co? mam wstawic barany( juz kupione wiec chcialbym wstawic), a dalej za nimi co? normalnie w miejscu gdzie konczyc sie beda baranki był katalizator. to co wstawiac kata czy moze jakis zwykly tlumik? i co dalej do konca?
chcialbym konkretna rade dostac, co po czym załozyc!!!!
troche w sprawie wydechu to ciemnota jestem, wiec dlatego prosze o konkrety!!!!
pozdro Adrian

HAMANN E30 
German-Style

Wysany: 2004-12-30, 16:46   

mozesz w miejsce kata wstawic stumke naddżwiękową,ale opinie na temat strumienic sa podzielone :roll:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: