Witam
Z tego względu ze m40b18 kreci mi sie tylko do 5500obr na gazie, nie benzynie postanowiłem zobaczyc jaki mam wałek(czytałem ze to od wałka) odkrecam osłone a tu taki zonk
Sróbka która zaznaczyłem na czerwono leżała obok zaznaczyłem czerwonym punktem
Sróbka zaznaczona na niebiesko była w połowie wykrecona i jesta tam tylko jedna podkładak u góry na dole nie ma(powinny byc 2??????????)
teraz pytanie od czego sie to moglo odkecic(samo ??) mówili ze zmieniali(niby!!)pasek wiec moze nie dokrecili dziwie sie to auto miało jeszcze ciśnienie oleju(o ile czujnik jest org)
Przy okazji zmierzyłem wałek rorzadu w sposób ujety na zdjeciu i wyszło mi 34mm na wałku sa troche wrzery ale rowków nie ma zawory nie klekocza wiec czemu kreci tylko do 5500tys na benzynie i gazie???????
Nie zaczyna prerywac tylko poprostu jak by paliwa nie miała
A jeszcze na czym polega teoria ze jak wałek zonk to nie kreci???:zawory sie za mało otwieraja i niedaza napełniac garków
pozdr
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2008-02-19, 12:25, w caoci zmieniany 1 raz
wałek szrot , założyc nowy ( oczywiście samoregulatory i dżwigienki też) efekt ETA bedzie zlikwidowany
nie rozumiem dlaczego wzery ma dyskwalifikowac wałek przeciez chyba chodzi o wznosy krzywek
Bo rozumiem ze zawory sie za malo otwieraja i nie ma tyle miesznki
Zawory u mnie prawie nie stukaja wiec chyba hydro sa dobre
pozdr
Te srubki niestety lubia odkrecac sie same prawie w kazdym B18 ktory robilem byly poluzowane lub odkrecone srubki a nikt wczesniej nie zagladal
moze sie lubia odkrecac ale raz sie spotkalem z tym ze sie odkrecic wlasnie nie chciala ;to chyba ta srodkowa byla i pekła mi akurat jak idzie ten otwór
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Mnie to bardziej martwi ten wałek i wogóle silnik moze mi ktos podac wymiaty wzniosu krzywek nowego wałka
Zastanawiam sie nad swapem na m20b20 ale nie wiem czy skrzynia podejdzie musze poczytac
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-02-18, 22:14
No powiem Ci stary ze swap na M20B20 to idealny wybor ............... zamienial stryje siekierke na kijek pozdro
dla mnie to idalnym wyjsciem to było by to sprzdac bo dostałem ten kłopot w rozliczeniu a tak mysle ze jak mam władowac 2tys albo wiecej to wole stracic z 500-700zł i sprzdedac to i kłopotu nie bedzie jak pech to pech
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-02-19, 01:14
Zagadaj do WiechaE30 wkladal oststnio Is'a i zostal mu silnik B18 w super stanie moze sprzeda naprawde warto !!!!
Potwierdzam, u mnie też okazała się odkręcona. Prawdopodobnie dlatego stary wałek był cały równo wytarty około 0,4mm na wszystkich krzywkach... Kupiłem od razu tą rurkę nową i podkładki miedziane pod tą środkową śrubę nieszczęsną... I dokręciłem mocno. M40 POWER rządzi !
[ Dodano: 2008-03-29, 00:49 ]
BTW. Jaka jest najnowsza teoria popularno naukowa na temat wad rozrządu silnika m40, nie jestem ostatnio w temacie