BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
kiedy utnie Ci głowe?
Autor Wiadomo
southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-01-26, 12:23   kiedy utnie Ci głowe?

http://www.autokrata.pl/o...utnie_ci_glowe/

jak wam sie wydaje czy beemki z epoki forda sierry podobnie beda sie skladac? (e30, e34)?

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2008-01-26, 13:21   

Sierra była jedną z rekordzistek w niebezpieczeństwie pasywnym, jednak większość aut zachowałaby się podobnie. Powyżej 50km/h w takie drzewo nie ma szans przeżyć.
E30 M332 1991........ ....U__________\

remotec 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 04 Pa 2007
Skd: Wrocław
Wysany: 2008-01-26, 13:25   

tutaj e34 kontra volvo

http://www.youtube.com/watch?v=ARMNR2MKRlM

SOER 
trzy dwa zero i

Doczy: 29 Gru 2006
Skd: POZNAŃ
Wysany: 2008-01-26, 14:09   

E36 z www.euroncap.com KLIK

...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2008-01-26, 14:35   

Musieli mieć dobrego blacharza że 3 razy tą samą sierrą walili w drzewo :lol:

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2008-01-26, 15:42   

ostatnio widzialem jako koes sie wbil fabia w drzewo przy 150 ale przezyl....co sie pozniej z nim dzialo nie wiem - wiem tylko tyle ze Rka go zabrala jeszcze zywego - z fabii nie zostalo nic.

A tak dla przestrogi - Golf III - 3ech mlodych lepkow ze Slupska

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2008-01-26, 15:49   

Piotr_1 napisa/a:
Sierra była jedną z rekordzistek w niebezpieczeństwie pasywnym, jednak większość aut zachowałaby się podobnie. Powyżej 50km/h w takie drzewo nie ma szans przeżyć.

To ja Ci powiem kolego że właśnie uderzylem E30 czołowo w drzewo z prędkością ok 50-60km/h, oczywiście bez dotknięcia hamulca. Miałem lekkie siniaki, stłuczenia i przetarcia na kolanach, slady po pasach i lekki wstrząs mózgu. Przytomność odzyskałem po 40 minutach od uderzenia.

W buni silnik sie przesunął i cała sie w pół złamamła troche (wał za skrzynią też) oczywiście nie wspomnę o przednim pasie i masce :P
Szczerze to byłem naprawde w szoku jak ja zobaczyłem...

Uratowało mnie:
- umieszczenie silnika wzdłużnie
- skrzynia, wał itd
- solidna konstrukcja bawarskiej marki- blachy,przedni pas, zderzak, bezwypadkowość auta itd
- miałem zapięte pasy

Jak chcecie to moge wkleic zdjęcia, ale nie oddaja jej faktycznego stanu.
Ostatnio zmieniony przez Melis 2008-01-26, 15:50, w caoci zmieniany 1 raz  

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2008-01-26, 16:18   

Ja tez mam za soba crash test E30 i moge powiedziec ze to naprawde twarda fura - przy ok 170 km/h zaczely sie klopoty, potem uderzylem w bariere tylem a pozniej przodem. Nie wiem z jaka predkoscia uderzylem, ale beemka poszla na zyletki, mnie troche pobolala klata od pasa i mialem naderwane miesnie szyi (po poltora roku jeszcze sie odzywaly, ale 2 tygodnie rehabilitacji i do dzis spokoj).
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2008-01-26, 19:36   

E30 naprawdę jest bezpieczna, miałem czołówkę, auto na złom a ja tylko po pasach cierpię, w prawie wszystkich innych markach w tej samej sytuacji szczęściem była by jedynie utrata nóg...

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

SzczupaK 

Doczy: 20 Maj 2007
Skd: SL
Wysany: 2008-01-26, 20:00   

Ja też miałem wypadek E34 walnąłem w drzewo przeleciałem po krawężnikach i wylądowałem w rowie. Myślę jak bym jechał innym autem bo by inaczej to wyglądało a E34 solidna konstrukcja.

Yakuzatti 

Pomg: 19 razy
Doczy: 04 Pa 2006
Skd: Bytom/Katowice
Wysany: 2008-01-26, 21:38   

Bezpieczeństwo:

E30 czy E36

które wypada lepiej.

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2008-01-26, 21:45   

Yakuzatti napisa/a:
Bezpieczeństwo:

E30 czy E36

które wypada lepiej.

zdecydowanie lepiej na korzyść E30, kiedyś widziałem porównanie tych dwóch modeli i niestety w E36 było słabiutko :( wręcz ogromny krok wstecz jeśli chodzi o bezpieczeństwo (a z doświadczenia wiemy, że nie tylko)

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-01-26, 22:19   

ale pierd*licie glupoty... to ze ktos zaczal miec problemy przy 170km/h nie oznacza ze z taka predkoscia uderzyl... to ze gdzies tam przy okazji sie otarl gdzies go obrocilo itp oznacza ze tracil predkosc... e30 jest stara konstrukcyjnie (brak stref zgniotu) i to ze np nowe auto po uderzeniu/zderzeniu z e30 wyglada gorzej to tylko lepiej dla jego wlasciciela... bo auto ma przejac energie uderzenia a nie kierowca/pasazerowie... wypadek jest zbiegiem roznych okolicznosci... nie mozna zawsze pisac ze ach jaki fart jechalem 100km/h i mialem mega fart bo wywalilem w drzewo i zyje a w zasadzie mialem tylko kilka siniakow... im twardsze auto tym gorzej... wieksze przeciazenia dla narzadow... ciezko jest porownywac e30 z e36 bo to troche inne "epoki"... e30 to epoka wozow twardych bez stref zgniotu.. e36 to etap jeszcze z przed ery mega bezpiecznych aut ale juz z poczatku tego trendu... tak wiec bylbym mega ostrozny w forumlowaniu takich opini.... czasem mozna jechac z vmax, miec fart i nawet z powaznego wypadku wyjsc calo a czasem nieszczesliwy zbieg okolicznosci przy przepisowych predkosciach moze spowodowac kalectwo lub smierc...

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2008-01-26, 23:47   

tak tak masz rację strefy zgniotu i inne taki są dobre ale do 50km/h powyżej to już coraz gorzej...
podczas mojego wypadku (czołówka) nikt ani ja ani sprawca nie zdążył dotknąć hebli... ja miałem 40mil (64km/h) a sprawca twierdzi że 50mil (80km/h) [dodam tylko że tam jest ograniczenie do 50 mil (80km/h)] jego strefy zgniotu ocaliły mu życie toyota się spisała ale ambulans dla niego był niezbędny, ja się obyłem bez i urazy miałem jedynie od pasa (gdyby nie pas wyrzuciłoby mnie z fury) wiec nawet na crash testach w innych "bezpiecznych" projektowanych furach ze strefami zgniotu marnie widzę swoje szanse w większości aut poruszających sie tu na drogach (no chyba że jechałbym czołgiem albo volvo)

dużą role też odgrywa szczęście, przypadek... ale przy dużych prędkościach bezpieczniej czuje sie w 20-letnim BMW niż 10-latkach. To jest moje subiektywne zdanie i odczucie poparte moimi przeżyciami - których nikomu nie życze

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2008-01-27, 11:27   

metaldaw, ale nie zapominaj ze Ty trafiles w "miekkiego" przeciwnika tj takiego ktory ma strefy zgniotu i przyjal na siebie wiecej sil a Ty nie trafiles w betonowy blok czy inna trwala przeszkode...

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2008-01-27, 11:32   

to prawda, ale jakie jest prawdopodobieństwo trafienia na w betonowy blok? - nieporównywalnie mniejsze niż na "miękkiego przeciwnika".

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2008-01-27, 11:35   

Prawda jest taka że jeśli "twarde" samochody byłyby lepsze nikt by nie robił stref kontrolowanego zgniotu itp. :wink:

metaldaw 
Emigrant

Wysany: 2008-01-27, 11:49   

wypadek z udziałem tylko "twardych" to małe szanse pasażerów, wypadek z udziałem tylko "miękkich" to większe szanse dla pasażerów - dlatego się je robi, ale wypadek "twardego z miękkim" to większe szanse dla pasażerów "twardego"

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Doczy: 01 Lut 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2008-01-27, 18:20   

Heh tak na marginesie to MB 123 był pierwszym samochodem z kontrolowaną strefą zgniotu
Cytat:
Najważniejszym było zwiększenie sztywności kabiny pasażerskiej przez wzmocnienie struktury dachu, słupków oraz drzwi. Zdolność pochłaniania energii przedniej i tylnej części została znacznie zwiększona przez zastosowanie kontrolowanej strefy zgniotu.

(Wikipedia)
Tak więc nie wydaje mi się aby e30 jej nie miała...
Po prostu w ostatnich latach udoskonalono je pośrednio poprzez badania ukazujące zdolność pochłaniania energii poszczególnych materiałów , poczynając od zderzaków na częściach silnika i podszybiu kończąc.
Kiedyś zderzaki były robione na twardość dziś konstruktorzy wolą aby popękały ale rozproszyły energie dalej jej nie przekazując.
Po prostu POSTĘP , co nie oznacza że e30 strefy nie miały , podejrzewam że pierwszym modelem w którym strefy (z prawdziwego zdarzenia) zastosowano to e23 albo e28.
Już maska w e21 była zaprojektowana w ten sposób aby się łamała i nie wpadała całym płatem do środka.

A co do bezpieczeństwa e36 to jest to po prostu żenada ;/
O tyle o ile jadąc e30 ma się świadomość że e30 nie odbiega bezpieczeństwem od aut produkowanych w tamtym okresie o tyle jadąc e36 tej świadomości się nie ma.
I nie trafiają do mnie argumenty że e36 ma 17 lat (Linia faktycznie jest ponad czasowa :twisted: )
1 gwiazda na 4 ówczesne możliwe to po prostu kpina :!: :] A i tak podejrzewam że to główna zasługa air-bagów które były dostępne w opcji. Bez nich kto wie.... ;/
Ehh ale się rozpisałem ale niestety tak jak lubię BMW tak wkurza mnie totalna ignorancja jaką wykazała się marka jeśłi chodzi o bezpieczeństwo w tym modelu...
Cóż widać Niemcy poszli świętować zjednoczenie kraju a robotę zlecili Jugolom i Turkom xD :lol:

Pozdro

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: