Wysany: 2008-01-21, 22:02 UWAGA NA OSZUSTOW NA ALLEGRO!!!!!!!!!
kupilem matce pierscionek na allegro za 2 tys pln...
dzwonie do kolesia zeby mi podal nr konta i dane do przelewu, a ON mi na to ze teraz nie moze bo nie ma go w domu i nie ma dostepu do netu i mi przesle jak wroci... mysle no ok nie ma sprawy... po chwili sprawdzam poczte a tam cos takiego:
Cytat:
Cześć
Wygrałeś moją aukcję:pierścionek z brylantami 1,38 karata (numer 299742151)
Prosze o dokonanie wpłaty 2000zl na podane poniżej konto:
82 2340 0009 1280 1030 0000 3186
Bronisław Stemplewski
ul. T. Zielińskiego 66/31
87-104 Toruń
Wpłata na konto bankowe (płatność z góry) Koszt wysyłki: 20,00 zł(DHL)
.Z poważaniem
po pierwsze przesylke mial pokrywac sprzedajacy a drugie ze to inne dane ( i inna miejscowosc niz sprzedajacy mi mowil)... wiec dzwonie do sprzedajacego i pytam czy te dane co wyslal to sie zgadzaja i co z wysylka (bo na aukcji ze on pokrywa)... a ON ze nic mi nie wysylal i te dane to WALEK....
ale sie wkur*wilem... sprawe zglosilem do allegro ale o malo co nie stracilbym dwa kola papieru bo konto moglobyc na "jakiegos slupa" czyli zula...
Obserwujesz kończącą się aukcję
jak zgaśnie wysyłasz szybko meila ze swoimi danymi do zwycięzcy
i liczysz że wpłaci na twoje konto a nie na konto sprzedającego
kupujacy wpłaca kase tobie
ty sie ulatniasz
sprzedający czeka na kase i nie wysyła towaru
kupujący zaczyna się niecierpliwić, węszy i dostrzega ze kase przelał tobie a nie sprzedającemu z czym idzie na policję
łapia cie po trzech miesiącach dostajesz 3 lata w ( ) za oszustwa
typowy wał z allegro
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»
liczysz że wpłaci na twoje konto a nie na konto sprzedającego
hej mam niemal 100% pewnosci ze to konto jest na "slupa" a ktos by probowal kase wyplacic w bankomacie... zeby podac SWOJE dane w takim walku to trzeba by bylo byc mega walkiem...
[ Dodano: 2008-01-21, 22:35 ]
casus maximus napisa/a:
Piotr_1 napisał/a:
poza tym towar wygląda obrzydliwie
Obserwujesz kończącą się aukcję
jak zgaśnie wysyłasz szybko meila ze swoimi danymi do zwycięzcy
i liczysz że wpłaci na twoje konto a nie na konto sprzedającego
ty sie ulatniasz
sprzedający czeka na kase i nie wysyła towaru
kupujący zaczyna się niecierpliwić, węszy i dostrzega ze kase przelał tobie a nie sprzedającemu z czym idzie na policję
łapia cie po trzech miesiącach dostajesz 3 lata w ( ) za oszustwa
po prostu nie kupuje sie rzeczy na allegro droższych niż 500 zł żeby w razie wpadki nie być stratnym, ja wychodzę z takiego zalożenia
Nie no aż tak źle nie ma, można przeprowadzać transakcje i na wyższe kwoty, warunkiem powodzenia jest tu tylko odbiór osobisty towaru. Wtedy raczej taki historie się nie zdarzają.
uwazajta uwazajta
niemniej ja nigdy nie kupowalem i nie kupie bizuterii z allegro, jest tyle sklepow teraz szczegolnie z blyskotkami ze jest co wybierac od 10zl do nieskonczonosci
bo na aukcji moze wygladac super a w rzeczywistosci niekoniecznie, szczegolnie jeszcze jak cos kosztuje 2k...
polecam kruka i apart
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2008-01-22, 08:16
a skad koles wzial meila twojego???? przeciez jest dostepny tylko dla sprzedajacego, a na innych twoich aukcjach nie ma meila!!!!!
czy to nie tak ze kolo wystawia przedmiot ty go wygrywasz a on ci podaje inne namiary i towaru nie wysyla???? wyplaca kaske przez jakiegos zulika i szukaj wiatru...
aaaa sory znalazlem twojego meila w stronie "o mnie"
Ostatnio zmieniony przez adrian e30 2008-01-22, 08:18, w caoci zmieniany 1 raz
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-01-22, 08:50
Na policje sie takie zeczy zglasza jest sekcja od tego , druga sprawa ja kupuje na allegro nawet za 4000 pln zaden problem ale tylko i wylacznie platne przy odbiorze z mozliwoscia sprawdzenia zawartosci przesylki jesli ktos jest czysty zawsze sie na to zgodzi jesli nie moze sie bujac
emka... nie ma co przesadzac... gosc handluje takim towarem... ma same pozytywy... dzwonilem do goscia co od niego kupowal i byl zadowolony wszystko OK... poza tym nie jest mi szkoda zlotowki czy dwoch na telefon i dzwonilem do sprzedajacego bo w sumie to mialem odbierac osobiscie ale ze czasu nie mam to odpuscilem a wysyla paczki ubezpieczone na wartosc zakupu wiec nie ma co sie martwic..
wg mnie allegro jest jednym z bardziej bezpiecznych miejsc do robienia zakupow (nawet za duza kase) jedyny warunek to to ze trzeba miec troche rozsadku...
co do samego towaru z aukcji to matka go sobie wybrala a ja tylko mialem kupic...
to normalne ze po skonczeniu aukcji jest wysylany mail z allegro z numerem konta i adresem, wystarczy to ustawic i nawet jak sprzedajacy bedzie na koncu swiata to email sie wysle automatycznie, wiec prosze sie tym nie sugerowac. dodam od siebie ze najlepiej sprawdzac od kogo przychodzi mail, i zawsze zalaczac poprzednie wiadomosci w listach albo kontaktowac sie tylko za pomoca opcji "zadaj pytanie sprzedajacemu" mamy pewnosc ze trafi do tego co sie rejestrowal - oczywiscie jesli ktos zalozyl konto z zamiarem oszustwa to nie pomoze.
p.s. a tak z innej beczki, ja jak czegos szukam to zaznaczam opcje wyswiatlania tylko ofert z mojej okolicy, przegladam tylko slask i malopolske po to zebym w razie mozliwosci mogl jechac odebrac osobiscie. po co mam sie slinic na jakis rarytasik na drugim koncu polski? czego oczy nie widza tego sercu nie zal.
polecam
_________________ Serwis elektroniki i elektryki samochodowej.
Ostatnio zmieniony przez flash 2008-01-22, 11:49, w caoci zmieniany 2 razy
Kupować pierścionek na Allegro za takie pieniądze u kolesia który ma 22 pozytywne komentarze ? Gdzie tu rozsądek ? No chyba że jesteś jubilerem A jak nie to co potem iść do jubilera żeby sprawdził czy to naprawdę złoto i brylanty a nie nikiel i cyrkonie ? Dziwne... Allegro jest bezpiecznym miejscem do robienia zakupów ? Od kiedy !?
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2008-01-22, 12:04, w caoci zmieniany 1 raz
a skad koles wzial meila twojego???? przeciez jest dostepny tylko dla sprzedajacego, a na innych twoich aukcjach nie ma meila!!!!!
czy to nie tak ze kolo wystawia przedmiot ty go wygrywasz a on ci podaje inne namiary i towaru nie wysyla???? wyplaca kaske przez jakiegos zulika i szukaj wiatru...
aaaa sory znalazlem twojego meila w stronie "o mnie"
Adrian - wchodzisz na użytkownika i robisz wyślij e-mail do użytkownika
sprawe z proba wyludzenia zglaszam jutro na policje.... jak myslicie wydruki: maili, strony z przedmiotem, danych prawdziwego sprzedajacego i moje zeznania wystarcza czy beda chcieli moj komputer zeby orginaly pokazac?
2000 $ byś stracił ? A co do pierścionka, to Ci powiem,że dobrze go kupiłeś,choć trochę barwa kamieni taka sobie i kamienie miazga... Ale w Lublinie dużo więcej byś musiał dać za taki pierścioneczek. Pzdr
Pomg: 2 razy Doczy: 26 Sie 2006 Skd: .: Jaworzno City :.
Wysany: 2008-01-22, 19:16
nie wiem z jakiego systemu kozystasz ale w wiekszosci normalnych niewindowsopodobnych da sie wybrac wlasciwosci danego emaila i dotrzec do ip ewewntualnie nazwy providera.
_________________ Serwis elektroniki i elektryki samochodowej.