Wysany: 2007-10-02, 16:37 jaki akumulator do bmw e30 324 TD
Witam.Pytanie odnośnie pojemnosci akumulatora w bmw e30 324 td z 91 r. Zamontowany jest w nim roczny akumulator rzedu 92aH.Czy istnieje mozliwosc taka,ze nie zostanie doladowany do konca ze wzgl na duza pojemnosc aH?Dowiedzialem sie,ze jest to za duzy akumulator do tego samochodu i moze nastapic problem,ze wreszcie zostanie rozladowany w szybkim tepie,poniewaz alternator w tym samochodzie nie jest w stanie naladowac na full tak duzego akumulatora.Jak narazie jest ok,chociaz pamietam ze kiedys mialem problem -po sluchaniu radia po ok godz chcialem uruchomic auto i mialem problem wlasnie.Teraz jest ok -bo naladowalem porzadnie prostownikiem.Chce sie tylko dowiedziec jak to jest z ta pojemnoscia.Dzieki i pozdrawiam
akurat nie wiem jaki powinien byc u Ciebie ale skoro jest za duży to może tak właśnie byc że sie nie doładowuje. najlepiej spytaj w sklepie motoryzacyjny oni maja katalogi i powiedzą Ci jaki powinien być w twojej betce
72/74 Ah powinien być optymalny. Do tego jeszcze z 640/680A prądu rozruchu i nie powinieneś mieć problemów z odpalaniem w zimę, słuchaniem radia, a już tym bardziej doładowywaniem go przez alternator.
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2007-10-03, 00:25
Ja mam 100Ah i nie mam żadnego problemu z ładowaniem. Niestety, ale czasem akumulator kończy żywot i trzeba go po prostu wymienić na nowy. Radze też zrobić przegląd alternatora (szczotki, łożyska, czyszczenie, może przetoczyć pierścienie).
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
Ja mam 100Ah i nie mam żadnego problemu z ładowaniem. Niestety, ale czasem akumulator kończy żywot i trzeba go po prostu wymienić na nowy. Radze też zrobić przegląd alternatora (szczotki, łożyska, czyszczenie, może przetoczyć pierścienie).
masz za duzy kolego,kilka osob mi to mowilo ze to troche przesada z taka pojemnoscia i do tego aku o tak duzej pojemnosci.w tym mies kupuje 72 lub 74 AH.powinno byc dobrze. nie masz problemow z tym 100 aH?? dziwi mnie to troche,bo np w starze jest chyba 110 aH tylko,ze tam jest zupelnie innego typu alternator:) pozdrawiam