Wysany: 2007-09-19, 16:52 [e30] Problem z budą w kombi
Witam, mam mały problem z budą e30 kombi a mianowicie:
- auto jak stoi na równym kawałku placu jest lekko pochylone na prawą stronę (pasażera)
- wymieniłem amorki przód i tył - dalej to samo
- zamieniłem sprężyny z lewej na prawą stronę - to samo
- żeby było śmieszniej to odległość od asfaltu do błotnika nad kołem taka sama z obu stron
- dodatkowo ściąga (raz mocniej a raz słabiej) na lewą stronę
dodam jeszcze że auto było (chyba) walnięte z prawej strony z przodu, bo od spodu widać jakieś spawy na podłużnicy. Całą budę przemierzyłem i wszędzie wymiary się zgadzają.
Nie bardzo wiem co mam z tym zrobić... Czy rozpórka w czymś pomoże?
Jeszcze słowo o zawieszeniu: nie mam ciętych ani wymienionych sprężyn na "sportowe" (standardowe 5,5 zwoja dość twarde), amortyzatory NK gazowo-olejowe (zadziwiająco twarde).
Jeśli ktoś ma pomysły co z tym zrobić bardzo proszę o podpowiedz...
Pomg: 4 razy Doczy: 29 Lis 2006 Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-09-19, 22:24
Miałem to samo przy mojej byłej coupe kiedys. Ale wiem ze była walona w lewy błotnik tył i ztej strony siedziała mocniej, sprezyny i amory tez zmienmiałem i nic, sprzedałem i do dzis nie wiem jaka przyczyna. pozdro
czyżby nikt poza mattim_bmw z czymś takim się nie spotkał??
byłem dzis na zbieżności... przednie koła: lewe 2 a prawe 2,5 stopnia ponad normę pochylene górą do środka... ale powiedziano mi że taka odchyłka od normy nie będzie powodować aż takiego pochylenia całej budy...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-09-21, 22:40
generalnie zawsze prawy tył siedzi niżej, wyraźniej jest to widoczne w wersjach z akumulatorem z tamtej strony. Wszystko to dlatego aby po zajciu miejsca za kierownicą auto trzymało poziom
sprzedawać raczej nie będę. wolę doinwestować mojego trumniaka...
P.S. może ktoś wie coś o seryjnych sprężynach przednich mających 5,5 zwoja?
Pytam się ponieważ mam drugi komplet z e30 320iT i mają 7,5 zwoja z niebieskimi paskami.
Pomg: 4 razy Doczy: 29 Lis 2006 Skd: kruszwica/poznań
Wysany: 2007-09-22, 18:30
SmasherE30 napisa/a:
generalnie zawsze prawy tył siedzi niżej, wyraźniej jest to widoczne w wersjach z akumulatorem z tamtej strony. Wszystko to dlatego aby po zajciu miejsca za kierownicą auto trzymało poziom