Wysany: 2007-09-20, 21:16 Dziwny problem przy odpowietrzaniu m20
Mam dziwny problem przy odpowietrzaniu m20b27. Odpowietrzałem już wcześniej wielokrotnie i zawsze szło jak powinno... do teraz... postępowanie jak zwykle:
ogrzewanie na max, odkręcona śrubka odpowietrznika i zalanie płynem do pojawienia się wycieku z odpowietrznika, po czym zamkniecie odpowietrznika, dolanie na max poziom w zbiorniczku wyrównawczym, rozgrzanie silnika do otwarcia termostatu i otworzenie odpowietrznika w celu obserwacji płynu i bąbelków - I TU POJAWIA SIĘ PROBLEM:
przez chwilę wypływa płyn, pojawiają sie w nim bąbelki, ale po chwili płym przestaje wyciekać i pomimo otwartego odpowietrznika nic sie nie leje - sucho.... silnik dalej prauje, z nawiewu leci ciepłe powietrze, ale w przewodach jest powietrze... o co biega jeszcze sie z tym nie spotkałem aby z odpowietrznika nic nie leciało...
dodam że przewody, pompa wody i termostat były wymieniane (nie wszystko na raz ale sukcesywnie w ciągu pól roku gdy występowały z nimi problemy, wymieniona też była uszczelka pod głowicą + planowanie) ale po wszystkich tych czynnościach nie było nigdy problemu z odpowietrzeniem.
Teraz jedyne co zrobiłem to zlałem wodę i zalałem płyn by podczas przymrozków być spokojnym.
_________________ Była: SuperETA (OO=[][]=OO)
0-100/V-max: 8,29s/225km/h
OCALIŁA MI ŻYCIE - brak mi jej
ja bym sprawdził jeszcze raz pompę wody miałem taki problem w m50 (typowe dla m50)
pompa nowa od kilku miesięcy, nie jęczy, nie cieknie, w czasie jazdy się nie grzeje - w sumie układ zachowuje sie tak jakby był odpowietrzony, ale nie jest bo w wężach jest powietrze.
JA jeszcze nigdy żadnego m20 nie odpowietrzałem bo drożny,szczelny itp. układ chłodzenia w m20 sie nie odpowietrza, poprostu wlałem do zbiorniczka pod korek, pojeździłem z ogrzewaniem odkręconym na maxa, jak silnik ostygł uzupełniłem płyn w zbiorniczku i to wszystko, temp zawsze stoi na pionie i tylko profilaktycznie co jakiś czas zaglądam pod korek zbiorniczka i zawsze jest jak ma być więc nie wiem po co męczyć sie niepotrzebnie z odpowietrzaniem, po to jest zbiorniczek żeby nie trzeba było odpowietrzać. To takie moje zdanie,
Dokładnie... ja też już parę razy zmieniałem płyn z różnych powodów i nigdy problemów jakiś nie miałem Odkręcam śrubkę na termostacie zalewam płyn do zbiorniczka, pompuje parę razy węże aż się wszytsko wciągnie w obieg i spod śrubki trochę poleci, zakręcam zbiorniczek przejadę się z włączonym ogrzewaniem doleję ubytki i koniec.... żadnych problemów.
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Dokładnie!! - sprawny układ chłodzenia w m20 odpowietrza się bezproblemowo i samoczynnie. Szukaj pierdół w stylu: paproch który zatkał wężyk do zbiorniczka lub zatyka odpowietrznik.
Najważniejszy jest stały obieg cieczy przez zbiorniczek - jeśli to nie działa to odpowietrzenie m20 zamienia sie w katorgę.
/pozdro.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-09-21, 14:25
Metal ... a odpowietrzałeś na zakreconym korku wlewu do zbiorniczka wyrównawczego?
Musisz lac wode w układ podczas gdy silnik się nagrzewa. A potem zakręcić korek i dać się dobrze nagrzac silniczkowi i było ciśnienie w układzie, aż się termostat otworzy .... może ise nawet wisko włączyć ... pogazuj go nawet ... i wtedy dopiero jak będzie HOT to z włączoną dmuchawą i suwakami na maxa w prawo i ciepło, odkręcasz śrubke na obudowie termostatu na chwilę i wypuszczasz powietrze, potem zakręcasz, czekasz minutkę, gazujesz silnik i znów odkrecasz i wypuszczasz powietrze i tak kilka razy i wsjo.
Po jakims czasie jak silnik ostygnie uzupełnij płyn.
POZDRO
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2007-09-21, 14:27, w caoci zmieniany 2 razy
Metal ... a odpowietrzałeś na zakreconym korku wlewu do zbiorniczka wyrównawczego?
Musisz lac wode w układ podczas gdy silnik się nagrzewa. A potem zakręcić korek i dać się dobrze nagrzac silniczkowi i było ciśnienie w układzie, aż się termostat otworzy .... może ise nawet wisko włączyć ... pogazuj go nawet ... i wtedy dopiero jak będzie HOT to z włączoną dmuchawą i suwakami na maxa w prawo i ciepło, odkręcasz śrubke na obudowie termostatu na chwilę i wypuszczasz powietrze, potem zakręcasz, czekasz minutkę, gazujesz silnik i znów odkrecasz i wypuszczasz powietrze i tak kilka razy i wsjo.
Po jakims czasie jak silnik ostygnie uzupełnij płyn.
POZDRO
tak robiłem wszystko prawidłowo - i nie wiem jak to możliwe, że mam cciepłe powietrze w kabinie, silnik sie nie przegrzewa, ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubywa a węże miękkie i po odkręceniu odpowietrznika przez chwilkę leci płun z bąbelkami po czym przestaje całkowicie cokolwiek wyciekać...
tak robiłem wszystko prawidłowo - i nie wiem jak to możliwe, że mam cciepłe powietrze w kabinie, silnik sie nie przegrzewa, ze zbiorniczka wyrównawczego nie ubywa a węże miękkie i po odkręceniu odpowietrznika przez chwilkę leci płun z bąbelkami po czym przestaje całkowicie cokolwiek wyciekać...
No to po co szukasz problemu na siłę ?
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-09-21, 23:36
siemka
skorzystaj z tematu S.O.S na drogach a dalej to wiesz