BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic
Autor Wiadomo
Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-07-27, 07:57   mieszanka paliwowa - sonda lambda - motronic

Na pewno komuś się przyda, a może ktoś coś doda ;)

Skonstruowałem sobie wczoraj emulator sondy lambda, tj taki prosty regulator napięcia, którym mogę oszukiwać komputer. Wczoraj na pewnym odcinku drogi prowadziłem sporo eksperymentów. Przede wszystkim chodziło mi o pomiar osiągów.

Działa to bardzo prosto – jeżeli oszukane napięcie z niby sondy jest za niskie, to komputer myśli że mieszanka jest uboga i ją wzbogaca, a jeżeli napięcie za wysokie – to ją zubaża. Użyteczny zakres emulowanego napięcia u mnie (uwarunkowane wyregulowaniem przepływki, szczelnością dolotu itd.) tj. pełen zakres od mieszanki ubogiej (sinik przerywa) do bogatej (wali marchewy z wydechu przy hamowaniu silnikiem) to (0,45V...0,65V). Przy czym dla motronica wartość 0,45V jest wartością graniczną dolną dla motronica jeżeli silnik ma obroty >1500rpm, tj jeżeli powyżej tych obrotów napięcię lambda będzie niższe od 0,45V to uruchomi się kod błędu że sonda niesprawna i komputer przestanie regulować mieszankę w ten sposób. Przypominam, że nasze sondy lamda dają napięcie 0,1...0,9V

Przejdźmy do wyników pomiarów elastyczności przyspieszenia dla różnych mieszanek. Badałem osiągi w zakresie obrotów niskich (2000..4000) i wysokich (4000...6000). Niższych obrotów nie badałem ze względu na duży wpływ jakości i rodzaju paliwa na pracę silnika na niskich obrotach. Spodziewałem się większych różnic dla różnych mieszanek. We wszystkich zakresach obrotów różnice są małe (do 5% na osiągach), także w granicach błędu pomiaru stoperem. Nie mogę więc wysnuć jednoznacznych wniosków bez pomiaru na hamowni. Ale jedno jest pewne. Dobre wyregulowanie mieszanki nie zrobi z malucha ferrari a złe wyregulowanie z ferrari malucha. Chyba że wyregulowanie będzie ekstremalnie złe, ponieważ na zbyt ubogiej silnik prycha i nie chce przyspieszać, a na bogatej nie jest tak źle. Dość dobra jest mieszanka trochę wzbogacona na dobrym paliwie (np VP racing), ale mówię, kosmosu w poprawie osiągów nie ma.

Wnioski i spostrzerzenia są takie, że regulacja mieszanki na podstawie sondy lambda przebiega dość mozolnie. Motronic na zmianę napięcia reaguje długo - u mnie jakieś 4s zanim coś podreguluje, co jest koszmarem. Inny wniosek jest taki, że warto jeździć ze sprawną lambdą ze względu na ekonomikę (szczególnie w trasie), ze względu na dbałość o trwałość silnika i ze względu na optymalną regulację mieszanki gdy silnik się jeszcze nie rozgrzał do końca. I kolejny wniosek – żeby ekonomicznie jeździć trzeba trzymać się stałej prędkości obrotowej slinika lub ją powoli zmniejszać. Jednym słowem regulacja mieszanki nie nadąży za bardzo dynamicznymi zmianami obrotów. I jeszcze jeden wniosek – zapachy spalin na różncych mieszankach wcale nie są takie łatwe do rozpoznawania. Mi, im wydaje się słodsza i mocniejsza tym jest bogatsza, a taka nieprzyjemna to uboga. Ale jest to dość subiektywne raczej bo zależy od rodzaju paliwa. I jeszcze jeden wniosek, na ubogiej mieszance silnik pracuje dość nerwowo, a na bogatej miękko - nie szarpie prawie nigdy (chodzi o zabawy pedałem gazu)
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez Piotr_1 2007-07-27, 08:05, w caoci zmieniany 2 razy  

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-07-27, 22:52   

sama zmiana mieszanki uboga/bogata moze nic nie dac bo kazda inaczej sie spala i trzeba by było znalesc zapłon idealny dla kazdej z nich

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-07-28, 01:00   

Ale można znaleźć dla siebie optimum przy swoim zapłonie w zależności jak się używa samochodu. Ja znalazłem bez płacenia za hamownie, dzisiaj jeszcze więcej eksperymentowałem i jest dobrze w miarę. Byłem ciekaw bo lubię eksperymentować :) Oczywiście jest to dalekie od perfekcji ale znowu czegoś się nauczyłem. Robi 7,1s do setki licznikowej i 7,8 do setki rzeczywistej z prawidłowym przeliczeniem średnicy kół, a motorek jest już troszeczkę wydymany więc nie jest źle. Na ten weekend dam sobie spokój a potem dalej dłubię. A tak jak mówię jakoś trzeba ustawić mieszankę bo sonda przy ostrej jeździe nie nadąży nic ustawić. Są oczywiście odpowiednie narzędzia diagnostyczne i profesjonalny sprzęt, ale będzie dalej grzebane i auto jest mało warte więc po co.
E30 M332 1991........ ....U__________\
Ostatnio zmieniony przez Piotr_1 2007-07-28, 01:09, w caoci zmieniany 3 razy  

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2007-07-28, 20:39   

Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skład mieszanki?

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-07-28, 20:54   

cichecki0511 napisa/a:
Piotr_1, a w jaki sposób regulujesz skład mieszanki?

przeciez napisal w pierwszym poscie ze zmienia napiecie z sondy oszukujac w ten sposob kompa

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: