BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E36] compact - kiepskie prowadzenie - szukam przyczyny...
Autor Wiadomo
crocos246 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 17 Cze 2006
Skd: Kłodzko
Wysany: 2007-07-08, 14:00   [E36] compact - kiepskie prowadzenie - szukam przyczyny...

Witam wszystkich forumowiczów,
od 3 miesięcy jestem użytkownikiem (a właściwie żona jest) compacta jak w topicu.
O tym, że zakochałem się w BMW od pierwszej przejażdżki (akurat nie tym tylko trochę wcześniej E60 530xd :roll: ) nie będę pisał bo to chyba standardowe odczucie... Jednak z moim compactem jest coś nie tak. Otóż auto bardzo kiepsko się prowadzi. Na koleinach jakich u nas przecież pełno (nawet tych płytkich) prowadzi się jak mydło w wannie - to walka a nie jazda - pływa, skacze, skręca no po prostu brak słów. Podczas jazdy po równym, gładkim asfalcie jest niby dobrze ale i tak czasem potrafi się jakby uślizgnąć lekko. Jeździłem dotychczas setką innych samochodów i takiego czegoś nigdy nie doznałem. Generalnie wydaje mi się wręcz niebezpieczny :evil: Oczywiście wymieniłem na dzień dobry wytłuczone tuleje belki tylnej ale cała reszta zawieszenia i układu kierowniczego włącznie z geometrią jest w 100% w porządku! Nigdzie nie ma najmniejszego luzu, wszystko sztywne i trzyma parametry! Sprawdzałem wszystko kilka razy już... Tylne zawieszenie siedzi trochę niżej od przodu ale z tego co zdążyłem się zorientować to częste zjawisko w beemkach, zresztą nie miałoby chyba takiego negatywnego wpływu na prowadzenie? Autko jeździ na oryginalnych felgach z oponami 205/60/15. Czy może to być kwestia za szerokich opon? Może wrzucić 195/65? Czy ktoś z Was ma podobne odczucia w związku z prowadzeniem swojego compacta? Brak mi pomysłów gdzie szukać przyczyny i co dalej z tym problemem...

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-07-08, 15:03   

Compacty tak maja trzeba się nauczyć je prowadzić :)
Mój też czasami wydaje mi sie pływający, ale to też zależy od opon na lato miałam continental sport contact 2 i powiem szczerze że na mokrym czasami nie dało się jeździć :)

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2007-07-08, 15:27   

Rozmiar opon jest w porządku. Kumpel ma identyczne w compakcie i jest OK (tylko ostatnio w centrum na Bagnie przebili mu nożem dwie przednie opony :x ). Przód mu mocno pływał, ale wystarczyło wymienić sworznie oraz tuleje przednich wahaczy i teraz jeździ jak po nitce.

crocos246 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 17 Cze 2006
Skd: Kłodzko
Wysany: 2007-07-08, 17:10   

dzięki za szybkie odpowiedzi...
zawiecha z przodu jest w porządku, ani na sworzniach ani na tulejach nie ma żadnego luzu a tuleje jeszcze twarde i nie pływają... :|
Jeśli mówicie, że ten typ tak ma to chyba będę musiał uznać, że się zawiodłem na tym aucie bo tym się naprawdę jeździć nie da... Miałem dotychczas wiele samochodów, Vectra A na na twardym zawiasie i 195/55/16 latała jak przyklejona -zero reakcji na koleiny, Polówki 6N seria to samo, Omegi R4 i V6 pocisk na kołach (wiadomo ciężar też swoje robi), Vectra B V6 - jak po sznurku choć trochę podsterowna (ciężki motor) nie liczę wielu autek którymi jeździłem w różnych okolicznościach a to taka qpa przy beemce? Toż nawet Peugeot 106 jechał prosto jak Bóg przykazał a nie fruwał od krawężnika do krawężnika po jezdni...

A namawiałem żonę na E36 coupe to powiedziała, że za duże... :evil:

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Wysany: 2007-07-08, 17:21   

No nie wiem czy ten typ tak ma. Mój kolega ma compacta i jeździ się nim naprawdę dobrze. Nie ma takich objawów, o których pisałeś. Może kupiłeś jakiś zajeżdżony egzemplarz po paru dzwonach.

Rafaellllo 

Pomg: 2 razy
Doczy: 13 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-07-08, 23:53   

Bagor napisa/a:
No nie wiem czy ten typ tak ma. Mój kolega ma compacta i jeździ się nim naprawdę dobrze. Nie ma takich objawów, o których pisałeś. Może kupiłeś jakiś zajeżdżony egzemplarz po paru dzwonach.

Lub zrobiony z dwóch części jeden albo jesteś przyzwyczajony do masy :wink:

Belisama 

Pomoga: 8 razy
Doczya: 28 Sie 2006
Wysany: 2007-07-09, 19:05   

crocos246 napisa/a:
dzięki za szybkie odpowiedzi...
zawiecha z przodu jest w porządku, ani na sworzniach ani na tulejach nie ma żadnego luzu a tuleje jeszcze twarde i nie pływają... :|
Jeśli mówicie, że ten typ tak ma to chyba będę musiał uznać, że się zawiodłem na tym aucie bo tym się naprawdę jeździć nie da... Miałem dotychczas wiele samochodów, Vectra A na na twardym zawiasie i 195/55/16 latała jak przyklejona -zero reakcji na koleiny, Polówki 6N seria to samo, Omegi R4 i V6 pocisk na kołach (wiadomo ciężar też swoje robi), Vectra B V6 - jak po sznurku choć trochę podsterowna (ciężki motor) nie liczę wielu autek którymi jeździłem w różnych okolicznościach a to taka qpa przy beemce? Toż nawet Peugeot 106 jechał prosto jak Bóg przykazał a nie fruwał od krawężnika do krawężnika po jezdni...

A namawiałem żonę na E36 coupe to powiedziała, że za duże... :evil:

Słuchaj może poprostu masz problem z prowadzeniem tylnonapędówek ;)

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-07-10, 08:12   

Compact to syf, to prawda że jest niebezpieczny. Może z tyłu nie masz w ogóle stabilizatora przechyłów. Mocowania górne amortyzatorów są z tyłu jeszcze, amortyzatory i tuleja mostu. I po tym wszystkim i tak nie wiadomo jak się będzie prowadził.
E30 M332 1991........ ....U__________\

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-07-10, 09:09   

a może auto było po prostu zdrowo kopnięte w d... lub gdziekolwiek indziej, hę ?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: