BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20b20 - za niskie obroty i nierówna praca silnika
Autor Wiadomo
maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-06-27, 20:54   m20b20 - za niskie obroty i nierówna praca silnika

Witam!

No więc... Miałem taki oto problem.
Mój silnik miał za niskie wolne obroty, coś koło 550-600, i pracował nierówno. Telepał niemiłosiernie, wypadał mu zapłon, a na dodatek miała czasami problemy z odpalaniem (kilka razy nawet zgasła podczas jazdy :? ). Długo nie mogłem znaleźć przyczyny, już miałem nawet wymieniać pompę paliwa. Kombinacje z krokowcem i przepływką nic nie dały - krokowiec jest ok, przepływka też, również sonda git (wszystko sprawdzone w warsztacie). Ciśnienie paliwa - prawidłowe. Świece dobre. Filtr paliwa - nowy. Filtr powietrza - w miarę świeży. Czujniki wszystkie ok. Słowem - wszystko praktycznie sprawdzone.

No i dziś chyba znalazłem winowajcę...
Chodzi mianowicie o gniazdo zasilania wtryskiwaczy. Znajduje się ono pod przepustnicą, po lewej stronie silnika. Okrągłe, rozpinane, w środku jest 7 pinów. (postaram się zamieścić fotkę). Dziś je obciąłem i spiąłem kable na krótko. Efekt - obroty ok. 740-750/min., stabilne jak skała, na dodatek lepsza dynamika auta. Jutro popędzę prawdopodobnie na analizę spalin, bo ostatnio jak byłem, to mi pan diagnosta powiedział, że "ona na powietrzu jeździ" - teraz powinno się to zmienić.
Aha, silnik m20b20, e30 z 10.87 r. (szeroka lampa).
Może się to komuś przyda ta wskazówka. Pozdrawiam.
(PS: szukam wtyczki i gniazda do zasilania wtrysków paliwa, silnik jak wyżej :mg: )
(PS2 - pisząc, że robiłem to wszystko sam uprościłem sprawę - robił to mój ojciec, maniak BMW, dla którego respect :spoko: , ja mu tylko trochę pomagałem :mg: )

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-06-27, 22:05   

A może lepiej sprawić sobie nowe kabelki? wtyczka okrągła-wtyczki wtrysków(gniazda w zasadzie)?
U mnie problem był tego typu że gazownik piekarz, uwalił ten kabelek zasilania wtrysków (biało - czerw) no i stąd brały się problemy bo był posmarkany a nie polutowany. . .

maaaad 

Pomg: 19 razy
Doczy: 28 Gru 2006
Skd: Turek
Wysany: 2007-06-27, 23:00   

No lepiej, jasne, że lepiej :) Wiele gratów już do mojego auta znalazłem w necie, ale tego jakoś nie mogę... Aż mi wstyd trochę, bo druciarstwa też nie lubimy. :dontgetit:

[ Dodano: 2007-08-01, 17:13 ]
Pozwolę sobie odświeżyć temat, bo już mnie "truskawkowica"( :lol: ) bierze. Tak jak na początku napisałem, rozłupałem wtyczkę, która łączy m. in. kable od zasilania wtrysków. Ale nie tylko, bo jest tam też kabel od czujnika temperatury cieczy chłodzącej. No więc okazało się, że gdy czujnik ten jest rozpięty (nieważne, czy w tym miejscu, czy wyjmę wtyczkę z gniazda w samym czujniku), to właśnie wtedy obroty stoją na 740-750. Tyle że auto wtedy nie chce zapalić (ale pracuje elegancko). Gdy czujnik temperatury jest podpięty, obroty na zimnym są w miarę ok, gdy kawałek przejadę - silnik zaczyna bulgotać, telepać i w ogóle, brzydko chodzić, nie jak R6. W miarę rozgrzewania się praca się stabilizuje (w miarę), ale obroty są cały czas za niskie - ok. 600 rpm, góra 650. Czasami telepie.

Byłem na diagnostyce, komp nie pokazał żadnych błędów. Lambda (ponoć) sprawna, przepływka też, filtry czyste, dolot szczelny (tak mi się wydaje), niedawno wymieniłem kopułkę rozdzielacza, palec jest w dobrym stanie. Wymieniłem też świece na dedykowane do tego silnika (BOSCH W8LCR). Pompa paliwa ok, regulator ciśnienia też (sprawdzane w warsztacie).

Kiedyś, gdy podpiąłem się na stacji do analizatora spalin, diagnosta się śmiał, że "ona to na powietrzu chodzi". I w sumie gdy wyjąłem świece, na których jeździłem do tej pory, był na nich lekki, białawy nalot.

Czy możliwe, że przepływomierz jest rozregulowany?

Czy szanowni Koledzy mają może jakieś pomysły? Tak mnie to zjawisko już wkurr...rza, bo autkiem mi się w sumie bardzo dobrze jeździ, tylko te wolne obroty psują przyjemność.

Niestety, w mojej okolicy nie ma dobrych speców od BMW czy też w ogóle od mechaniki/elektryki pojazdu (chyba że są - proszę o namiary :mg: ), dlatego nie mam do kogo za bardzo się o pomoc zwrócić.

[ Dodano: 2007-08-01, 17:21 ]
Kurde, no, dopisało mi wiadomość do poprzedniej i nie widać tematu na liście ;/

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: