BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
(e30) 318i m10 aparat zapłonowy?
Autor Wiadomo
magnat 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Maj 2007
Skd: oborniki
Wysany: 2007-06-19, 11:43   (e30) 318i m10 aparat zapłonowy?

problem polega na tym że czasami nie moge odpalić auta:/ oraz podczas jazdy sam zaczyna mi gasnąć tak jakby sie dławił. Myśle że to jest wina apatatu zapłonowego albo kopułki. Byłem pytać sie w serwisie bmw o aparat zapłonowy , cena 1300zł po promocji :wow: . Macie jakiś pomysł , może to inna część? posiadam bmw e30 318i silnik m10.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-06-19, 15:56   

Wymieniałeś filtr paliwa?

e36 318ti compact szrotex

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-06-19, 16:10   

trochę mało informacji
długo masz auto?
wymieniałeś świece, kable, filtry?
aparat możesz sobie kupić używany

magnat 

Wysany: 2007-06-19, 16:20   

nie wymieniałem żadnych świec , kabli ani filtra paliwa. Auto mam już ponad rok czasu. Możliwe że to jest wina świec. Zabawne to jest że pewnego dnia mi odapila przejade kilka km zgasze go i potem nie moge odpalić :/ i po kilku próbach kręcenia odpala

globi 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2007-06-20, 11:47   

możliwe jest kilka przyczyn : jak koledzy wyżej do tego sprawdź przepływke masz gaz?
a co do aparatu czy tam palca to nowy BERU kosztuje w granicach 60zł i palec 30zł niedawno sam kupiłem

Bóg Mnie Wybrał !!

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-06-20, 12:50   

Za kopułkę+palec (BERU) zapłacisz w okolicach 50zł.

e36 318ti compact szrotex

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-06-20, 18:58   

m10b18 ale na wrysku czy na gaźniku? to ma znaczenie...
a jak już zapali chodzi równo czy telepie i spada z obrotów?
jak zużyty palec i styki w kopułce to razcej nie równo chodzi telepie krztuci się przerywa i nie chodzi równo raz na cztery raz na trzy gary pali...ale powinien zawsze odpalić...
po odpaleniu wkręca się na obroty od razu czy wciskasz gaz do podłogi a on ledwo reaguje? tak jakby potrzebował chwili na zastanowienie się wkręcić się czy nie wkręcić...
problemy z odpalaniem to w większości przypadków brak dopływu paliwa... spradź pompę czy chodzi za każdym razem może przekaźnik być zwalony (przy założeniu że masz motor na wtrysku) może być faktycznie filtr już tak zasyfiały że się dławi wtedy są roblemy z odpaleniem i wolna reakcją na gaz, i może być raz się z tym spotkałem uderzony (wgnieciony) zbiornik paliwa po stronie pompy paliwa i opierałą się filtrem o dno zbiornika...
luźne kostki zasilające pompe paliwa lub zabrudzone zaśniedziałe styki.
przy gaźniku to może być nieszczelny przewód paliwowy babelki powietrza w przewodzie paliwowym zanim zaśsie to trzeba go pokręcić, uszkodzona mębrana w pompie paliwa paliwo cofa się do zbiornika taki sam objaw...
a co do przewodów WN to zanim je wymienisz weź omomierz i sprawdż jaki mają opór 1kOhm plus-minus 0,2 to ok. dla kopułki i palca chba 1,2 kOhma jeżeli się pomyliłem niech mnie ktoś poprawi...
Sprawdź świece może zła przerwa albo jak są stare to może być na nich nagar i mostkować elektrody...

magnat 

Wysany: 2007-06-20, 21:45   

MARAS napisa/a:
m10b18 ale na wrysku czy na gaźniku? to ma znaczenie...
a jak już zapali chodzi równo czy telepie i spada z obrotów?
jak zużyty palec i styki w kopułce to razcej nie równo chodzi telepie krztuci się przerywa i nie chodzi równo raz na cztery raz na trzy gary pali...ale powinien zawsze odpalić...
po odpaleniu wkręca się na obroty od razu czy wciskasz gaz do podłogi a on ledwo reaguje? tak jakby potrzebował chwili na zastanowienie się wkręcić się czy nie wkręcić...
problemy z odpalaniem to w większości przypadków brak dopływu paliwa... spradź pompę czy chodzi za każdym razem może przekaźnik być zwalony (przy założeniu że masz motor na wtrysku) może być faktycznie filtr już tak zasyfiały że się dławi wtedy są roblemy z odpaleniem i wolna reakcją na gaz, i może być raz się z tym spotkałem uderzony (wgnieciony) zbiornik paliwa po stronie pompy paliwa i opierałą się filtrem o dno zbiornika...
luźne kostki zasilające pompe paliwa lub zabrudzone zaśniedziałe styki.
przy gaźniku to może być nieszczelny przewód paliwowy babelki powietrza w przewodzie paliwowym zanim zaśsie to trzeba go pokręcić, uszkodzona mębrana w pompie paliwa paliwo cofa się do zbiornika taki sam objaw...
a co do przewodów WN to zanim je wymienisz weź omomierz i sprawdż jaki mają opór 1kOhm plus-minus 0,2 to ok. dla kopułki i palca chba 1,2 kOhma jeżeli się pomyliłem niech mnie ktoś poprawi...
Sprawdź świece może zła przerwa albo jak są stare to może być na nich nagar i mostkować elektrody...

mam na gaźniku , nie posiadam zamontowanego gazu bo to dziadostwo. Czasamo obroty są w miejscu a czasami falują.

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2007-06-20, 23:49   

Jeśli na gaźniku to zapal auto i poruszaj kabelkami od tego modułu. http://www.allegro.pl/ite...nu_bmw_e30.html
Jeśli zgaśnie może trzeba sprawdzić połączenia czy coś nie zaśniedziało. Jest on pod maską na przegrodzie tuż obok skrzynki z bezpiecznikami

lasq2 

Doczy: 23 Mar 2006
Skd: TBG/WROC
Wysany: 2007-06-21, 01:17   

Sprawdz to o czym pisal MARAS.JA jestem wlasnie po tych czynnosciach, poniewaz mialem identyczny problem ( TYLKO M40B18 ). Wymienilem kopułke, palec, przewody WN, filtr powietrza, swiece ( Na wszystko na czesci zalecane przez Klubowiczow ). Wyczyscilem caly dolot powietrza, sprawdzilem kable..... i okazuje sie,ze ja mam cos z zawieszaniem sie pompy.. ale dlugo mi to zajelo, a wiem ze takie objawy doprowadzaja do tego ze silnik stanie i nie da sie go odpalic.Hol kolegi ratuje.

To szukaj i pisz co i jak??powodzenia

magnat 

Wysany: 2007-06-23, 00:39   

problem tkwił w kopułce oraz paluchu. Te części powymieniałem i jest teraz dobrze.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: