BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sekwencja do M20B25 ????
Autor Wiadomo
mOLu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Sty 2006
Skd: Kielce
Wysany: 2007-06-04, 15:35   Sekwencja do M20B25 ????

Witam Wszystkich :)

Chciałbym zapytać co myślicie o sekwencyjnym wtrysku gazu do B25, silniczek wsadziłem jakieś 2 miesiące temu i nie miałem w planach zakładać gazu (miałem wcześniej B20 z blosem) niestety tankowanie co drugi dzień za 50 zł mnie przeraża, niby nie jeżdżę dużo ale i tak tyle wychodzi.
Mam możliwość zakupu takiej sekwencji za 1400 zł (butla, przewody już są) założył bym ją sobie sam.

Może ma ktoś jakieś za i przeciw bo trochę o gazie wiem a i tak nie mogę się zdecydować, pomijam już fakt że regularnie śmigam po torze

Pozdrawiam Wszystkich

http://www.youtube.com/watch?v=Y4KLw-eUAB4
http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/3/21783
http://www.youtube.com/watch?v=XQAjouU1eyw

marvin-86 
Częstochowa

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Lis 2006
Skd: Częstochowa
Wysany: 2007-06-04, 16:28   

pablo 325i powiedziales juz co wiedziales ?? gosc mowi o sekwencji a nie o parowniku wiec przeplywka ,mu nie moze pasc bo niby od czego ? po 2 gosc pisze ze go nie stac na paliwo i sie jakos nie dziwnie mnie tez bynie bylo gdyby nie sekwencja, pozatym NIKT w tamtych czasach nie myslal z producentow aut o EKOLOGICZNEJ JEZDZIE NA GAZIE bo nie bylo takiej potrzeby za 1400 zl sekwencje to bym sie naet nie zastanawial ja kupilem za 1600 do 4 garow, przeliczmy paliwo 4.5 zl lpg 2 zl na litrze 2.5 roznicy czyli

1400 zl / przez 2.5zl = 560 litrow gazu
czyli teoretycznie 14 litrow gazy na 100 km (założenie)
560 litrow gazu podzielic przez 14l na 100km = 40 + dwa zera z setki :P = 4000 km

heh 4000 km i juz sie inwestycja zwroci pozdro ja w wekend zalecialem do zakopca za 60 zl w jedna strone Yoo

pozatym pablo JAK SIE NIEZNASZ NA TEMAT SEKWENCJI to nie pierdnicz glupot na sekwencji jest odciecie bo jest sterowana komputerem i mozesz sobie ustawic dozslownie wszystko z wtryskiem gazu ( kat, wielkosc dawki i sile wtrysku) yoo ps. a ja mam ustawione ze mi sie sam na bene przelacza od 5 tys obrotow w zwyz i wlacza gaz jak spadnie poizej 5 tys narka

masz pande na gaz sekwencyjny :D :lol: :lol: :lol: :lol: i ciw puszke od filtra powietrza strzela :lol: :lol: :lol: :lol:

a najbardziej mnei bawi tekst " chyba niechcesz byc wysmiewany" AAHAHAHAHAHA

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-06-04, 17:09   

Panowie troche tu porzadku zrobilem - pisac na temat - SEKWENCJA w M20B25 - wedlug mnie pomysl przedni ale wiem ze moga byc klopoty bo wtryski odpalane sa trojkami wiec mapa z fabrycznego kompa nie da rady - cos takiego slyszalem od swojego gazownika.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-06-04, 18:27   

Mauser ostatnio zakładał w swoim M20B25, ale nie wiem co wyszło... silnik M20 ma za mało czujników do sekwencji i tak jak pisze sarna1, wtryski beznyny chodzą trójkami ... ja mam instalacje tzw.III generacji, czyli inaczej ciągły wtrysk gazu, ETA TARTARINI GAS, nie było tego łatwo założyć, własnie przez to że M20 jest za stara do tej instalacji, ale jakoś się udało...
raczej zaden gazownik Ci tego nie założy, bo to za dużo roboty, kombinowania i jeszcze trzeba wymyślać jakieś patenty, żeby to odpaliło - kazdy będzie wolał zagazować 3 Golfy niż jedno M20... ja trafiłem na AMBITNEGO :spoko:

MaSTeR

Doczy: 25 Sie 2005
Skd: Tychy
Wysany: 2007-06-05, 14:46   

kurde ale sie mylicie ... nie ma najmniejszego problemu z montazem sekwencji nawet jak wtryski chodza 3/3 !! !

starczy kupic sekwencje AC STAG-300/6 ( /6 bo dla 6-ciu cylindrow) tam sterowanie odbywa sie z kazdego wtryskiwacza!!
po prostu wypinasz wtryski benzyny wtyczki oryginalnej instalacji laczysz ze STAGiem (i tu pobierane sa czasy wtryskow) a wtyczki wyjsciowe ze STAGa laczysz do wtryskiwaczy. W tym momencie masz tzw. polsekwencje (dokladnie taka sama na gazie i na benzynie i dokladnie tak samo jak wyjechalo auto z fabryki) i wrtyski moga chodzic 3/3.
polecam strone www.ac.com.pl tam jest wszystko lacznie z instrukcjami jak to sie montuje, opisem technicznym DARMOWYM softem do strojenia.
Interfejsy tez sie da kupic ale po co ?? jak kosztuje to krocie a samemu mozna zrobic za kilka złotych (chyba cos ok 6zł mnie wyszło)
Zalozenie tego ustrojstwa to jets kilka godzin i nie ma z tym problemow ... ustawia sie rownie lateo jak sie montuje.
to jest wrecz plug&play :)
Instalacje da sie kupic bardzo tanio na allegro.
Tylko trzeba pierw przeczytac instrukcje montazu zeby wiedziec jaki dobrac reduktor i jakie dysze wazne PRZED KUPNEM!!

Pozdrawiam

Mateusz.

P.S.
Jak juz by ktos kupowal to polecam wziasc STAG-300 z zoltymi wtryskiwaczami (1ohm) a nie czerwonymi ... ale to tez wg instrukcji (bo kolory moga sie roznic w zaleznosci od firmy produkujacej wtryskiwacze)

P.S.2.

poczytac a pozniej mowic ze sie nie da :P

http://www.ac.com.pl/autogaz/stag300/

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2007-06-05, 22:50   

MaSTeR dobrze gada>sekwencje niema problemu wsadzić do m20.
Nawet jeśli gazownik się pomyli i zaznaczy pełną sekwencje podczas programowania to i tak wtryski gazowe będą pracować tak samo jak bęzynowe czyli 3/3 bo sygnał dla kazdego wtryskiwacza gazowego jest odczytywany z wtryskiwacza benzynowego.
A co do m50 na gazie to mam u siebie sekwencje firmy AGIS i nie nażekam.Najważniejsze to dobrze wybrać gazownika(w tym miejscu pozdrawiam pana Zbigniewa Apanasiewicza z Wieluńa który montując mi gaz zniszczył kolektor ssący a jego niedbalstwo i brak wiedzy doprowadziło do zniszczenia 3 układów wydechowych.W dodatku chciał naciagnać mnie na bezpodstawny remont głowicy,wymiane cewek i czujnika połozenia przepustnicy) lub montujać samemu dobrać dysze i miejsce mocowania nypli gazowych oraz jak najkrutrze przewody od wtryskiwaczy do nypli(bardzooooo ważne)

MaSTeR

Wysany: 2007-06-05, 23:44   

Wlasnie kazik poruszyles bardzo interesujaca kwestje ... dlugosc rurek ...
no wlasnie jaka powinna ona byc i co sie stanie (albo racej co sie bedzie dzialo) jak bedzie za dluga?
podejrzewam ze to wprowadza jakies tam opoznienie, ale na co wplywa na prawce silnika? na spalanie? czy to w jakis sposob czuc?

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-06-05, 23:58   

Dawid w touringu miał za długie przewody między listwa wtrysków a dyszami w kolektorze, skutkowało to tym że auto nie chciało chodzić na gazie jak powinno a Dawid chciał wywalić gaz w truskawe. Dziś przyglądałem się w zakładzie jak montują sekwencje do M50 i zwróciłem uwage gaziarzowi na to że dwa z przewodów są dłuższe od pozostałych,on stwierdził że do 4-5 cm może się różnić długość. Długość rurek wynosiła na oko ok 10-12 cm. Zobaczymy jak ta betka będzie się spisywać na gazie, bo wkładali to do wozu kolegi

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2007-06-06, 09:36   

Łatwo i szybko zamontowac? To chyba żart. Żeby była zrobiona tak jak być powinna, czyli idealnie to trochę roboty jest. . . m.in. odkręcanie i nawiercanie kolektora, dobrze zrobione (czyli na krótkich wężach) ogrzewanie parownika, zamontowanie wtryskiwaczy, kabelki itp... to zajmuje trochę czasu, pomijając wymianę przewodu miedzianego z "6" na "8", co jeszcze jest przede mną.

Ja mam w tym momencie problem z ustawieniem, auto chodzi na wolnych nierówno, bo za dużo LPG dostaje, strojenie jest zrobione na pałe, czyli auto idzie, albo nie idzie. . . łazić łazi i to bardzo sprawnie, różnica minimalne, jednak nie jest tak jak być powinno.

Problem jest z sonda - jest nówka org, ale kompa mam kombinowanego, i odczyty z sondy są powiedzmy różne. Na wykresie powinna być sinusoida, a jest zupełnie coś innego. Spróbuję ją ustawić na org kompie może będzie lepiej.

Wężyki mają być równej i jak najkrótszej długości, to chyba logiczne, a dysze lpg jak najbliżej wtryskiw. benzynowych i pod tym samym kątem. . .

Odolejacz dokup; ja u siebie mam wstawione 2 filterki f. ciekłej, rozwiercone, żeby się "wąskie gardło" nie robiło + f. f. lotnej + odolejacz

mOLu 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Sty 2006
Skd: Kielce
Wysany: 2007-06-06, 11:03   

Mauser napisa/a:
Łatwo i szybko zamontowac? To chyba żart. Żeby była zrobiona tak jak być powinna, czyli idealnie to trochę roboty jest. . . m.in. odkręcanie i nawiercanie kolektora, dobrze zrobione (czyli na krótkich wężach) ogrzewanie parownika, zamontowanie wtryskiwaczy, kabelki itp... to zajmuje trochę czasu, pomijając wymianę przewodu miedzianego z "6" na "8", co jeszcze jest przede mną.

Ja mam w tym momencie problem z ustawieniem, auto chodzi na wolnych nierówno, bo za dużo LPG dostaje, strojenie jest zrobione na pałe, czyli auto idzie, albo nie idzie. . . łazić łazi i to bardzo sprawnie, różnica minimalne, jednak nie jest tak jak być powinno.

Problem jest z sonda - jest nówka org, ale kompa mam kombinowanego, i odczyty z sondy są powiedzmy różne. Na wykresie powinna być sinusoida, a jest zupełnie coś innego. Spróbuję ją ustawić na org kompie może będzie lepiej.

Wężyki mają być równej i jak najkrótszej długości, to chyba logiczne, a dysze lpg jak najbliżej wtryskiw. benzynowych i pod tym samym kątem. . .

Odolejacz dokup; ja u siebie mam wstawione 2 filterki f. ciekłej, rozwiercone, żeby się "wąskie gardło" nie robiło + f. f. lotnej + odolejacz

Wiem, że montaż sekwencji jest trudny ale myślę że na spokojnie da rade :) możesz napisać co masz założone (jakie wtryski, parownik itp) chciałbym dobrać instalke tak żeby było optymalnie, jak na razie widziałem alfę 156 2,5 24 v6 na czerwonych wtryskach walteca rozwierconych do 2,7 i były problemy żeby ustawić na wolnych + po dodaniu gazu ciśnienie reduktora spadało.
A jak to jest z tymi wężykami dlaczego 8mm musisz założyć ?? ??
Masz może jakieś fotki tej instalki ?? ??

DZIĘKUJE ZA WYPOWIEDZI

http://www.youtube.com/watch?v=Y4KLw-eUAB4
http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/3/21783
http://www.youtube.com/watch?v=XQAjouU1eyw

Mauser 

Wysany: 2007-06-06, 11:34   

na spokojnie napewno da rade :)

Mam dysze 2,5 ale są to takie narazie robocze...
Ciśnienie ma być 1,0 i wachać się o setne części przy bucie, przy wysokim zapotrzebow. na LPG przy wężu 6mm ciśnienie spada, co wybadałem u siebie. Kolega w m50b25 najpierw miał 6mm to spadało do 0,7bar, po założeniu 8mm trzyma równo więc porzyczyna jest jasna.

Moja intalaka to stag 300, valtec czerwone ( jedyny komponent co do którego nie mam poewności że dobrze wybrałem), KME silver, filtry i przewód jak poniżej.
Z dyszami to reguły nie ma, dysze z tego co pamiętam 2,7 udało się zaadaptować do M20B25 turbo (0,4bara), a w F. probe 2,5 V6 wyszły koledze 2,3
A do tej alfy to zobacz jaki przewód poprowadzili, to może będzie wiadomo z czego biorą się kłopoty.
Podaj maila to wyslę foto, nie mam za bardzo czasu wrzucać na imageshack itp . . .

A tak pomijając wszystko, to miałem jeździć na blosie na śrubie i nic z tego nie wyszło, potem na PB starczało, więc śmigałem, no ale niestety cena poszła w górę, kilometrów więcej trzaskam i niestety deceyzja jest jaka jest .. . . . .. ;/

MaSTeR

Wysany: 2007-06-06, 15:15   

no to ja ci powiem ze valteki czerwone moga byc "za wolne" do polsekwencji, wlasnie na wolnych obrotach nie beda wyrabiac (nieliniowa charakterystyka przy krótkich czasach wtrysku), ja mam zolte i nie ma problemow.

Co do wyboru dysz to rzeczywiscie dobor raczej eksperymentalny!! i trzeba pamietac o tym jaki wtrysk (full / polsekwencja / sekwencja) w naszym przypadku polsekwencja czyli ...
dawka podawana jest podwojnie -> czasy wtryskow sa krótkie!! (no przynajmniej na wolnych obrotach :P )
Ja mialem na poczatku 1.9 a teraz 2.1mm
z przewodami nie mam zadnej praktyki szczerze nawet nie wiem jakei sa u mnie zalozone ale sprawdze jak mi sie przypomni.

Co do cisnienia ... wg instrukcji 1.0bar wg życia ... roznie bywa z tego co widzialem u mnie bylo 1.2 bara ... teraz mam 1.1 ale to wszystko zalezy od tego jakie dysze i jaki reduktor (moze nie wyrabiac takiego cisnienia przy pelnym obciazeniu)

Ja nie wiem ile ty tam widzisz roboty ale naprawde jeden dzien jak sie wie co i jak i to smiga!! ew trwac moze dluzej (i to sporo) jak sie nie wie co jak i gdzie. U mnie nie ma specjalnych problemow (moze poza troche blednie dobranym czujnikiem temp.reduktora)

aa co do sondy ... nigdy nie bedziesz mial na wykresach sinusoidy ... praktyka jest taka ze ma sie wachac od 0,2(0,25)V do 0,8V i wtedy jest prawidlowo.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2007-06-06, 15:52, w caoci zmieniany 1 raz  

Mauser 

Wysany: 2007-06-06, 15:52   

no włąśnie sondą - napięnie nie wacha się od 0,2 do 0,8 na wolnych i to jest problem.
W jeden dzień założona instalaka jest napewno nie tak jak być powinna... kolektor ściągałeś? dysze i parwonik gdzie masz założone?
jak masz foto to podeslij jak u Ciebie wygląda instalacja
Ja nie bardzo wiedziałem o co w tym chodzi, jednak instrukcja mówi bardzo wiele + info od znajomego gaziarza przez telefon. . .

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Pomg: 3 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2007-06-06, 16:02   

Z czerwonymi valtekami napewno beda niekonczace sie problemy na wolnych obrotach poprostu nie beda sobie radzić z tak krótkimi czasami wtrysków !! Przewód 8mm też nie jest potrzebny jezeli bedzie odpowiedzni reduktor dwókomorowy ten bardziej wydajny landi renzo !! Przewody od wtryskiwaczy jak wiadomo im krótsze tym lepsze, ale nie można zapomnieć o najważniejszym. W ukladzie dolotowym jest bardzo male podcicnienie, jezeli silnik ma ladnie pracować musza być wlożone dlugie dysze !! i klopotów nie bedzie. ładna kultura pracy, spalanie na gazie wzrośnie o jakieś 1-1,5 litra i nie bedize problemów w calym zakresie obrotów, żadnych dziur i braków mocy.

Pozdro 4 all
old school & german style follower.

Mauser 

Wysany: 2007-06-06, 16:07   

biemdablju napisa/a:
Z czerwonymi valtekami napewno beda niekonczace sie problemy na wolnych obrotach poprostu nie beda sobie radzić z tak krótkimi czasami wtrysków !! Przewód 8mm też nie jest potrzebny jezeli bedzie odpowiedzni reduktor dwókomorowy ten bardziej wydajny landi renzo !! Przewody od wtryskiwaczy jak wiadomo im krótsze tym lepsze, ale nie można zapomnieć o najważniejszym. W ukladzie dolotowym jest bardzo male podcicnienie, jezeli silnik ma ladnie pracować musza być wlożone dlugie dysze !! i klopotów nie bedzie. ładna kultura pracy, spalanie na gazie wzrośnie o jakieś 1-1,5 litra i nie bedize problemów w calym zakresie obrotów, żadnych dziur i braków mocy.

Pozdro 4 all

długiue dysze? tzn?
KME silver jest niby do 250 KM, więc powinien wyrabiać, nawet w M50 - jednak ciśnienie gazu spadało mocnym deptaniu, dopiero przew. 8 mm pomógł ( z kme silver). . .

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Pomg: 3 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: warsaw
Wysany: 2007-06-06, 16:16   

po prostu dlugie :D czyli takie które mimo tego że wkrecone w dolot to w srodku gaz idzie rurka i podawany jest zaraz nad zaworem dolotowym. Gaz podawany jest tak samo blisko a nawet bliżej niż wtryskiwana benzyna. W tym momencie silnik ma ladną kulture pracy i nie bujaja sie obroty

Pozdro 4 all
old school & german style follower.

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2007-06-06, 18:35   

Rozmawiałem bezpośrednio z producentem mojej instalacji i stwierdził że maksymalna dłógość przewodów to 15cm a im krutrze tym lepsze.
Dysze >na początku miałem 2,5mm i ciśnienie 0,9 do tego nyple powkrecane gdzie popadnie i 30cm przewody>skutek>przy chamowaniu silnikiem nastepowal strzal w wydech i rozrywalo tłumiki.Auto falowało na wolnych obrotach czasem a po ostrym depnieciu przełanczalo na benzynę.
W innym warsztacie zmieniono mi dysze na 2.0 i zwiekszono ciśnienie do 1.1>auto zaczeło chodzić nornalnie ale nadal strzelało i czuć było rużnice w mocy szczegulnie przy wyżwszych obrotach.
Wszyscy gazownicy w okolicy rozkładali ręce.Rozmowa z producentem zaowocowała wskazówkami i softem oraz zestawem do mapowania.
Dwa dni puzniej zmienilem kolektor,nyple wkreciłem koło wtryskiwaczy bęzynowych i pod tym samym kontem,skruciłem dlugość przewodów do 8,5cm i zaczelem kombinowaqć z dyszami>skończyło się na dyszach 1,4 i ciśnieniu 1,2bara.>AUTKO CHODZI IDEALNIE RÓWNO I CIAGNIE JAK NA BENZYNIE :D
Mam silnik m50b20 i instalacje firmy AGIS 6cyl i nareszcie jestem z niej zadowolony :D

MaSTeR

Wysany: 2007-06-06, 19:17   

oczywiscie ze kolektor byl zdejmowany :) .. ale niestety nie przeze mnie ... mi zakladali "fachowcy" przez ktorych nauczylem sie baaardzo duzo o mojej sekwencji i co mi nie pasowalo zrobilem jak ma byc.
Najlepsze jest to ze gazownicy byli mega polecani na roznych forach jako prawdziwi fachowcy maja nawet hamownie i na niej ustawiaja ale co tu duzo mowic ... zakladajac reduktor do 90HP(tomasetto alaska) i dysze 1.9 w dodatku nie podlaczajac w ogole sondy (stwierdzili ze nie dziala...chyba na oko z reszta) troche mnie zirytowali ... i od tej chwili maja ze mna przesrane :P w koncu gwarancja jest :) , a ja wiem wiecej niz oni o tym gazie.

[ Dodano: 2007-06-06, 19:19 ]
no i zapomnialem dodac co wizyta u niech to hamownia gratis :P

Mauser 

Wysany: 2007-06-06, 20:09   

Co z czasami wtrysków? czasy wtrysków reguluje komputer rozumiem....
Czy wtryskiwacze ( mam od m50) moga powodować problemy z ustawieniem?

MaSTeR

Wysany: 2007-06-06, 21:02   

czasy wtrysku benzyny reguluje ECU. Z wtryskiwaczami nie ma problemu STAG ma przeciez mozliwosc obslugi wielu rodzajow i te z M50 tez obsluguje (no chyba ze w stagu sa tylko jakies przekazniczki etc. to wtedy rezystancje tych z M50 musza byc takie same ja tych z M20 - ale to mialo by wplyw tylko przy pracy na benzynie.). Musisz tylko zaznaczyc przy konfiguracji czym sa sterowane wtryskiwacze czy + czy - !!
Co do czasu wtrysku gazu to jest on uzyskiwany przez pomnozenie czasu benzyny przez pewna wartosc mnoznika (co z reszta ladnie widac na komputerze po podlaczeniu sie interfejsem), czyli w zasadzie gazem tez steruje ECU.

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2007-06-07, 12:15   

I tak montowałem to 2tyg temu to e34 m30b35 http://moto.allegro.pl/it...strybutora.html

jezdzi bardzo dobrze odrazu co moge powiedziec trzeba rozwiercic dysze w wtryskach gazowych bo sa za male,co do pracy 3/3 nie ma problemu stag sie sam adoptuje,tylko pamietaj ze jak bedziesz podłanczac to najlepiej lutowac kable z wiazki gazu do brazowego od wtrysku on jest sygnalowy,orginalnie kostka staga ma zle wsadzone kable na odwrut i po podpieciu kostek nie czyta mapy wtreysku i trzeba ciac dlatego lepiej wywalic kostki i wlutowac sie wiazke

[ Dodano: 2007-06-07, 12:29 ]
I jeszcze jedno dysze w kolektorze najlepiej kolo wtryskow benzyny zainstalowac a długość przewodu około 18-25cm sprawdzone w m30b35 co do valtekow to lepiej czerwone moze nie sa szybkie ale maja za to dlugie czasy otwarcia i wyczymuja polski gaz nie zapychaja sie tak jak zolte,co do ustawienia staga czy to jest pół sekw czy pełna to sam sie dostroi,a reduktor ustawic na 1,3 bara i min na 0,45 i czas opoznienia na 500ms i wtedy bedzie to dobrze działac a dlatego takie duze cisnienie na reduktoze ze jak bedziesz chciał jechac na piecu to nie zabraknie mu gazu

MaSTeR

Wysany: 2007-06-08, 00:56   

super tylko pomysl ze jak ustawiasz 1.3 bara max i 0.45 min to rzeczywiscie darzysz do liniowej charakterystyki!! normalnie powodzenia ... :evil: nie ma bata zeby spadek cisnienia gazu byl wiekszy niz 50% cisnienia maxymalnego (co i tak nie najlepiej swiadczy o zamontowaniu instalacji).
Jakims dziwnym trafem u mnie kostki pasowaly do wtryskiwaczy bez najmniejszych problemow i nic nie bylo zamieniane ... wydaje mi sie ze starczy kliknac w ustawieniach zeby kozystal z innego kabelka (sterowanie +/-) ale glowy sobie uciac za to nei dam bo nie mialem z tym problemow.
Co do czerwonych valtekow ... ja nie polecam. żle chodza w polsekwencji!! powtarzam jeszcze raz ... sa za wolne i auto na wolnych obrotach i przy niskich predkosciach obrotowych nie bedzie chodzic najlepiej (znow klania sie nieliniowa charakterystyka dla krutkich czasow wtrysku). Do pelnej sekwencji nadaja sie juz znacznie bardziej. A filtry montuje sie po to zeby wtryskiwacze sie nie zapychaly. Co do czasu opoznienia to jest on indywidualnie dobierany i wcale nie musi byc 500ms ... czy jest dobrany dobrze poznaje sie po tym jak sie auto przelacza z benzyny na gaz (czy spadaja obroty czy nierowno chodzi etc.).
P.S.
Z tego co wiem to dysze nie sa montowane w kolektorze ale na wtryskiwaczach w listwie :wink:

P.S.2.
Jesli ustawisz minimalne cisnienie gazu na 0.45 (i jest ono rzeczywiscie dosc niskie przy palowaniu) a charakterystyka (mnośnik - czasy wtrusku) jest szacowana dla ok 1.3 bara to przy tym twoim piecu brakuje tak czy inaczej gazu, dochodzi do niemilej sytuacji dla zaworow, kiedy to mieszanka jest zbyt uboga!! co niszczy silnik. No chyab ze zwiekszysz mnoznik przy wiekszych predkosciach obrotowych co jest niewskazane i niemozliwe do wykonania (w koncu wtryskiwacze gazowe beda otwarte caly czas bez przerwy - wspolczynnik wypelnienia sygnalu bedzie rowny 1 - znow miesznka za uboga!!)

chemik211 

Pomg: 9 razy
Doczy: 06 Maj 2007
Skd: KRAKóW
Wysany: 2007-06-08, 01:10   

Powiem tak auto odziwo chodzi bardzo dobrze na wolnych obrotach wiec czerwony valtek sie sprawdza ,co do cisnienia to lepiej jak jest troszke wiecej zwlaszcza w beemkach ale to kwestia gustu tu wyrabia sie zajebis..co do dysz to mi chodzilo tych przy waltekach moze wczesniej to zle napisałem za co przeprasza,i pamietaj ze jak jedziesz na pelnym piecu czyli do oporu to wtryski wtedy laduja wsztstkie naraz to tak apropo :twisted:

MaSTeR

Wysany: 2007-06-08, 19:10   

co chciales powiedziec przez "laduja wszystkie naraz" ?? bo tego to juz w ogole nie kumam ... z czerwonymi valtekami to chba akurat Ci sie udalo bo naprawde nie sa odpowiednie do semisekwencji.
P.S
W zasilaniu samochou gazem nie chodzi o to zeby but byl identyczny jak na benzynie (co jest nie do osiagniecia nawet we wtrysku fazy lotnej), tylko o to zeby bylo tanio i zeby pracowalo to bardzo podobnie do pracy na benzynie, czyli zeby miesanka paliwo/powierze (albo raczej wskazanie sondy lamda) bylo jak najbizsze temu z benzyny, co w twoich warunkach (tych ktore opisales pare postow wyzej) jest takze nie do osiagniecia... i tu znow klaniaja sie nieliniowosci ktore sam wprowadzasz w uklad... moze z twojego punktu widzenia chodzi to OK, ale ja bym nie wierzyl bo na oko to chlop umarl, jedz na hamownie a ona prade ci powie w polaczeniu z komputerem diagnostycznym gazu i spalin. Innej rady nie ma. Tak z zystej ciekawosci sie zapytam: czy auto przechodzi ci na gaie testy spaln? bo mi sie wydaje z ma nikle szanse na to.

Mauser 

Wysany: 2007-06-08, 20:59   

Dzisiaj zacząłem znowu zabawę, czyli podmieniłem kompa na kolejnego kombinowanego, i odczyty z sondy wydają się być prawidłowe ( na wolnych 02-08).

Dysze zmieniłem na 2,1 i ( co jest zasługą również komputera) obroty są iddentyczne jak na PB czyli 800, i silnik na czerwonych pracuje równiusieńko. Niestety nadal problem z cisnieniem - jest za niskie - koło 0,85 a przy bucie spada do 0,65 ;/
Wąż fi 8 mam, więc go w wolny weekend wymienię, mam nadzieje że to pomoże, no i parownik jeszcze trochę rozkręce, dzisiaj po prostu nie ma czasu . . .

Przy kalibracji na dyszach 2,5 wystąpił komunikat że są za duże

Acha no i jeszcze jeden komunikat - niestety nie wiem w którym momencie- "wtryski cały czas otwarte ( sprawdź sondę przy max obciążeniu)". Nie wiem czy to pośrednio nie wina komputera który dość solidnie kombinuje m.in. z podawaniem paliwa - widać to choćby po ekonomizerze ( oczywiście mówię o PB przed założeniam gazu) - przy puszczonym pedale gazu, nie zawsze oczywiście ekonomizer i tak wskazuje spalanie koło 7l, co chyba wskazuje na to, że wtryski i tak podają paliwo co na seryjnym kompie nie występuje. . . sprawdzone na bank!

Mapa poniżej, radźcie co zrobić, żeby było lepiej, przynajmniej do wymiany przewodu, czy np dysze 2,2 albo 2,3 zapodać. . . ps jak narazie góra do du.. jednak mapa nie jest ostateczna.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: