Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 17 Kwi 2004 Sk±d: Wawa-Grochów
Wys³any: 2004-11-04, 19:09
sory ale cięzko opanować wszystkich silniki
niewiem ile do r6 wejdzie
ale poradze ci kup sobie 5l dobrego koncentratu i roscięczysz go wodą myśe że wjęcej jak 10l nie powinno wejśc tym bardziej że pewnie wszystkiego z bloku nie spuscisz
Pomóg³: 15 razy Do³±czy³: 19 Mar 2004 Sk±d: SÅ‚upsk
Wys³any: 2004-11-04, 19:45
10.5 litra jak masz klime to 11 litrow. Ale jak kupisz 10 to spoko starczy bo nigdy wszystkiego nie zlejesz no chyba ze bedziesz ssal weze 8)
Do slawo - a odpowietrzales z ogrzewaniem na max i ..... wez go tak odpowietrz przy jakis 3 tys/obr bedziesz mial wtedy pewnosc ze z nagrzewnicy wszystko wypompuje (powietrze)
Pomóg³: 17 razy Do³±czy³: 31 Lip 2004 Sk±d: Katowice
Wys³any: 2004-11-16, 20:01
wymienilem dzisiaj plyn jednak 1 rzecz mnie martwi...
zmiescilo mi sie tylko 5 litrow...
ale wszystko dziala, ogrzewanie napiera, odpowietrzony, kable wszystkie ciagna ladnie ale czemu wzielo tak malo??
a spuscilem wszystko, prawie co do krop;li, sprawdzalem na odpalonym, rozgrzanym, macalem wszystkie i wiecej wyplynac nie chcialo...
i pytanko w zwiazku z tym, jesli zostalo trochu wody, a ja teraz dolalame tego badziewia, to cos mi sie moze spieprzyc??
A ja niedawno wymieniłem płyn, bo go troche brakowało i teraz autko nie zagrzewa sie do optymalnej temperatury przez jakies 10km czy to normalne ? (e30/m40/89) Ktos już pisał na forum ze po 3km ma zagrzane auto, tylko ze ja tak miałem przed wymianą. Ten co lał płyn twierdzi ze odpowietrzył jak należy, a ztego co czytam to zrobił to tak jak piszecie. Jaka jeszcze moze być przyczyna ? I czy ktoś wie jak długo sie powinien nagrzewać ten motor ?
duchPW [Usuniêty]
Wys³any: 2004-11-16, 22:38
panowie center i rupnik - a jaki płyn zalaliście obecnie?
center - bo jeśli zalałeś płyn niezamarzający (tak zakładam) to nie masz się co martwić - nawet jeśli trochę wody zostało - wyparuje - do zimy będziesz musiał kapkę uzupełnić
rupnik - może obecny płyn lepiej przewodzi ciepło niż poprzedni - więc chłodzenie sprawniej działa - jest zimno i autko nie zagrzewa się aż tak szybko (zwłaszcza jeśli nie masz gazu)
poza tym moim zdaniem 10 km na zagrzanie autka to jednak trochę dużo - u mnie po 3-5 km jest już w pełni zagrzane więc może inne są przyczyny - zależy jeszcze od stylu jazdy i sprawności pozostałych elementów układu chłodzenia - np. visco
przy okazji pamiętasz ile płynu ci weszło?
Ostatnio zmieniony przez duchPW 2004-11-16, 22:45, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Anonymous Go¶æ
Wys³any: 2004-11-16, 22:41
wezcie pod uwage ze w roznych modelach i roznych rocznikach wychodzily rozne chlodnice i pojemnosc ukladu chlodzenia sie zmieniala
np. E30 325 przed 87 mialo waska chlodnice, a po 87 mialo szeroka a cienka
Go¶æ
Wys³any: 2004-11-17, 00:12
Udało się wlać tylko 5L płynu. Styl jazdy niewiele zmienia i wcale sie nie skraca czas nagrzania. Wcześniej jakoś sie nagrzewał wiec sądze ze to kwestia płynu tylko i jego ilości (wczesniej nie było stanu).
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach