Mam tego typu problem ze z kolega kupilismy BMW e30 325e czyli ETE.
Problem z nią jest tego typu że bardzo szybko wywala wode zbiornikiem wyrównawczym, tak jakby zepsuty był termostat, wymienilismy jednak termostat na uzywany ale sprawdzony i dzieje sie to samo, układ został odpowietrzony, tak jak podaje ksiązka o BMW e30.
Problemu niema jak właczy sie na maxa ogrzewania wnetrza.
Jesli nie termostat to co może być przyczyna takiego zachowania silnika m20.
Ale czy tak zachowuje sie auto nie peknieta głowicą ..
Dodam ze temeperatura silnika jest dobra i stoi pieknie pionowo, nie grzeje sie w sensie że wchodzi na czerwone pole ... najdalej ale w dzisiejszej tepemraturze po tym jak chodziła w miejscu przez dłuzsza chwile to temperatura weszla na 3 kreske, tą za połową .. ale to chyba normalne w temperaturze na dworzu bliskiej 30st
Mam jeszcze taki plan zeby wogole wyjąc termostat i poscic ją na duzym obiegu. I zobaczyc czy wtedy tez wyrzuci wode ..
Korek raczej dobry, po za tym ma ktoś zdjął jej węzyk od zbiorniczka takze ma ktorędy ulatywac para i ewentualnie nadmiar wody
co do glowicy to mozliwe ale jesli idzie cisnienie do wody to bedzie w niej olej i "majonez" na korku oleju. sprawdz ten korek od zbiorniczka wyrownawczego
Sprawdz wisco czy dziala... u mnie 2tyg. temu dzialo sie podobnie temperatura monentalnie rosla a jak ogrzewanie sie wlaczylo to w normie wszystko bylo (padniete wisco)... Jakis czas temu noga ciezka byla i oczywiscie przegrzalem swoja beti... Efekt byl taki ze poszla uszczelka i pekla glowica oj zabolalo mnie po kieszeni...
powiem tak wyjecie termostatu i puszczenie obiegu odrazu na duzy nic nie dało .. woda dalej wywala i momentalnie sie gotuje ... a ci ciekawe temepratura silnika jest w normie i lekko rosnie dopiero wtedy jak wywali wode ..
wiskoza działa .. korek podmieniony nic nie dało ...
... Ale Arturem ma kolejnego asa w rekawie .. to pompa wody .. wydaje sie tak jakby woda ze zbiornika wogole nie była pobierana w przewodach nic sie nie dzieje .. obstawiam pompe wody .. jutra podmiana bo mam takową
sprawdzcie sobie wczesniej przed kręceniem tej pompy wody czy aby napewno macie dobrą chłodnicę do ety i czy węże są dobrze popodpinane. bo niestety ale jest możliwość złego podpięcia węży.
co do puszczenia duzego obiegu (bez termostatu) to nie m a sensu bo bedzie się działo to samo. wiem to z własnego przypadku jak w tamtym roku zakładalismy 2.5e do e30 kumpla początkowo na chłodnicy od m40.
dziś zabralismy sie za zmiane pompy i włozylimy inna ... silnik chodził na postoju jakies 20 minut i nic sie nie działo, temp na duzym obiegu oscylowała wokol pionu, nawiew goracy był właczony na kabine, odpowietrzylismy układ zaworkiem i metoada z gazem ...
wykonalismy wiec probna przejadzke i po przejechaniu mniej wiecej 4km na temp na połowie rozerwało nam przewod idacy od zbiorniczka do pompy.. przewod moze miał prawo walnosc bo okazało sie ze jest troszke skrachciały, wykonalismy wiec 2 probe na drugim, auto chodziło okolo 30 minut na postoju, takze wykonalismy odpowietrzenie, ale wywaliło troszke wody, zaczelismy wiec jej delikatnie dolewac i odpowietrzac auto chodziło i jak narazie nic sie nie działo .. odstawilismy ja na okolo 2 godz w tej chwili i sprobujemy jeszcze raz odpowietrzyc
Dla mnie dziwne jest to ze jak w swoim m20 dotknę reka przewodu to cisnienie az pręży a w tej ecie weze sa tak jakby za miekke .. byc moze jest zapowietrzona, bo czytałem ze ciezko odpowietrzyc m20 ... a auto bardzo długo stało, było bardzo mało uzywane i było zalane woda po zimie
Dodam ze chłodnica jest od ETY, przewody sa na 100% dobrze podpiete ... na korku wlewu oleju niema szlamu, oleju nie widac tez w wodzie ze zbiorniczka, nie czuc z niego takze spalin