Wysany: 2004-11-04, 08:54 charakterystyka pracy silnika 3.25i
Cześć Mam prośbe czy moglibyście powiedzieć mi jaka jest charakterystyka pracy silnika M20 2.5l (170km) Chodzi mi o wykres pracy silnika lub jak go nie macie to w jakim przedziale obrotów silnik najlepiej pracuje i do ilu obr/min auto ma moc. Wolał bym jednak wykres pracy silnika.
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2004-11-04, 09:15
CZESC, w tym silniku moc wzracta dosc mocno powyzej 4000obr/min, czuje sie to dosc mocno w samochodzie, najwyzsza moc przy 4200obr/min. moment obrotowy nie wiem jak sie rozklada
moc wzracta dosc mocno powyzej 4000obr/min, czuje sie to dosc mocno w samochodzie, najwyzsza moc przy 4200obr/min. moment obrotowy nie wiem jak sie rozklada
Mylisz moc z momentem obrotowym. 325i ma maxymalna moc przy 5800 obr, a moment w zaleznosci od tego czy z katem czy bez 4000 lub 4300 obrotow (ten drugi z katem).
myslisz ze wyciecie kata daje taki duzy przyrost momentu obrotowego????
1. ??????? przeciez mowa o obrotach przy ktorych ten moment jest osiagany a nie o samej wartosci momentu
2. Wez pod uwage, ze te dwa silniki (M20B25 z katem i M20B25 bez kata)rozni duuuuuuuuuuzo wiecej niz tylko brak kata.
Przebieg wykresu momentu dla wersji z kat/bez kat sporo się różni. Niby maksymalna wartość 226 do 222Nm to niewielka różnica, ale do 4000obr/min znacznie więcejdo dyspozycji jest w wersji bez kat.
A silniki różnią się znacznie.... ale o tym już było.
NIestety niemam. Te wykresy pochodzą ze strony ACS i jest to porównanie wykresu seryjnego motoru z tym samym tylko że po rasowaniu. Wykresu konkretnie danego modelu niemam
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Przebieg wykresu momentu dla wersji z kat/bez kat sporo się różni. Niby maksymalna wartość 226 do 222Nm to niewielka różnica, ale do 4000obr/min znacznie więcejdo dyspozycji jest w wersji bez kat.
A silniki różnią się znacznie.... ale o tym już było.
tak? a czym? bo np w e28 czy to jest 3,5 czy 2,7 czy 2,5 to roznia sie obecnoscia kata albo jego nieobecnoscia....
a wykresy pokazuja w kazdym z czterech wypadkow na czrno to jest wykres serii 2.5l a czerwone 2 pierwsze to rasowane przez schnitzera ale bez ingerencji w blok wersje z katem i bez i drugie dwa to ze zwiekszonym skokiem tloka do 2,7l czyli blok taki sam jak w ecie (pewnie tylko komponenty sie roznia ale wymiary te same)
Przede wszystkim mają znacznie różniący się stopień sprężania. Zdaje się, że jest to realizowane innymi tłokami. System wtryskowy też jest inny - ze sterowaniem sondą lambda/bez sterowania, komp. 35/55pinów.
2,5 w E28 nie miało nigdy kata, bo to było M30. A 2,7 w E28 było chyba 5 rodzajów i też się sporo różnią między sobą.
Przede wszystkim mają znacznie różniący się stopień sprężania. Zdaje się, że jest to realizowane innymi tłokami. System wtryskowy też jest inny - ze sterowaniem sondą lambda/bez sterowania, komp. 35/55pinów.
2,5 w E28 nie miało nigdy kata, bo to było M30. A 2,7 w E28 było chyba 5 rodzajów i też się sporo różnią między sobą.
jesli mowimy o danym modelu silnika z konkretnego rocznika to model z katem lub bez roznil sie tym ze mial kata albo nie...
a w e28 o ile sie nie myle byly byly i z katem 2.5 i bez.. 2.8 tez byly z katem i bez i tak samo 3.5, mam taka rozpiske ale niestety w warszawie i nie mam jak sprawdzic... oczywiscie ze bylo kilka modeli tego samego silnika ale to zalezalo od tego kiedy byl wyprodukowany... 2.7 byly chyba tylko 2 rozne podstawowe typy (ktore mogly rowniez miec jakies tam inne roznice) jeden to taki jak moj czyli nowsza eta (glowica taka jak w 2.5 (kanaly, zawory) walek podparty w 4 miejscach,tloki takie same jak w 2,5 (wypukle) maly kolektor dolotowy, inne wtryski itp.) drugi to stara eta ktora miala plaskie tloki, silnik krokowy zamocowany nad pokrywa zaworow, nieco slabsza... inna glowica...
2.7 byly chyba tylko 2 rozne podstawowe typy (ktore mogly rowniez miec jakies tam inne roznice) jeden to taki jak moj czyli nowsza eta (glowica taka jak w 2.5 (kanaly, zawory) walek podparty w 4 miejscach,tloki takie same jak w 2,5 (wypukle) maly kolektor dolotowy, inne wtryski itp.) drugi to stara eta ktora miala plaskie tloki, silnik krokowy zamocowany nad pokrywa zaworow, nieco slabsza... inna glowica...
Ale mowa jest o M20B25
Jesli znasz tyle szczegułów na temat M20B25 to opisz je dokładniej
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...