jest to 100km/h ,zdaje sie że wszystkie 4 cylindrówki tak mają , 1.6 M40 tez 1.8 M42 , pamiętam ze nawet we 125p setka była przy 3000obr/min na 5 biegu
frantic, ten przelicznik cos nie taki bo przy przełożeniu 0.81 ( takie jest na 5 biegu we wszystkich wersjach silnikowych E30) i przy obrotach 3000 przelicznik pokazuje cos ponat 143km/h
Ja znam swoją prędkość, potrzebuję prędkości innych użytkowników. Pytam, bo nie wiem jaki mam dyfer.
To wskakuj do kanalu, tyl w gore, ktos niech kreci kolem a ty licz obroty walu (albo odwrotnie jak wolisz). Najlepiej zrobic 10 obrotow zeby nie trzeba bylo kombinowac czy obrocilo sie 4,1 raza, czy moze 4,27. Wyjdzie Ci 10 obrotow jednym a 41 drugim i juz masz przelozenie ( w tym przypadku 4.10)
No właśnie jakoś się nie zgadza, bo ja mam 110km/h, a nie 100km/h na V przy 3000obr/min. Koła mam takie jak fabryka montowała, czyli 195/65R14.
Nic nie było kombinowane, ale mam jakąś wersję Edition Executive, więc może mam inny dyfer.
No właśnie jakoś się nie zgadza, bo ja mam 110km/h, a nie 100km/h na V przy 3000obr/min. Koła mam takie jak fabryka montowała, czyli 195/65R14.
Nic nie było kombinowane, ale mam jakąś wersję Edition Executive, więc może mam inny dyfer.
jesli nic nie miales kombinowane przy zegarach to masz most o przełozeniu 3.91
tez mam takie tylko ze u mnie przy 3 tys jest jakies 104-105 km/h a nie 110km/h ale chyba waska lampa miała inny profil opon a wiec i przelozenie moze byc ciut inne poprzez mniejsze kola...
rozmiar opon nie ma wpływu na licznik.on jest juz ustawiony przez fabryke pod takie opony i zmiana na inny rozmiar nie powoduje zmiany wskazan licznika
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
rozmiar opon nie ma wpływu na licznik.on jest juz ustawiony przez fabryke pod takie opony i zmiana na inny rozmiar nie powoduje zmiany wskazan licznika
Bzdura, twierdzisz że jak założe na przykład do e30 koła z oponami 195/45/15 to nie zmienią się wskazania prędkościomierza? Nie wydaje mi sie. oczywiście że np wtedy licznik będzie zawyżać prędkość. A słyszałeś w ogóle kiedyś o przekłamaniu licznika? moje e30 z oponami 195/65/14 przy 190 km/h zegarowych miało 183 km/h prawdziwe mierzone gps. W 99% samochodów przekłamuje licznik o kilka procent.
To że w teście był dyfer 4.10 nie znaczy, że ja też taki mam. Pisałem już, że mam jakąś indywidualną wersję. Zresztą prędkość się nie zgadza. Najwidoczniej mam dyfer 3.91.
frantic, masz racje licznik będzie pokazywał zawsze to samo bez względu jakie koła sie założy, a rózna bedzie tylko prędkość rzeczywista
Bagor, jesli tak twierdzisz to na 100% masz dyfer 4.10 dla własnej satysfakcji i pewności możesz to sprawdzić tutaj : http://bmwfans.info/original/
jackx, a podstawiłeś wszystkie dane dobrze? zobacz zrobiłem zrzut z pomiaru prędkości na 5 biegu dla IS-a i jego przełożeń skrzyni i mi wychodzi 104 km/h zamiast 130 jak piszesz
[Bagor, jesli tak twierdzisz to na 100% masz dyfer 4.10 dla własnej satysfakcji i pewności możesz to sprawdzić tutaj : http://bmwfans.info/original/
Skoro piszesz, że Ty masz przy 3000obr/min 100km/h to ja muszę mieć inny dyfer, najprawdopodobniej 3.91. Na tej stronie nie da się sprawdzić jaki dyfer był montowany do danego egzemplarza, tylko do modelu.
jeśli masz dyfer 4,1 to prawdziwa prędkość wynosi 104 km/h
jeśli masz dyfer 3,91 to prawdziwa prędkość to 110 km/h
teraz tylko kwestia przekłamania licznika w aucie bo moim zdaniem jeśli prawdziwa prędkość to 104 to zegar powinien pokazywać ok 109-110 km na godzine, a jeśli prawdziwa prędkość to 110 dla dyfra 3.91 to zegar będzie pokazywać ok 116 km/h
frantic, zrobiłeś mały błąd przełożenie na piatym biegu nie wynosi 0.80 tylko 0.81 a to robi różnice 3 km/h i przy dyfrze 4.10 wynosi ok. 107km/h
Bagor, z tych wyników wychodzi że masz 4.10 licznik moze sie mylić o te 3 km/h jest to w granicy błedu
P.S.
Bagor, tylko nie wspomniałem że ja mam 4.27 i dla tego mam prędkość 100km/h a wedłog tego licznika wynosi ok. 103km/h
frantic, zrobiłeś mały błąd przełożenie na piatym biegu nie wynosi 0.80 tylko 0.81 a to robi różnice 3 km/h i przy dyfrze 4.10 wynosi ok. 107km/h
wg auto motor und sport przełożenie 5 biegu wynosi 0.8 ale pasowało by to porównać z jakimś innym źródłem żeby mieć większą pewność czy jest rzeczywiście 0.81 czy 0.8
Bzdura, twierdzisz że jak założe na przykład do e30 koła z oponami 195/45/15 to nie zmienią się wskazania prędkościomierza? Nie wydaje mi sie. oczywiście że np wtedy licznik będzie zawyżać prędkość. A słyszałeś w ogóle kiedyś o przekłamaniu licznika? moje e30 z oponami 195/65/14 przy 190 km/h zegarowych miało 183 km/h prawdziwe mierzone gps. W 99% samochodów przekłamuje licznik o kilka procent.
tak twierdze ze nawet jak zdejmiesz koła i wykrecisz półoski właczysz piaty bieg i ustawisz obroty silnika na 3tys to licznik zawsze bedzie pokazywal tyle samo km/h
czy to ta ciezko zrozumiec
Bagor zajrzyj z tyłu pod auto i zobacz jak sa rozmieszczona sruby od oleju w delku od dyfra.czy sa jadna pionowo nad druga czy po skosie
mógłbys tez sprawdzic jaka predkosc pokazuje licznik przy 2 tys obr na 5 biegu
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
ciężko mi tylko zrozumieć dlaczego fabryka go wyskalowała z błędem i dlaczego 99% samochodów jak nie wszystkie mają takie liczniki które zawyżają prędkość. Mnie interesuje rzeczywista prędkość anie to co sobie jest na prędkościomierzu