Wysany: 2007-05-05, 15:58 [E30]Prosze o porade pare pytań m20b20 :)
Witam. Mam takie problemy, pytania. Miesiac temu kupilem e30 m20b20 za 2 tys zl zero rdzy ale silnik padniety. Znaczy sie jezdzi i zbiera ladnie ale kopci przy wyrzszych obrotach na niebiesko. Z tego co slyszalem sa to objawy wywaloyych pierscieni. Drugi problem to to ze wywala plyn chlodniczy do zbiorniczka. Moje pytanie brzmi czy mozna z tym cos poradzic, ile kosztuje naprawa czy olac zbierac na nowy silnik czyli ok 1 tys zl jak mysle? Dalej ile moze kosztowac dyferencjal do takiego autka, moj nie wyje ale ma luzy duze. I ostanie jak narazie moje pytanie czy w grudniu 86 wychodzily jeszcze chrom line na waskiej ? Dziekuje za wszelkie odpowiedzi pozdrawiam
z tego co wiem to cału czas był do wyboru chrom lub shadew line...
a odnośnie silnika - można powalczyć z naprawą, ale... koszty na początku mogą wydawać sie niższe niż w praniu wyjdzie no i to tylko 2,0...(osobiście nic nie mam do 2,0 jeśli jest sprawne to przyjemny silnik ale jak ładować kasę to już lepiej w coś większego bo 2,0 potencjał do dalszego dłubanie ma niewielki) wiec może lepiej wymienić na 2,5? lub ete
_________________ Była: SuperETA (OO=[][]=OO)
0-100/V-max: 8,29s/225km/h
OCALIŁA MI ŻYCIE - brak mi jej
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-05-05, 16:57
Zdecydowanie wymiana na 2.5 lub ete. 2.0 pali prawie jak 2.5 (niektórzy mówią, że tyle samo), a daleeeko mu do 2.5. Jak dobrze sie rozejrzysz to wyrwiesz ładne 2.5 za 1500 zł-fakt, że jak zrobisz remont swojego to wiesz co masz ale to niestety troche kosztuje, a ze swojego 2.0 odzyskalbys jeszcze troche kasy, chociażby za głowicę.
Bedziesz potrzebowal silnik z kompletnym osprzetem. Masz jeszcze stare 2.0 na jetronicu, a 2.5 byly juz na motronicu, wiec wiazka, komp i cala reszta dupereli do przekladki. Zreszta nawet gdybys mial motronica to itak np komp i przeplywka w 2.0 i 2.5 sa inne. Jesli dobrze pamietam to skrzynia teoretycznie jest inna ale da sie zalozyc ja do 2.5 (niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, bo nie jestem pewien). Dyfer przydal by sie troche dluzszy, ale nie koniecznie, na dyfrze od 2.0 bedzie troche zrywniejszy kosztem predkosci max i minimalnie wiekszego spalania czy chalasu w trasie (wyzsze obroty przy tej samej predkosci). Roznice nie beda duze ale odczuwalne. Za dyfer w zaleznosci od typu (duza czy mala glowa) i przelozenia zaplacisz w granicach 200 - 400 zl (bez szpery) lub ok 1000 jesli chcesz dyfer ze szpera, ale itak piszesz ze masz padniety dyfer, wiec nie widze tu zadnego problemu. Wszystko zalezy od tego jak bardzo sie spieszysz, bo przy odrobinie szczescia mozna dostac taniej. Jesli zdecydujesz sie na przekladke dyfra od 2.5 to kup razem z flanszami, bo 2.5 bylo w duzej glowie a 2.0 w malej i mozesz miec zagadke przy montazu Nie jest to duzy problem ale lepiej dowiedziec sie o tym przed wejsciem do kanalu Teoretycznie dyfer w duzej glowie jest mocniejszy i taki powiniennes zalozyc, ale np Sosen z tego co wiem jezdzi na malej glowie z silnikiem 3.5 i dyfer daje rade, wiec tym bardziej wytrzyma 2.5
Aha, pytales o waska lampe w grudniu 86 - waska wychodzila jeszcze do ok polowy 87 wiec wszystko jest w porzadku. Jesli chodzi o chromy to tak jak napisal Metaldaw, do konca produkcji byly obie wersje do wyboru.
Tylko pamietaj o tym, ze znalesc zdrowe niezakatowane 2.5 wcale nie jet tak latwo, wiec uwazaj zeby nie kupic czegos co bedzie w podobnym stanie do Twojego obecnego silnika. Z tego powodu remont nie byl by wcale taki glupi, zalezy jak do tego podchodzisz. Oba rozwiazania (swap i remont) maja swoje plusy i minusy. Za swapem przemawia lepszy silnik i duzo wiecej frajdy z jazdy przy porownywalnych kosztach eksploatacji, za remontem pewnosc tego co bedziesz mial przy niewiadomym stanie silnika ktory znajdziesz.
skąd wiesz że dół padnięty a nie góra? Sprawdź sprężanie, niech robią próbę olejową - wyjdzie czy góra czy dół, a raczej że jedno i drugie
Remont to duży wydatek - części mechaniczne + robota, jakbyć miał 2,5 to lepiej remont, jednak 2,0 to troche mało druga sprawa - jak pali olej to temp. w cyl wzrasta a to powoduje że np tłok może peknąć ...
Sprawdź sboie ile kosztują części do dołu ( pierścienie, panewki, zimeringi) i zadzwoń do firmy JURGAL z Mikołowa ile wezmą za honowanie, szlif wału, i zrobienie łoża wału....
Silnika szukaj tylko w aucie, najlepiej automat, trzeba odpalić i zobaczyć jak chodzi. Jak sie nie znasz to sam nie kupuj.
Pamiętaj że jeśli chcesz mieć wszystko idealnie z autem to Ci 5000 zł napewno nie starczy na robote z silnikiem i rzeczami do zrobienia "przy okazji"...
Kupiłeś największą skarbonkę z wystawy
Skrzynie - są inne ale pasują, wypadałoby zmienić tamtą sprzedać jak nie jest zdechła
[ Dodano: 2007-05-06, 10:57 ]
Acha.... na zlocik przyjedź to sie dowiesz conieco
czesc jestem wlasnie w trakcje remontu m20b25 kąplet pierscieni kosztowal 230 zl, uszczelka pod glowice 80 zl, panewki glowne kaplet 240 zl, korbowodowe 120 zl, szlif walu 180 zl regeneracja korb. 20 zl za sztuke wszystkie zimeringi 140 zl to tak z gorubsza jesli chodzi o doł osobiscie wybralem naprawe silnika chciaz bede wiedzial co mam i ze wzgledu na to ze mam ix wiec ciezko taki silnik w dobrym stanie znalezc
pozdrawiam
w tym tyg bede znal ceny czesci i naprawy gory jezeli cie tez interesuja acha pasek rozrzadu jakies 100 zl mysle ze po takim remoncie spokojnie przejedziesz 300 tys a kupisz jakiegos urzywanego trupa i mozesz nie zrobic nawet 1000 km
pozdro