BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Zagotowany motor w E36 316i
Autor Wiadomo
ShinduE36-316i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Kwi 2007
Skd: Ciechocinek
Wysany: 2007-04-24, 14:24   Zagotowany motor w E36 316i

Kupiłem 2 lata temu betę 316i E36 M43 94r. sedan z dość dużym przebiegiem 310tys km wymieniłem zawieszenie przód i tył oraz wydech zamontowałem gaz - sekwencyjny, oprócz zwykłych przeglądów nic w nim nie majstrowałem sprawował się ok. ostatnio zaczęły się problemy z układem chłodzenia padła mi chłodnica miałem dość duży wyciek dlatego zmieniłem na nową z demobilu miałem wycieki z pod króćca dlatego go wymieniłem jakby tego było mało padł mi ostatnio zawór wodny (ten przy kolumnie kierowniczej odpowiedzialny za nawiew ciepłego powietrza do kabiny) mam od czasu do czasu saunę w kabinie ale najgorsze wydarzyło się ostatnio gdyż po zaliczeniu traski 200km do stolicy kiedy wjechałem w korki warszawskie zagotował mi się (czerwona kontrolka on) zjechałem na pobocze odczekałem 0,5godz. i sprawdziłem stan w zbiorniku wyrównawczym był ok poza 2-3cm ubytkiem chłodziwa zachował się tak jakby nie było obiegu w układzie ale odpaliłem motor ponownie przy odkręconym korku wlewu i pompował chłodziwo także obieg był pierwszy raz mi się tak zdarzyło, nie ukrywam że jestem bezradny w tej sytuacji. Dodatkowo stwierdziłem ubytek oleju w motorze na bagnecie 5mm powyżej min a 2tys km temu robiłem przegląd. Dodam że z rury nie kopci tak jakby nie brał oleju na uszczelniaczach jest olej ale nie cieknie. Nie wiem co może być przyczyną bo żeby zagotować chłodziwo w becie no to trzeba się nieźle postarać. Co mam sprawdzić w pierwszej kolejności? (Pompa pompuje - no ale te ubytki chłodziwa w kabinie po trasie czuć zapach gorącego chłodziwa ale oglądałem motor no i jeszcze stwierdziłem mikro wyciek spod drugiego króćca). Cz ten padnięty zawór wodny może mieć wpływ na zagotowanie motoru? proszę o pomoc. Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Shindu

Piotrek E-30 

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Sie 2005
Skd: Warszawa/Piaseczno
Wysany: 2007-04-24, 14:42   

Ostatnio tez ugotowałem moje 1.6 m40, przyczyną była rozalona pompa wody, termostat i vis co,po wymianie tych 3 elementów wszytsko porócilo do normy,dodam ze tez zagotowała mi sie w mieście i wskazówka była przez jakis czas na czerwonym polu wiec obawiałem sie najgorszego,no ale niepotrzebnie :)

brain69 - usunięty
[Usunity]

Wysany: 2007-04-24, 14:48   

witaj
sprawa wygląda tak
po pierwsze sprawdź wiskoze bo może być już niewydolna jak chcesz to mogę Ci za 80zł sprzedać w revelacyjnym stanie bo kupiłem nową do siebie ale wymieniłem później silnik na 2.7 i juz mi to nie weszło
a po drugie jeśli masz wyciek to układ się ciągle zapowietrza,
najpierw zlikwiduj całkowicie wszystkie wycieki, dobrze odpowietrz silnik i zobaczymy co się będzie działo

mniej optymistyczna opcja to pęknięta głowica co w M43 jest prawdopodobne jeśli parę razy złapie dużą temperaturę, woda może uciekać na któryś cylinder i silnik miby może palić dobrze bo nie zalewa go ale zapowietrzać się będzie, a jak woda będzie pracować w cylindrze to może uszkodzić pierścienie a co za tym idzie może skutkować zużyciem oleju, które nie będzie objawiać się jeszcze kopceniem z rury

pozdrawiam i daj koniecznie znać jak idzie robota
brain69

ShinduE36-316i 

Wysany: 2007-04-25, 21:18   ad. Zagotowany motor E36 316i

Zarzuciłem betę na warsztat i okazało się, że króciec o którym pisałem był pęknięty. Zalutowałem go i przykręciłem na pastę uszczelniającą. Termostat ok, czujnik temp. ok, pasek napędowy dobrze napięty, pompa jeszcze z parę tys km pociągnie-choć łopatki są już trochę wyrobione. A jednak okazało się że głównym winowajcą było Wisko. W ogóle nie załączało na podgrzanym motorze. Jutro zakupuję nowe wisko i wsadzę w wentylator. Mam nadzieję że wszystko będzie już ok. Potwierdzę to w następnym poście. :) :spoko:
Pozdrawiam
Shindu

radsylw 

Doczy: 26 Kwi 2007
Skd: Włodawa
Wysany: 2007-05-01, 21:37   

ShinduE36-316i, Witam

Ostatnio opisywałeś problemy jakie Cię spotkały z twoją e-36 ja posiadam takie same autko tylko że z motorem m40 i mam też tak jak nazwałeś saunę w aucie. Mimo ustawienia na zimny nawiew daje ciepłem, jedynie jak się ustawi nawiew na kabinę to leci zimne powietrze.Mam pytanie czy to są objawy świadczące o awarii zaworu wodnego.Jakbyś wiedział cenę takiego zaworu i ewentualnie coś mi poradził. pozdrawiam

ShinduE36-316i 

Wysany: 2007-05-07, 13:15   

Dobrze myślisz to dokładnie elektrozawór nagrzewnicy termoobiegu. Jednak w motorze M40 jest to całkiem inny typ i nie wiem czy ten, który mam jest taki sam w twoim motorze. Najlepiej poszukaj na www.allegro.pl tam znajdziesz używane i tanie elektrozawory konkretnie do twojego motoru, tylko upewnij się czy jest do twojego motoru. Ważne: inny jest do auta z klimą a inny do auta bez.
Dołączam zdjęcie mojego elektrozaworu:

(jakby się nie wyświetliło to daję adres zdjęcia: http://images21.fotosik.p...9970906922d.jpg )
Jak masz jeszcze pytania to wal.
Pozdrawiam
Shindu

radsylw 

Doczy: 26 Kwi 2007
Skd: Włodawa
Wysany: 2007-05-07, 14:34   

Dzięki bardzo za poradę, już się biorę do roboty, pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw