BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przeskakiwanie przy ruszaniu
Autor Wiadomo
Vikus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2007-04-11, 08:33   Przeskakiwanie przy ruszaniu

Witam wszystkich!

Mam taki mały problemik. Otóz przy dość energicznym ruszaniu wyczówa się z tyłu auta coś w rodzaju przeskakiwania. I nie mam pojęcia co to może być. Most? Przegóby? Czy może coś innego?

Spokojnie jeżdżąc nic się nie dzieje. W aucie cicho.

Dzieki za pomoc
Pozdro...
Wiktor

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-11, 09:05   

może być podpora wału

opisz to "przeskakiwanie" nieco dokładniej (wiem, że to niełatwe :] )

maerik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 08 Lut 2007
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-11, 09:27   

Mam podobnie, tyle że u mnie po prostu wali i koła przeskakują ;/

Domel 

Doczy: 19 Sie 2004
Skd: Manchester
Wysany: 2007-04-11, 09:49   

kiream napisa/a:

Witam w klubie... mam identycznie... jakby koła podskakiwały... nie mam pojecia co to jest... Myślałem, że to wina zawiechy bo z tylu juz troche dostala...

cichecki0511 

Pomg: 3 razy
Doczy: 22 Gru 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2007-04-11, 09:52   

kiream napisa/a:

U mnie jest to samo, wymieniałem już podporę wału, poduszkę mostu, tuleje tylnej belki, przegub elastyczny na wale, górne mocowania amortyzatorów z tyłu i dalej wali (może to amorki - są już dość słabe i do tego olejowe), a może po prostu opony. Licze że ktoś w końcu wyjaśni ten problem.

maerik 

Wysany: 2007-04-11, 11:19   

Ja mam raczej wszysko OK z zawieszką, amory też OK. We wszsytkich autach jakie mialem nawet przednionapedowych bylo podobnie ;/
Czasem rusze normalnie, a czasem ze stratami i podskokami...

cichecki0511 

Wysany: 2007-04-11, 12:07   

Fakt, jak miałem clio też tak było ale nie jest to na pewno normalne zachowanie :shock:

Vikus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 02 Pa 2006
Skd: Ciechanów
Wysany: 2007-04-11, 13:01   

Ojojojojoj, to widzę że nie tylko ja się z tym borykam.

Dokładnie opisac przeskakiwanie hm... jest to tak jakby przgób na frezach przepuszczał.

Podpora to raczej nie bo przekładałem z innego E30 a tam było dobrze.
Amory i spręzyny prawie nówki.

Może to most. Ostatnio kupowałem. Podobno miał przebiegu około 150000 ale kto to sprawdzi. I jeszcze tak dziwnie chodził to znaczy jak auto było podniesione i trzymałem jedno koło to drugim nie dało sie zakręcić a jest bez szpery (tak przynajmniej głosiła tabliczka 8) ).

pozdro...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-11, 13:38   

ostatnio zmieniałęm z kolegą dyfer w e30 i załapaliśmy go tylko na 1 z 4 śrub do belki (dolną prawą) i na jedynce oraz dwójce przy mocniejszym daniu w palnik czuć było coś takiego jakby krzyżak obijał się o belkę takie terkotanie ... może zobacz czy ci się jakoś most nie poluzował...

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

jaqub 

Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-04-11, 13:45   

przeciez to normalny objaw jak gubi trakcje... u mnie szczegolnie odczuwalne jak jest wilgotna jezdnia...

cichecki0511 

Wysany: 2007-04-11, 15:37   

SmasherE30 napisa/a:
ostatnio zmieniałęm z kolegą dyfer w e30 i załapaliśmy go tylko na 1 z 4 śrub do belki (dolną prawą) i na jedynce oraz dwójce przy mocniejszym daniu w palnik czuć było coś takiego jakby krzyżak obijał się o belkę takie terkotanie ... może zobacz czy ci się jakoś most nie poluzował...

Też sprawdzałem,zakładałem niedawno szperę i na 100% mam dociągnięty most - mój mechanik ma naprawdę dużo siły :D

A co do tego czy to normalny objaw to chyba niebardzo, bo jeździłem e30 kolegi i tego objawu nie było. Ale też tak mam że jak jest mokro to bardziej wali. I generalnie wali tylko podczas jazdy na wprost.

jaqub 

Wysany: 2007-04-11, 18:39   

cichecki0511 napisa/a:
A co do tego czy to normalny objaw to chyba niebardzo, bo jeździłem e30 kolegi i tego objawu nie było. Ale też tak mam że jak jest mokro to bardziej wali. I generalnie wali tylko podczas jazdy na wprost.

jak jest mokro i przy ruszaniu ew. przy ostrej redukcji gdy gubi trakcje to troche "poprzeskakuje"

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2007-04-11, 20:11   

jest to objaw konczacych sie amorkow lub zuzytych sprezyn, przerabialem to w I betce - jak sie pozniej okazalo po wymianie amorkow - zmiana wszystkich gum byla zbedna bo to amorki byly juz za slabe.

cichecki0511 

Wysany: 2007-04-11, 22:01   

sarna1 napisa/a:
jest to objaw konczacych sie amorkow lub zuzytych sprezyn, przerabialem to w I betce - jak sie pozniej okazalo po wymianie amorkow - zmiana wszystkich gum byla zbedna bo to amorki byly juz za slabe.

Tchnąłeś we mnie nowego ducha :D Właśnie przymierzam się w końcu do wymiany amorków i jeśli to będzie rozwiązanie tego problemu to śle pokłony :wink:

SmasherE30 
Coś tam wiem

Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-12, 00:05   

jeśli chodzi wam o podskakiwanie kół to jest to moim zdaniem efekt opony a nie jakości zawiszenia, w kilku fabrycznie nowych autach którymi jeździłem (FWD) ten efekt wystepował i w RWD z nowym zawieszeniem też ... sam zauważyłem że wystarczy albo dac na MAXA w palnik żeby przebić się przez prędkość koła przy której spręzystość opony może powodowac takie podskoki ... albo w druga stronę, ruszać (również w polizgu)delikatnie obchodząc się ze sprzęgłem :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

maerik 

Wysany: 2007-04-12, 00:51   

Wątpię żeby to była wina opony bo miałem takie akcje na oponie 195/45/14 naciągniętej na 8 calową felgę ;]
Przy 2,2 barach taka opona już praktycznie nie "pracuje". A skubane auto też stukało przy ruszaniu.
Wina sprężyn - ciężko mi sobie to wyobrazić.
Raczej obstawiam winę amortyzatorów, które nie mają już takiej sprawności, jakie miały po "wyjściu" z fabryki.
Cichecki daj znać jak się auto zachowuje na nowych amorach! Dzięki!

jaqub 

Wysany: 2007-04-12, 21:16   

sarna1 napisa/a:
jak sie pozniej okazalo po wymianie amorkow - zmiana wszystkich gum byla zbedna bo to amorki byly juz za slabe.
kiream napisa/a:
Raczej obstawiam winę amortyzatorów, które nie mają już takiej sprawności, jakie miały po "wyjściu" z fabryki.
Cichecki daj znać jak się auto zachowuje na nowych amorach! Dzięki!

a lyzka na to niemozliwe... :mg:
mam praktycznie NOWKE sztuke (kupowalem NOWE) zawias KONI (koni sport kit) i mam wlasnie taki efekt wiec to nie jest na 100% wina ani sprezyn ani amorow... jedyne co mnie zastanawia to oponki... mam goodyeary F1 dsd3 teraz na tyle i raczej kwalifikuja sie do wymiany... wydaje mi sie ze na bridgestonach potenzach pole position nie bylo tego efektu a oponki 225/45R17 :!:
w sobote bede upalal 175/55R15 dam znac :mg:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-12, 21:40   

Temat parkinsona tylnych kol byl kiedys poruszany i stanelo na tym, ze to wina zle dobranych amortyzatorow (lub ich ustawienia) do sprezyn.
Pozwole sobie zacytowac posty Xeona i Henrego:
x_e_o_n napisa/a:
jak dobrze strzeli ze sprzegal to nie ma jak jedzie i da gaz do spodu to jest !! !! czyli wina nie wina ale za to odpowiedzialne jest amortyzowanie pojazdu jesli ma regulacje twardosci to ustwa soebie tak zeby ten objaw nie wystepowal nie jest to na pewno wina podopry walu , szpery, i jakis gum lub braku stabilizatora !! !

henry napisa/a:
Witam !! Efekt "podskakiwania" jest szczegolnie widoczny jeżeli próbę przeprowadzimy w piachu.Wtedy bardzo wyraźnie wystepuje to zjawisko.Jest zwiazane tylko i wyłącznie z twardościa zawieszenia.Proponuje stosowac stara sprawdzona zasade kierowców wyścigowych.Mówi ona "miękka sprężyna - twardy amortyzator" albo na odwrót.

W omawianym na wstepie przypadku ,uważam ,że trzeba sprawdzić jakie są "relacje" sprężyny i amortyzatora.A POWYŻSZEJ RADY UDZIELIL MI NAPRAWDE DOBRY FACHOWIEC ! Pozdrawiam - henry

Jaqub, co prawda masz porzadny zawias, ale z tego co pamietam to niezbyt finezyjnie ustawiony (max twardo i nisko), wiec to by sie zgadzalo z tym co pisal Henry. To nie wina ani sprezyn, ani amorow z osobna i ich zuzycia, tylko wlasciwosci jednych i drugich.
Caly watek tutaj:
http://forum.beemka-klub....f29a236a#190189

Puz, pisales tam ze jak wymienisz zawias to napiszesz jaki byl efekt. Dalo to cos?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-12, 22:07   

Nadal nie rozumiem o jakie przeskakiwanie idzie. A nawet mam wrażenie że każdej osobie chodzi o inne przeskakiwanie. Przeskakiwanie to nie podskakiwanie. Wszystko zaczął Vikus, który chyba sam nie wie o co się pyta. Jakie przeskakujące frezy???
E30 M332 1991........ ....U__________\

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-04-12, 22:10   

Ja rozumiem ze chodzi o walenie z tylu tak jakby na moment podskakiwaly tylne kola, wlasnie nabardziej zauwazalne na piachu tak jak pisal Henry. Takie drgawki tylnych kol jak za ostro dasz w pedal na zasyfionym asfalcie :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-04-12, 22:27   

Ale to akurat jest normalne, bo przeważnie opona albo obręcz jest trochę krzywa. Wyważenie kół dotyczy rozkładu masy, a takie "podskakiwanie" wynika chyba z błędu kształtu którego nie idzie skorygować no i rezonansu, a na taki rezonans wpływa przecież wszystko łącznie z podatnością nadwozia. Ale w większości kół tego nie ma, trzeba więc mieś trochę szczęścia :spoko: :mg:
E30 M332 1991........ ....U__________\

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-04-12, 23:00   

ja obstawiam amorki z tego wzgledu ze ostatnio jezdzilem cabrio z 2.5 silnikiem a amorow z tylu nie bylo wcale !! !!! byly tak zuzyte ze jak mucha siadala na klapie to auto sie uginalo heheh mniejsza oto ale jak wsiadlem za kiere i dalem gazu to az sie wystraszylem jak kola zaczely chalasowac i to nie bylo podskakiwanie tylko walenie kolami!!!!moze u was narazie podskakuje bo macie jako takie amory ale w tamtej e30 co ja jezdzilem praktycznie nie istnialy wogule nie dalo sie wcisnac gazu bo balem sie ze odpadnie belka!!! hehe moim zdaniem amory!!!!!!

jaqub 

Wysany: 2007-04-14, 22:50   

dobra dementuje kwestie amorkow.... to (przynajmniej u mnie) wina trakcji czyli opon lub podloza... dzis w ulezy jak zalozylem inne gumy to na super przyczepnym asfalcie nie bylo tego objawu...

cichecki0511 

Wysany: 2007-04-14, 23:03   

Ano ja też na lotnisku (fantastyczna nawierzchnia) i kilku ulicach w Łodzi nie miałem tego problemu, ale wszytsko wskazuje że to zależy też od nawierzchni. Czyli chyba nie można do końca wykluczyć amorów.

maerik 

Wysany: 2007-04-15, 01:08   

Czyli można stwierdzić, że to nie jest usterka. :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw