wpisałem na realoem. ostatnich 7 cyfr vin i wyskakuje mi e30 z 10.1987 z silnikiem 1.6 gdzie w dowodzie i w karcie pojazdu mam wpisane 1.8. Te silniki na pierwszy rzut oka niczym się nie różnią. widocznie jakiś szwab se zmienił silnik. jak ktoś wie czym te silniki odróżnić to proszę o pomoc. [/list]
brain69 - usunięty [Usunity]
Wysany: 2007-04-05, 11:56
tak na mój rozum to pewnie skok tłoka się różni i pewnie gaźnik w 1.8 jest inny ma pewnie większą średnice, względnie inna przepustnica. jak chcesz sprawdzic co masz pod maską to na bloku albo na głowicy albo na kolektorze powinienieś mieć napis 1.6 albo 1.8
ewentualnie zobacz numer tych częsći i porównaj na realoem.com wtedy wyjdzie
mi tak wyszło jak kupiłem od gościa "chyba dwulitrówke" m20 a okazało się ze 2.7 eta
trzymaj się i daj znać jak idzie
Jak po vinie wyszło Ci ze masz M10 1,6?? Takich silników w E30 nie było. Przypuszczam, że twoje auto wyjechało z fabryki z silnikiem 1,6 M40, a jak się "skończył" to ktoś zamontował 1,8 M10 i tyle
Wysany: 2007-04-05, 12:09
jak nie było jak było
do 87 roku leciały m10 najpierw na gaźniczku a potem z wtryskiem
m40 weszły po lifcie dopiero czyli 87 do końca
pozdrawiam
M10 1,6 był w rekinach, w e30 od roku `82 do `87 wychodziło 316 na gaźniku ale silnik tam był 1,8L, potem po liftingu na szeroką lampę było 316i z silnikiem M10 ( 1,8 wtrysk) i zwykłe 316i M40 ( 1,6 wtrysk), a takze 318i m40. Mam nadzieję, że rozjaśniłem sytuację:)
Wysany: 2007-04-05, 15:56
po lifcie m10????? nie było takiego szpeja no way
zobacz sobie stronę www.realoem.com i tam masz lata pojemności i wsio ładnie napisane:)
pozdrawiam
wpisałem na realoem. ostatnich 7 cyfr vin i wyskakuje mi e30 z 10.1987 z silnikiem 1.6 gdzie w dowodzie i w karcie pojazdu mam wpisane 1.8[/list]
Z tego co widze to realoem nie podaje pojemnosci tylko model. Podaj Twoj VIN, zobaczymy co wyjdzie, podejrzewam ze wszystko jest ok tylko mylisz oznaczenie modelu z pojemnoscia (byly wyjatki, ale o tym nizej)
brain69 napisa/a:
po lifcie m10????? nie było takiego szpeja no way
zobacz sobie stronę www.realoem.com i tam masz lata pojemności i wsio ładnie napisane:)
pozdrawiam
Jak czegos nie wiesz to nie wprowadzaj ludzi w blad piszac z taka pewnoscia, ok? Jak bys przejzal strone do ktorej linka sam podales to bys wiedzial ze E30 z M10 wychodzily do lipca 88, zarowno na wtrysku (najpierw jako 318i a potem 316i) jak i na gazniku (jako 316, bez "i"). Poza tym na realoem nie pokazuje pojemnosci tylko model.
Iro i Globi - skad wzieliscie ta pojemnosc? Z tad ze po VIN-ie pokazalo wam model 316? To ze model ma oznaczenie 316 to nie znaczy ze pod maska jest 1.6. Przewaznie 2 ostatnie cyfry oznaczaja pojemnosc, ale nie zawsze, byly np E23 745i z silnikiem 3,5 turbo, E30 316 oraz 316i z 1.8 pod maska, E30 325e z silnikiem 2.7, E36 323i z 2.5 i jeszcze wiele innych. Przewaznie oznacza to pojemnosc, ale jesli sa 2 silniki o podobnej pojemnosci (albo takiej samej) i jeden z nich jest slabszy, albo starszy to dostaje nizsza cyferke, nawet mimo wiekszej pojemnosci. Poprostu im lepsze osiagi i wiekszy prestiz tym wyzsza cyfra w oznaczeniu - np E30 325i bylo szybsze i napewno drozsze od 325e, mimo tego ze ten drugi mial wiekszy silnik, i dlatego nie dostal oznaczenia 327 bo to by sugerowalo ze jest "o oczko wyzej" niz 325i, a tak nie bylo. Topowym modelem bylo 325i (nie liczac oczywiscie M3) i oznaczenie nie moglo sugerowac niczego innego.
Właśnie kupiłem E30 316i 1.8 M10 z lutego 88 także podałem ten przykład jako potwierdzenie. Auto ma szeroką lampę, ale nie ma soczewek i nie wiem czy ktoś wymienił, czy tak wyszła z fabryki.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
tak a co powiesz na opis 318i w dowodzie i w papierach niemieckich. a na realoem wyskakuje 316. a pozatem juz wiem jaki silnik siedzi -1.8 .
Gdyby to bylo tylko w dowodzie to bym powiedzial ze jakis durny babsztyl w WK nie mysli o tym co robi, bo rozne rzeczy sie zdazaja - ja mialem 325 kat zamiast 325e, to nic ze nie ma takiego modelu, pani powiedziala ze tak ma w karcie pojazdu i to jest dla niej swiete, widocznie przy pierwszej rejestracji w Polsce ktos cos spieprzyl. Jak chce to poprawic to musze zlozyc podanie, udac sie gdziestam, bla bla bla. Nie chcialo mi sie biegac po urzedach zeby wyprostowac taka pierdole wiec tak zostalo. Koledze przy 316 z 1.8 pani wpisala w dowodzie 1.6 bo po co ma czytac co jest w papierach jak wie lepiej ze 316 musi miec silnik 1.6. Niektore osoby z tad mogly by tu dorzucic cos od siebie na temat pracy naszych wydzialow komunikacji.
Sprawdz jeszcze w "prawdziwym" ETK, bo czasem sie zdaza ze wersje online podaja glupoty, 100% pewnosci bedziesz mial po sprawdzeniu w ETK. Poczytaj w niezbedniku skad go wziasc, albo poprostu przejedz sie do jakiegos dealera BMW i podaj VIN to Ci powiedza co to powinno byc.
Jesli nadal bedzie wychodzic to samo - no coz, VIN nie klamie, szczepany jezdza po swiecie, moze tym razem trafilo na Ciebie. Podstawowa sprawa to sprawdzenie VIN-u przy kupnie, teraz mozesz najwyzej pluc sobie w brode i sie tym nie chwalic. Chyba ze wolisz wersje ze niemieckie WK pracuja jak nasze
całkowicie masz racje bruner, w niemieckiej ksiazce wyszło 316i tak jak po vin na realoem a siedzi silnik 1.8 dokladnie 1766 i wszystko jasne .a to ze w WK siedza dauny bo wpisali 318i bo silnik siedzi 1.8 to to racja.dzieki za wszyskie odpowiedzi