i teraz pytanie jaki olej?
(nie mam zadnej najlejki z boku wiec kieruje sie informacja znaleziona na stronie castrola:
olej do skrzyni biegow:
-pomarańczową wywieszką z napisem 'ATF Oil', TQ DEXRON III;
-zielona wywieszką z napisem 'Special Oil', SMX-B.
-z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-1': BMW Part No. 83 22 9 408 942;
-z żółtą naklejką z napisem 'MTF-LT-2': BMW Part No. 83 22 0 309 031;
-bez naklejek: EP 80W / DYNADRIVE.)
ja wlałem do e36 syntetyk valvoline 75w90 i jest tragicznie. Skrzynia chodzi jak na wodzie, biegi ciężko wchodzą. Zmienię na zwykły minerał SAE 80 lub na coś zalecanego przez producenta bo długo nie wytrzymam
ja wlałem do e36 syntetyk valvoline 75w90 i jest tragicznie. Skrzynia chodzi jak na wodzie, biegi ciężko wchodzą. Zmienię na zwykły minerał SAE 80 lub na coś zalecanego przez producenta bo długo nie wytrzymam
tak myslalem, rzadki syntetyk niezbyt dobrze sie sprawia w skrzyniach
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-04-12, 10:29
No to źle myślałeś, i Kolegę Piotrka źle zrozumiałeś bo niepotrzebnie porównał olej do wody ... jemu chodziło o własciwości smarujące, a nie o lepkość/gęstość, a to własnie to jest przyczyną ciężkiej pracy skrzyni gdy olej jest zimny.
W skrzyni zwykle siedzi ATF2 lub 3 czyli inaczej DEXTRON2 lub 3 czyli to samo co w ukł. wspomagania
no wlasnie moze 75w90 bedzie ok np mobil SHC. Co prawda to jest pelny syntetyk i nie wiem jak sie sprawdzi.. ponoc wyciszy prace ale jak skrzynia ma nalatane troche to bedzie sie pocic- cena za litr to ok 45zl
a do dyfra to boje sie lac "cokolwiek".. bmw opracowalo z castrolem oleje przeznaczone tylko do dyfrow- xaf...kiedys pytalem i cena ok 70za litr..
Ja do e30 leję minerał SAE 80 (o ile dobrze pamiętam oznaczenie) Bez żadnych innych oznaczeń typu W90. Na stacjach benzynowych go nie ma, dostałem kiedyś przypadkiem w norauto takiego Castrola. Chodzi idealnie. W każdym razie oznaczenie zgodne dokładnie z książką bmw. Jest to tani olej. Pewnie inne też są dobre, ale trzeba trafić. Pewnie kiedyś spróbuję SAF-X.
[ Dodano: 2007-04-12, 22:22 ]
SmasherE30 napisa/a:
No to źle myślałeś, i Kolegę Piotrka źle zrozumiałeś bo niepotrzebnie porównał olej do wody ... jemu chodziło o własciwości smarujące, a nie o lepkość/gęstość, a to własnie to jest przyczyną ciężkiej pracy skrzyni gdy olej jest zimny.
W skrzyni zwykle siedzi ATF2 lub 3 czyli inaczej DEXTRON2 lub 3 czyli to samo co w ukł. wspomagania
myślałem że ATF jest tylko do skrzyń automatycznych.