Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-03-26, 18:47 [e36] 318iS - visco
Mój koleś kupił w zeszłym roku 318iS, rok prod.1995, auto sprowadzone z Włoch (możliwe, że to ma znaczenie)....
dziś przy badaniu pewnej usterki okazało się że auto nie posiada wiskozy, tylko zwykły elektryczny wiatrak... wszystko wygląda w tym aucie na oryginał... przejrzałem wszystkie aukcje na Allegro z iS-ami, ale wszystkie mają normalne chłodzenie ...
o co chodzi? spotkał się ktoś z tym?
dodam, że auto jest w świetnym stanie techn. podczas zeszłorocznych upałów nie łapał temp nic z tych rzeczy...
jutro porobie fotki i wkleje...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
robo a looknij na to zdjecie ( to jest is tak dla przypomnienia) tez ma wiatrak elektryczny wyglada jakby byl fabryczny ale nie jest (pierwsze osoby ktore ogladaly ten motorek na spocie w Legionowie nawet sie nie zorientowały ze coś tam jest nie tak )
Marian, jak masz klime to bardzo łatwo jest przerobić na elektryke ,
RoboCop, W E46 z M43 widziałem chłodnice z wiatrakiem na elektryce, moze dla tego tak ma ten kolega, mógł ktos podmnienić albo jak ja samemu przerobic , wbrew pozorom jest to bardzo prosta operacja. Oczywiscie żeby nie za bardzo kombinować to najlepiej mieć chłodnice z gniazdem do czujnika od klimy, w przeciwnym wypadku trzeba kombinwac z rurą od wody
P.S.
postaraj sie wkleic foty tego silnika z wiatrakiem ele. to moze cos sie wyjasni
nie wiem ja to jest rocznikowo tzn. od kiedy co i jak BMW montowało, ale jeśli w tym roku nie było takich wynalazków to może facet sam ( pewnie w jakims warsztacie) załozył, chyba ze jest to uzaleznione od rodzaju klimatyzacji ( czy manualna , elektroniczna dwu czy jedno strefowa).
P.S.
Podobno wisko zabiera ok. 5KM mocy więc moze warto cos wyrzeżbić
Witam troche nie na temat IS-a ale powiem ciekawa rzecz ze znajomy w e21 m20b23 '78rok tez mial elektryczny wiatrak i bylem troche w szoku jak to zobaczylem i to byl fabryka oryginal Chcialem od niego wymontowac i do swojej zainstalowac ale nie zdazylem bo na zlom poszla troche szkoda bo raczej elektryczny wiatrak jest lepszy od wisco przynajmniej takich problemow nie ma z chlodzeniem
Yabi, czy myslisz że jak by elektryka była lepsza od wiska to BMW dawno juz by stosowało elektryczne wiatraki, jedno jak i drugie rozwiązanie ma swoje wady jak i zalety i wszystko zalezy od tego czego jest więcej i co przemawia na korzyść wiska czy elektryki