BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
sruba na wale korbowym
Autor Wiadomo
mucha 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Mar 2005
Skd: kwidzyn
Wysany: 2007-03-26, 20:19   sruba na wale korbowym

witam

zaczal mi cieknac uszczelniacz na wale od strony chlodnicy : http://www.realoem.com/bm...683&hg=11&fg=10 nr3, zakupilem i dzisiaj zabralem sie wymiane i jest problem
jak wyrecic srube http://www.realoem.com/bm...334&hg=11&fg=20 nr4 :)

pytania :
1. czy gwint jest lewy czy prawy ?
2. w jaki sposob nie wyjmujac silnika unieruchomic wal ? !! wlaczalem bieg + reczny + kolki pod kola ale marny to sposob

dzieki za odp.
mucha

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-03-26, 20:24   

mucha napisa/a:
2. w jaki sposob nie wyjmujac silnika unieruchomic wal ? wlaczalem bieg + reczny + kolki pod kola ale marny to sposob

w M50 "gdzies" sie "cos" wklada w silnik i jest zablokowany... co i gdzie to Ci dokladnie niepowiem bo nie pytalem jak mi cos takiego robili ale widzialem taki zabieg....

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-03-26, 21:28   

Jesli dobrze rozumiem o ktora srube chodzi to czarno to widze bez wyjecia silnika albo skrzyni. Robilem cos takiego w M20 i o ile dobrze pamietam to ta sruba jest przykrecana momentem 400 Nm :shock: Ja to robilem na wyjetym silniku w ten sposob:
nasadka + porzadny klucz + przedluzka poltora metra albo i wiecej, z drugiej strony w otwory w kole zamachowym wlozone kawalki preta stalowego o podobnej srednicy (ok 10 mm), pomiedzy 2 prety zaklinowany 2 metrowy lom. 1 osoba kreci kluczem a druga kontruje w przeciwna strone. Trzeba sie bylo do tego porzadnie przylozyc ale sie udalo. Na samochodzie czarno to widze, jedyna mozliwosc jaka mi przychodzi do glowy to zdjecie skrzyni biegow i sprzegla tak zeby sie dostac do kola zamachowego i zrobic to w ten sam sposob jak opisalem. A najlepiej by bylo miec silnik na wierzchu.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2007-03-26, 21:31   śruba

.Najczęściej blokuje sie koło zamachowe silnika.............W"beemce" chyba najlepiej wykręcić w tym celu rozrusznik........A "ruskim kluczem" nie idzie??? PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

mucha 

Wysany: 2007-03-26, 21:36   

no coz zrobilem ramie do mojego klucza 70cm i niestety brak sztywnej blokady uniemozliwia wykrecenie, jutro powalcze z zablokowaniem na kole zamachowym
pomysly byly juz rozne najgorszy z nich to zalozyc klucz + ramie i zaprzec o podluznice i krecic rozrusznikiem :)

arti520 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Wrz 2006
Skd: Mazowieckie
Wysany: 2007-03-26, 22:00   

Witam.Sposób na tą śrubkę jest bardzo prosty.Nakładasz na nią klucz który masz i ustawiasz miej więcej pionowo do góry potem musisz wziąć coś mocnego(kawałek rurki lub mocnego grubego pręta)i ułożyć poziomo między silnikiem i chłodnicą tak żeby w podczas obracania się tego klucza w prawą stronę oparł on się na tej rurce(musi to byc cos w rodzaju blokady).Jeśli jesteś pewien że klucz podczas obrotu napewno oprze się o rurkę czy co tam położysz to cofnij klucz do pionu i normalnie kluczyki w dłoń i włącz rozrusznik odokręci sie napewno,może nie za pierwszym razem ale napewno rozrusznik da radę.U mnie poszło za 4-tym razem i nie robię tego pierwszy raz to jest jedyny pewny sposób.Pozdrawiam :spoko:

mucha 

Wysany: 2007-03-26, 22:06   

mi ten pomysl wydawal sie najmniej trafiony
czy nie wylamia sie zeby na rozruszniku lub kole zamachowym ?

arti520 

Wysany: 2007-03-26, 22:32   

Jak chcesz się męczyć to szukaj innych sposobów ale przy okazji zapytaj się w jakims warsztacie jak oni to robia mogę założyć się że odpowiedź będzie taka sama ROZRUSZNIK.Taki sposób pokazali mi właśnie :spoko: w warsztacie kilka lat temu jak jeszcz w e28 wymieniałem rozrząd i nie mogłem tej śrubce dać rady.Z doświadczenia wiem że napewno niczym to nie grozi,jedynie grozi to odkręceniem się śruby. Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-03-26, 20:33 ]
Jak chcesz się męczyć to szukaj innych sposobów ale przy okazji zapytaj się w jakims warsztacie jak oni to robia mogę założyć się że odpowiedź będzie taka sama ROZRUSZNIK.Taki sposób pokazali mi właśnie :spoko: w warsztacie kilka lat temu jak jeszcz w e28 wymieniałem rozrząd i nie mogłem tej śrubce dać rady.Z doświadczenia wiem że napewno niczym to nie grozi,jedynie grozi to odkręceniem się śruby. Pozdrawiam :spoko:

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2007-03-26, 22:50   

A jak ja potem przykrecic?
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-03-26, 22:50   

jak robiłem raz rozrząd w nexii kumplowi to też nie mogliśmy odkręcić dolnego koła pasowego, zadzwoniłem do znajomego i powiedział mi że często w oryginale śruba ta jest wkręcana na kleju, trzeba jej było zasadzić z czoła kilka strzałów młotkiem żeby "ruszyć" ją i poszło

też mam ten uszczelniacz do wymiany w m42, napisz mi jak możesz ile on kosztuje

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-03-26, 22:52   

nie dawno rozkrecałem silnik i tez odkrecalem ta srube na wale .u mnie wystarczyło zablokowac kolo zamachowe i popukac mlotkiem w ta srube i odkreciła sie bez wiekszego problemu

jak nie chcesz krecic rozrusznikiem bo sie boisz ze sie zeby ułamia to wrzuc bieg i ustaw klucz z przedluzka w kanale tak zeby koniec przedluzki nie dotykal sciany ale dopiero jak ruszysz energicznie autem zaparl sie o sciane

mozna tez jakos zablokowac wal napedowy i obejdzie sie bez odkrecania skrzyni

jak brales blokowales kola i probowales odkrecac to co sie dzialo :?: kola sie obracaly czy sprzeglo puszczalo :?:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

arti520 

Wysany: 2007-03-26, 23:06   

Moge tylko dodać że rozrusznikiem odkręcałem śrubę na wale w Mercedesie123.bmw e28,oplu astrze.nissanie almera,kilka razy w bmw e34 i w e39 i zawsze się odkręcała jak nie za pierwszym przekręceniem to za następnym.Co do zakręcania to klucz i duży młotek efekt gwarantowany 100% gwarancji
Tydzień temu w E34 robiłem rozrząd i odkręcenie tej śrubki zajeło mi 10 sekund.Polzdrawiam :drunk:

kazik 

Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2007-03-26, 23:37   

Albo rozrusznik albo sprubuj kluczem udarowym.Inaczej tej śruby nie wykrecisz

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-03-27, 12:17   

mocny klucz pneumatyczny i pojdzie nie ma bata

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-03-27, 16:59   

Próbuj rozrusznikiem, nic się nie powinno stać, a chyba łatwiej będzie wymienić rozrusznik jak coś się z nim stanie ( a nie powinno) niż wyciągać skrzynie czy silnik!

mucha 

Wysany: 2007-03-27, 20:00   

siema siema :)

odkrecone rozrusznikiem, okazalo sie ze zimmering ok cieklo uszczelka pod pokrywa rozrzadu, profilaktycznie wymienione obie rzeczy

to teraz pytanie jak to dokrecic :)

kluczem pneumatycznym pewnie tez by poszlo ale raz ze nie mam takowego a dwa ze nawet nie wiem czy by wszedl bo nie wyciaglem chlodnicy

PS
"pomogl" dac kazdemu kto napisal ze rozrusznikiem ? :spoko:

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-03-27, 22:44   

mucha napisa/a:

PS
"pomogl" dac kazdemu kto napisal ze rozrusznikiem ? :spoko:

tylko temu kto napisal o tym pierwszy :)

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

mucha 

Wysany: 2007-03-28, 15:07   

ok a jak dokrecic ?, kapke kleju na gwint ?

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-03-28, 22:24   

jak chcesz miec pewnosc ze jest dokrecona na 100% to polej gwint loktaitem

dokrecaj kluczem uderzajac w niego mlotkiem - impulsowo dokrecisz z wystarczajaca sila
nie jestem pewien czy w m42 jest blokada kola zamachowego - pod rozrusznikiem moze byc otwor gdzie wsadzasz precik 8mm i obracasz walem w ktoryms miejscu powinien zablokowac kolo zamachowe

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych