BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Do znawców aparatów cyfrowych
Autor Wiadomość
Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-10-31, 10:53   

No fakt Carls Zeint podobno dobry ale nie tylko Soniaki je mają.Pozatym to drożyzna. Wg mnie na domowe potrzeby 3MPiX (mam chyba 4M)starcza, zoom no jak kto woli ja mam 3x opt, i 4 x cyfr i wcale go nie wykorzystuje.Ważne wg mnie jako normalnego użytkownika a nie fotografa jest: czas działania bateri, ilość zdjęć o danej rozdzielczości jaka się mieści na karcie, dobre tematy auto, SZYBKOŚĆ PROCESORA!!!!
Szybkość jest ważna, bo czasem wkurza się człowiek jak musi czekać.Nie można ograniczać się do 1 marki.Trzeba iść do sklepu poprosić o możliwość pobawienia się aparatami i zobaczysz jak robią zdjęcia.

Daniel e-28
[Usunięty]

Wysłany: 2004-10-31, 18:33   

Scigany napisał/a:
I soniaki, przynajmniej te z duzymi obiektywami maja konkretne obiektywy, mianowicie Carl Zeiss, majstersztyk optyki. O ta serie soniakow mi chodzi

tak zgadza sie szkło aparatu z którego wrzuciłem powyższy spisz pojemności kart to CARL ZEISS Vario-tessar model dsc-100 5.1Mp smart zoom :wink:

LiZzArD
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-02, 10:04   

Jest tylko jedno ale - Soniaki z obiektywami Zeissa nie kosztują ~ 600 PLN ale kilka razy więcej :? Rozmowa toczyła się raczej o tańszych aparacikach (jeśli dobrze zrozumiałem) więc może wróćmy do tematu :?:

Oglądał ktoś tego Nikkona, bo na zdjęciach wyglądał spoko :?:

Marcin e30 
obibok :)

Wysłany: 2004-11-02, 11:20   

Tak tak to ma być jakiś w miare tani aparat :D
Bede w tygodniu w Mediamarkt i sie jeszcze rozejrze.
Moze sie trafi jakaś promocja :D

Gość

Wysłany: 2004-11-03, 22:08   Luk@s

jestem fotografem i popieram co napisali koledzy nie kupujcie kota w worku :) FIRMA TO PODSTAWA ale tez nalezy pamietac ze fotografia rowniez szybko sie rozwija co kompy wiec jak byla wzmianka a Canonie A60 to radze sie zastanowić ponieważ wyszedł on juz z produkcji jak juz to polecam Canona A75 lub A80 optyka zaj...fajna, zoom optyczny, cyfrowy, balanse bieli, duzo trybów pełnej automatyki takich jak zdjęcia nocne, portretowe, krajobrazowe, podwodne, na plaży, nagrywanie klipów video z dzwiękiem w rozdzielczości 640x480, plus dodatkowo funkcje ustawień ręcznych jak preselekcja czasów naświetlania czy przysłony jednym słowem polecam :) jestem też w posiadaniu takiego aparaciku i jeszcze mnie nie zawiódł a mam go już ohoho tym bardziej że nan stop jest w użyciu ponieważ wykonuje zdjęcia ślubne i video już taki zawód! Pozdrawiam hej

WujekDobraRada 

Wysłany: 2004-11-04, 13:08   

wszystko pięknie opisałeś - ale a60 różni się tylko od A75 i A80 matrycami i innymi pierdołami - obiektywy mają identyczne a z 2mln matrycy spokojnie można robić odbitki 10x15, a sam aparacik jest taniutki. Więc jak nie widac różnicy to po co przepłacać (dosia :lol: )
A argument że wyszedł z produkcji dla mnie nie jest przekonywujący. E30 też kiedys wyszło z produkcji a my nimi jeździmy :D

Gość

Wysłany: 2004-11-04, 15:41   Luk@s

no tak jezeli patrzysz na koszty to oki a60 bedzie dla Ciebie dobry ale jak juz porównujesz do samochodów to przeciaz jak kupisz zwloki do ktorych jeszcze bedziesz musial sporo doplacic to nie lepiej wydac troszke wiecej kasy i miec cos lepszego!? Wyszedl z produkcji niby nic ale.... primo aparat po pierwsze nie porownoj do naszych samochodow do których jeszcze przez dlugi czas beda dostepne czesci zamienne bo z aparatami tak nie jest - wyszedl z produkcji i jak cos Tobie walnie w aparacie to niestety serwis nic tu nie poradzi - dlatego tez na te aparaty jest tylko 1 rok gwarancji (ot chwyt antyreklamowy he he) - wiem to wszystko z praktyki i nic nie biore z powietrza - klienci przynosza po 1,5 roku sprzet daja do naprawy i.... niestety otrzymuja aparat w takim stanie jakim go zostawili i to jeszcze z kwitkiem :( - no ale jak kto woli - mozna zawsze co 1,5 - 2 lata miec nowy model :) Pozdrawiam

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-11-04, 20:25   

Dlatego kupiłem Olympusa z 3 letnią (albo 2???) gwarancja.

LiZzArD
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-05, 11:16   

jarekson napisał/a:
Dlatego kupiłem Olympusa z 3 letnią (albo 2???) gwarancja.

A i tak jak się zepsuje to możesz go sobie wyrzucić :) Tak skomplikowanej elektroniki jak cyfrówki w zasadzie się nie naprawia, bo koszty części zamiennych często są porównywalne z ceną nowego aparatu :) Jak się spiepszy to wymieniają na nowy. W aparacie z resztą i tak nie ma się w zasadzie co popsuć (nie to co kamera, gdzie nawet w cyfrówkach jest kaseta, silniczki, paski, trybiki itp). Mówienie o tym, że kupowanie wychodzącego z produkcji modelu jest ryzykowne jest dla mnie bez sensu. Dostajesz dopracowany model a nie nowość, która może być niedopracowana (co prawda mało prawdopodobne ale zawsze możliwe) za sporo mniejsze pieniądze. Nowości zawsze są droższe bo są nowościami :) a przeważnie nie oferują więcej niż starsze modele - no może poza matrycą. Ale po co komu np 6Mpix do aparatu którym będzie robił zdjęcia "przy kotlecie"? Wg mnie to nie ma sensu. Szczególnie jeśli nie dysponuje się nadmiarem gotówki warto kupić starszy przeceniony aparacik nówkę z gwarancją, bo nawet jak się popsuje to wymienią na nowszy model, bo tamtego już nie będzie :)

Luk@s - do starszego aparaciku nie trzeba dopłacać - porównanie z autem jest trochę nie na miejscu :) Podobnie jak kręcenie filmów ze ślubów i komunii za pomocą aparatu fotograficznego :P

Ja mam starego Olympusa C2100 Ultra - już cztery lata. Kupiłem go z ostatniej partii która zeszła z linii produkcyjnej i jestem bardzo zadowolony. Kupiłem go za 2/3 ceny tego modelu gdy był jeszcze w produkcji, zdjęcia robię często i regularnie i jestem bardzo zadowolony.
Tak jak już wcześniej napisałem - ważniejszy jest obiektyw a nie matryca z XXX Mpix :)

Gość

Wysłany: 2004-11-05, 11:53   Luk@s

Hejka!!
LiZzArD - male sprostowanie - ja nie powiedzialem ze za pomoca aparatu krece wesela czy komunie do tego sluzy mi kamerka Canon XL1s a aparat jak jego nazwa wskazuje tylko do zdjec :) Wiadomo to jest tylko sprzet - moze dzialac 4 lata a moze dzialac tylko 4 miechy wiec roznie bywa... ja wyliczylem srednia z okresu uzytkowania aparatu cyfrowego gdy klienci oddaja je do naprawy ok 1,5 roku od daty zakupu :(

Pozdrawiam!!

LiZzArD
[Usunięty]

Wysłany: 2004-11-05, 12:21   

Dokładnie :) Nie ma reguły co ile podziała. Ale zawsze większa jest szansa na to, że firmówka się nie popsuje :)

Anonymous
Gość
Wysłany: 2004-11-05, 15:52   

Dlatego dłuższa gwarancja jest lepsza :lol:

Odpowiedz do tematu