Wysany: 2007-03-18, 11:01 Brak zasilania w bardzo wysokim zakresie obrotów
Witam.
W bardzo wysokim zakresie obrotów spada moc silnika. Autko przez około pół minuty pracuje nie na wszystkich cylindrach, zaczyna "kopcić". W czasie normalnej jazdy jest to nieodczuwalne, w momencie gdy wciskamy gaz do oporu pojawia się powyższy objaw; tak jakby brakowało paliwa. Silnik nie gaśnie. Trzy miesiące temu wymieniłem filtr paliwa po czym usterka ustąpiła. W tej chwili problem pojawił się ponownie. Może być to związane z jakością paliwa i ponownie zapchanym filtrem? Czy jest to inna usterka? Pozdrawiam.
Kopci na siwo. Co do filtra to wymieniłem go 3 miesiące temu i było wtedy wszystko ok. Problem polega na tym dlaczego trwało to tak krótko i problem się pojawił ponownie .
jak kopci na siwo to nie spala dobrze, taki sam objaw jest jak padnie świeca żarowa i przy odpalaniu auto niekiedy chodzi kulawo i dymi na biała zanim sie cylinder rozgrzeje i mieszanka zacznie dobrze spalać. Sprawdź czy nie masz gdzieś nieszczelności w układzie zasilania, może węże są wilgotne i auto sie zapowietrza, nie wiem jak jest w TDS ale spróbuj odpowietrzyć go na filtrze, może łapie lewe powietrze i sie zapowietrza pompa wtryskowa.
Podobnie jest u mnie z tym że ja mam stare 324d , ale objawy te same ... Po odpaleniu siwo za mną i praktycznie nie przyspiesza ponieżej 1500 obr/min ... Czasami ma jakies przebłyski że jedzie dobrze ... U mnie podejżewam zużytą pompe , ale tak jak piszą przedmówcy zacznij od sprawdzania filtra paliwa .
_________________ Tizianrot 324d E30 ==> była
Teraz kierowca czerwonej iSki