BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
E30 IS... Przygotowanie do sportu...
Autor Wiadomo
Sosen 
BORN TO DRIVE

Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-03-08, 23:20   

Nie wiem czemu ja dopiero teraz zauważyłem ten temat!! No stary, szacuneczek dla Ciebie, zawsze kręciły mnie samochody przygotowane do sportu!! Gratulacje.
Teflony to takie bardzo sztywne i trwałe zamienniki wszelkich gumowych elementów zawieszenia jak np. tuleje tylnej belki itp. Zwiększają sztywność samochodu poprawiając prowadzenie auta i trwałość wymienionych elementów. Kruk kiedyś mi mówił, że jego koledze od jazdy na teflonach pękła przednia szyba także możesz sobie Biluch wyobrazić o co kaman. Ja do siebie zakładam elementy poliuretanowe.
pozdro
Sosen

e36 318ti compact szrotex

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-03-09, 01:35   

Z teflonem mam do czynienia na co dzień i w zawieszeniu coś mi nie teges. Wysokie temperatury, obojętność chemiczna, niskie tarcie, ale zawieszenie? Nie nie. Deformuje się, puchnie, wypływa...
E30 M332 1991........ ....U__________\

Biluch 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Mar 2007
Wysany: 2007-03-09, 06:52   

Napisze tak : mniej wiecej orientuje sie co powoduja teflonowe zamienniki i nawet znalazlem takie na niemieckich stronach ale byłem ciekawy gdzie je Złomek dostał i jakie konkretnie elemnty gumowe podmienił na teflo

Podam link jaki znalazlem z wszystkimi zamiennikami z gumy na teflon do E30
http://rallynuts.com/motorsport/Suspension%5F1994/ co prawda nie jest to sklep Polski ale chcialem sie dowiedziec co warto wymienic zeby jeszcze poprawić prowadzenie auta

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-03-09, 09:09   

Piotr_1 napisa/a:
Z teflonem mam do czynienia na co dzień i w zawieszeniu coś mi nie teges. Wysokie temperatury, obojętność chemiczna, niskie tarcie, ale zawieszenie? Nie nie. Deformuje się, puchnie, wypływa...

Nie wiem Piotrze co to dokładnie jest, to jest raczej jakaś pochodna teflonu, ale wiem że stosuje się to w zawieszeniu. Jesli zdobędzie się materiał to podobno tokarz jest w stanie bez problemu dorobić wszelkie tuleje.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-03-09, 09:17   

Posiadam takie wałki z teflonu i toczę w tym. Zastosowanie go jednak na elementy tłumiące to by była porażka :) Jedynie może w stabilizatorach...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-03-09, 09:20   

Piotr_1 napisa/a:
Posiadam takie wałki z teflonu i toczę w tym. Zastosowanie go jednak na elementy tłumiące to by była porażka :) Jedynie może w stabilizatorach...

możesz rozwinąć myśl? dlaczego porażka? bo ja nie widziałem takiego czegoś na oczy i jestem ciekawy z czym to się je.

złomek 

Doczy: 19 Gru 2006
Skd: 3miasto
Wysany: 2007-03-09, 09:48   

Biluch napisa/a:
Witam jako nowy ładnie powiem dzien dobry Też jak koledzy mam E30 318iS i zaczynam go budowac głównie pod kontem Klasy histrorycznej do RSMP bo jak mysle RWD trophy nie wypali w tej chwili najwieksza bolączka jest zawias probowalem sie czegos dowiedziec od Klementowicza ale po jednym mailu kontakt zostal urwany. Mam B6 i myslalem teraz jakie sprezyny na szuter juz wiem wyczytalem orginal od 325 ale asfalt to jesz zonk teraz mam na serii 318is i przod wydaje mi sie ze jest strasznie zglebiony i mocno dobija amorek na nierownosciach boje sie ze jak zaloze jakies sprezyny H&R to juz wogule sie zglebi i bedzie jeszcze bardziej dobijal choc one sa twardsze wiec moge sie mylic.

Złomek gratki za auto bardzo fajne ogolnie pamietam Cie jak jezdziles sejem robiłes pamietam go w Bydgoszczy i kiedyś nawet mielismy okazje sie poznac dostarczalem Ci homologacje od seja na jakis rajd już nie pamietam co to było chyba Mazowiecki w otwocku ja tez kiedys startowałem sejem po Krotoszyńskim takim biało czerwonym :D

Pamietam Ciebie. Widze ze tak jak ja wybrałeś RWD. Coraz wiecej sie nas robi :)
Odnośnie zawiasu: ja mam własnie B6 + czerwone H&R i w sumie nie zauważyłem żeby sie auto zglebiło, na dziurach też nie dobija, może to kwestia ustawienia amorów? Moje kupowałem w MTS i aktualnie mają jeszcze seryjną charakterystykę.

Biluch napisa/a:

W silniku narazie nie robie zadnych modyfikacji, martwi mnie układ chlodzenia jakos wydaje mi sie że na rajdzie motor będize sie przegrzewał po paru okregówkach już mialem sytuacje że temp idzie w góre powyżej środka skali ;/

Może masz coś nie tak z wiskozą? U mnie przy półgodzinnym upalaniu wskazówka nawet nie drga.

Biluch napisa/a:
Tylny most to jest moje złotko udało mi sie wczoraj załatwić most o przełożeniu 5.13 ze szperą 45% :D co prawda nie podgladałem jeszcze homologacji czy wogóle w A-grupie można na czyms takim jeździc ??

i to by było na tyle pozdrawiam jak bede mial jakies fotki z budowy to zapodam na strone

Chyba nie ma takiego przełożenia w homologacji, ja przynajmniej nie widze, ale moja jakoś wogóle uboga jest bo w A grupie mam wypisane tylko jedno 4:10

Biluch napisa/a:
Złomek moglbys zrobić fotek jak poprowadziłeś klatke chodzi mi konkretnie o tylne zasieki od pałąka głównego do nadkoli czy przechodziłes do bagażnika ??

Tak, w bagażniku mam wspawaną rozpórkę między kielichami i do niej idą zastrzały. W niedziele zapodam fotki.

Biluch napisa/a:

[ Dodano: 2007-03-08, 19:33 ]
Złomek niechce ci sie zrobić drugiej płyty pod silnik chetnie odkupie :D :lol:

Niestety nie mam materiału. Udało mi sie kupić jedną trzecią arkusza blachy (670 x 1000 mm) żeby robić następną trzeba kupić arkusz 2000 x 1000 mm. Pozatym narazie to mam przymierzone tylko na oko, jak sie wyspawa mocowanie to zobacze czy to wogole pasuje ;)

Biluch napisa/a:

[ Dodano: 2007-03-08, 19:52 ]
I możesz wytłumaczyć dokłądniej oco chodzi z tymi teflonami

Tak jak koledzy pisali wcześniej, zamawiałem je u Jurka z tego forum (pozdrawiam ;) )

SmasherE30 napisa/a:
złomek masz nacinane tarcze hamulcowe? :roll:

Na początku chciałem kupić, ale okazało się że nie ma takich w homologacji auta, jedyne jakie są to ogromne pływające tarcze, ale to już nie sa koszta dla mnie. Tak więc mam zwykłe Zimmermany.

Sosen napisa/a:
Nie wiem czemu ja dopiero teraz zauważyłem ten temat!! No stary, szacuneczek dla Ciebie, zawsze kręciły mnie samochody przygotowane do sportu!! Gratulacje.

Dzięki. Gdybym nie trafił na to forum to napewno nie było by to już takie wspaniałe auto :)

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-03-09, 12:49   

Teflon nie jest stabilny wymiarowo, puchnie pod wpływem warunków środowiskowych, pod wpływem uderzeń trwale się odkształca. Nic mi nie wiadomo o dobrym tłumieniu drgań. Siłę uderzenia przejmuje trwale odkształcając się. Jeżeli się nie odkształci to tak jak byśmy walili w beton.

Biluch 

Wysany: 2007-03-09, 14:24   

Złomek dzięki za otpowiedz czekam na fotki klatki

Piotr_1 napisa/a:
Teflon nie jest stabilny wymiarowo, puchnie pod wpływem warunków środowiskowych, pod wpływem uderzeń trwale się odkształca. Nic mi nie wiadomo o dobrym tłumieniu drgań. Siłę uderzenia przejmuje trwale odkształcając się. Jeżeli się nie odkształci to tak jak byśmy walili w beton.

http://rallynuts.com/motorsport/Suspension%5F1994/ to jestem ciekawy z czego sa wykonane te tuleje mozna kupic cale zestawy na przód i tył

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-03-09, 14:40   

Te kolorowe to chyba poliuretan lub jakiś wydumany elastomer (czyli guma) Pomyślę nad tym. Z poliuretanu mógłbym spróbować coś zrobić kiedyś jak będę miał czas. Poliuretan wydaje mi się ekstra. Sprężynuje prawie jak elastomery tylko że jakby wolniej powraca do pierwotnego kształtu.

Biluch 

Wysany: 2007-03-09, 14:44   

No wydaje mi sie że to musi byc jakis konkretny material jesli jest to produkowane na wieksza skale chyba by jakiegos bubla nie sprzedawali :)

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2007-03-09, 15:52   

No ja właśnie u siebie montuję cały zestaw Powerflexa, także mam nadzieję, że jutro lub pojutrze będę mógł podzielić się pierwszymi wrażeniami z jazdy.
pzodro
Sosen

Biluch 

Wysany: 2007-03-10, 10:47   

Sosen napisa/a:
No ja właśnie u siebie montuję cały zestaw Powerflexa, także mam nadzieję, że jutro lub pojutrze będę mógł podzielić się pierwszymi wrażeniami z jazdy.
pzodro
Sosen

Przód i tył ?? i bardzo czekam na relacje bo też chce sobie to założyć

A jak kupiłeś, w Poslce Gdzies ??

złomek 

Wysany: 2007-03-11, 14:04   

(sorki za tyle fotek, mialy być miniaturki ale cos pomieszałem i musiałbym teraz wszystko od nowa ładować na imageshacka)

Rajdówka jeszcze bez paru gratów ale już mogę pokazać co udało mi się zbudować :)

Amortyzatory Bilstein B6, sprężyny H&R. Jest dosyć twardo, zobaczymy jak będzie się to spisywać na oesach. Tarcze hamulcowe Zimmerman, klocki Ferodo DS3000. Płyn hamulcowy Motul SRF600.

Z tyłu podobnie: amorki B6 + czerwone progresywne H&R-y, tarcze seryjne, klocki Ferodo Premier.

Płyta pod silnikiem wykonana z duraluminium PA11 grubości 8 mm. Mocowanie przednie to profile 20x30x2 mm.

Całość skręcona ze sobą śrubami M10 8.8 ze stożkowym łbem chowanym w płyte.

Akumulator zamocowany do budy dwoma opaskami z blachy 2 mm, przykręconymi do budy śrubami M10 8.8. Docelowo przed rajdem musi znaleźć się w szczelnym pudle, nad tym dalej myśle :)

Przewód plusowy poprowadzony jest w rurce ochronnej, wiadomo czemu :)

Biluch pytał o tylnią część klatki:

Krzyż w drzwiach:

Fotele to Bimarco Expert:

Pasy ramieniowe (TRS 4-punktowe) zamontowane są bezpośrednio do klatki.

Po lewej widać hebel oraz wyłączniki, które co prawda nie są jeszcze podłączone :)
Docelowo jeden będzie włączał pompe paliwa, dwa przednie halogeny, których jeszcze nie mam, jeden zostanie w zapasie

Butla systemu gaśniczego jest zamontowana za fotelami

Górna część klatki:

Zastrzał idący pod deską rozdzielczą niestety troche przeszkadza w montażu schowka

Komora silnika jak w każdym IS'ie :)

Na koniec wydechu zawędrował tłumik wykonany przez Lecha Węglarskiego. Dzwięk ma głośno-brzęczący :) Wg pana Lecha powinnienem zostawić seryjny tłumik środkowy jednak okazał się on zbyt przerdzewiały żeby zamontować go ponownie

Biluch 

Wysany: 2007-03-11, 15:51   

Złomek dzięki za fotki auto Ci wyszło super mam nadzieje ze będziemy mieli okazje pogadać na Mazowieckim, i fajnie że zrobiłes fotki mocowań do płyty bradzo mi się to przyda mój IS 20 marca wjeżdza na warsztat i bedzie poddany kompleksowej przebudowie fotki też zamieszcze na forum

Dzieki Jurek za info

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-03-11, 21:50   

Wygląda soczyście :roll:

jurek 

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: krakow
Wysany: 2007-03-11, 22:32   

fajnie fura sie prezentuje :) jak postawie swoja treningowne kolo twojego auta to sie bedzie mozna pomylic;P jakies barwy wojene musisz ladne ubrac.. w katalogu isa racing jest tanie wiadro na aku. a jak nie to do obi z metrem i juz;) za 10 zl bedziesz mial odpowiednie;)

jak sie te opony spisuja? klei sie cos auto?

sajfer 

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2007-03-11, 23:36   

jesli moge miec jedna uwage, zawin plyte pod silnik pod zderzak, albo na zderzak. Tak jak jest teraz to bedziesz nabieral tam ziemi i klops. w dodatku zderzak sie tak latwo nie urywa :p

otulina na klatke by sie przydala :)

ps. nie wiem tez czy dobrze ze mocowanie jest z profili. Nie znam sie na tym jakos dobrze, ale przy tak pancernym mocowaniu kazdy strzal w plyte pojdzie w bude i moze sie pogiac. Wystarczylyby katowniki. Cos musi puscic pierwsze.

złomek 

Wysany: 2007-03-12, 07:25   

jurek napisa/a:
fajnie fura sie prezentuje :) jak postawie swoja treningowne kolo twojego auta to sie bedzie mozna pomylic;P jakies barwy wojene musisz ladne ubrac.. w katalogu isa racing jest tanie wiadro na aku. a jak nie to do obi z metrem i juz;) za 10 zl bedziesz mial odpowiednie;)

Projekt oklejenia już jest, nie mam tylko narazie czasu ani funduszy zeby go wykonac.
Już od jakiegoś czasu rozglądam sie po obi i innych castoramach ale nic sensownego nie wypatrzylem :)

jurek napisa/a:

jak sie te opony spisuja? klei sie cos auto?

Pierwsze wrażenie jest ok, narazie szkoda mi ich na jakieś grubsze upalanie bo ich na rajd nie wystarczy :)

sajfer napisa/a:
jesli moge miec jedna uwage, zawin plyte pod silnik pod zderzak, albo na zderzak. Tak jak jest teraz to bedziesz nabieral tam ziemi i klops. w dodatku zderzak sie tak latwo nie urywa :p

Zauważ że brakuje jeszcze listy pod zderzakiem od IS'a. Także ona spokojnie wypełni tą szpare.

sajfer napisa/a:

otulina na klatke by sie przydala :)

Będzie :)

sajfer napisa/a:

ps. nie wiem tez czy dobrze ze mocowanie jest z profili. Nie znam sie na tym jakos dobrze, ale przy tak pancernym mocowaniu kazdy strzal w plyte pojdzie w bude i moze sie pogiac. Wystarczylyby katowniki. Cos musi puscic pierwsze.

W seju miałem pancerne mocowanie też z profili tyle że 20x30x2, przez 5 lat strzałów tam było tyle że zajeździłem 2 płyty i podłużnicom nic nie było, także skoro to jest takie pancerne auto to chyba tym bardziej powinno być ok.

sajfer 

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2007-03-12, 21:56   

No to jak tak stawiasz sprawe to masz racje :) Plyte bym zagial tak czy siak, ale jak bedziesz mial dokladke to tez bedzie dobrze. Inaczej taka plyta dziala jak calkiem dobra koparka.
Co do seja, to musiales go obspawac na pancer, w seju wystarczy chuchnac i sie juz rozchodzi cala buda :)

Felix BMW 

Doczy: 17 Lip 2006
Skd: Białystok
Wysany: 2007-03-17, 13:30   

Co do mocowania płyty to przy uderzeniu podłużnice powyginają i auto zawinie się w banana. Popacz na moje zdjęcia z wypadku . Ja nie miałem takich profili i zobacz jak tragedia była pod silnikiem. Nie miałem profili tylko płytę przytwierdzoną do przedniej belki.

jurek 

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: krakow
Wysany: 2007-03-17, 16:02   

felix odpowiedz jest prosta. tzn ze miales zle zrobiona plyte.. u zlomka nic zlego sie nie bedzie dzialo.. jak bedzie wbijalo w podluznice to i tak powoli wiec bedzie mog z tym cos zrobil zle ja uwazam ze nie ma takiej mozliwosci by sie cos zlego dzialo nawet przy ladowaniu prosto na plyte

złomek 

Wysany: 2007-03-17, 17:42   

Felix BMW napisa/a:
Co do mocowania płyty to przy uderzeniu podłużnice powyginają i auto zawinie się w banana. Popacz na moje zdjęcia z wypadku . Ja nie miałem takich profili i zobacz jak tragedia była pod silnikiem. Nie miałem profili tylko płytę przytwierdzoną do przedniej belki. Obrazek

Ale jeśli mocowanie płyty będzie delikatniejsze to tak czy inaczej przy mocnym udezeniu spodem sie wygnie i płyta uderzy w miske. Tak jak pisałem wcześniej, w poprzednim aucie miałem też mocowanie które się nie poddawało i przez tyle lat katowania po oesach nic nie działo sie z podłużnicami.

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysany: 2007-03-18, 00:06   

Ja mam kozacko miskę zalaminowaną włóknem szklanym + żywica epoksydowa a'la distal. Nie wiem ile szotów już przyjęła ale żyje. A jak pęknie, to olej będzie się w miarę powoli sączył. Przy mocnym strzale ciekawe co się stanie. Urwie się cała miska czy poduszka silnika :) .

złomek 

Wysany: 2007-03-18, 11:20   

Piotr_1 napisa/a:
Ja mam kozacko miskę zalaminowaną włóknem szklanym + żywica epoksydowa a'la distal. Nie wiem ile szotów już przyjęła ale żyje. A jak pęknie, to olej będzie się w miarę powoli sączył. Przy mocnym strzale ciekawe co się stanie. Urwie się cała miska czy poduszka silnika :) .

Jeśli dobrze rozumiem to miske masz szczelnie opakowaną. Nie masz problemów z nadmiernym grzaniem sie oleju?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: