BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
5 2.0 24V Problemy z zawieszeniem
Autor Wiadomo
Go

Wysany: 2004-10-29, 01:20   5 2.0 24V Problemy z zawieszeniem

witam.Meczy mnie taka sprawa czy jezeli wymienil bym amorki na gazowe(nie sportowe) to czy moglbym bez wiekszych problemow zalozyc sportowe sprezyny?Chcialbym ja obnizyc o okolo 40mm i sie zastanawiam czy takie rozwiazanie wchodzilo by w gre.Kolejna sprawa to kolektor wydechowy.Chcialbym go spolerowac tylko niebardzo wiem czym i czy istnieje mozliwosc rozdzielenie kolektora na 3+3 bo chcialbym wyprowadzic dwa wydechy ale czy nie bedzie to wchodzilo w konflikt z sonda lambda?W miare waszych mozliwosci prosilbym o odpowiedz.Z gory dzieki.Pozdro beemwe FOREVER....

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-10-29, 01:36   

Kolektor wydechowy oddaj do piaskowania. Pytaj o to tam gdzie robią felgi, najwyżej odesla Cię gdzie indziej. Będziesz wtedy mógł odświeżyć go z zewnątrz i wygładzić od wewnątrz :wink:
Co do podwójnego wydechy i sondy lambda to u mnie są 2 kolektory 3-1 i dalej jest już podwójny wydech, ale zbliżają się na chwilę zaraz za kolektorami tworząc takią przejściówkę "X" i tam jest sonda.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-29, 06:34   

... a co do zawieszenia, to temat był przewałkowany wielokrotnie.
zwykłe amory + 'sportowe' krótsze sprężyny i duża szansa, że za 3 miechy będziesz musiał pogrzebać się przy wymianie amorków - szczegółów szukaj na forum.

Go

Wysany: 2004-10-30, 01:09   

ok dzieki oczywiscie za info ale czy moge wyjac katalizator ?? ?

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-10-30, 02:23   

bedzie głośniej to na pewno
ponieważ sondę masz przed katalizatorem, wycięcie go nie powinno mieć negatywnego skutku na prace silnika.
mozesz oczekiwać kilku kucyków, ale pogorszeniu może ulec elastyka i ekonomika :roll:

Go

Wysany: 2004-10-30, 02:32   

oka dzieki za pozytywna odpowiedz. :lol:

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-30, 10:44   

piOTer_W napisa/a:
... a co do zawieszenia, to temat był przewałkowany wielokrotnie.
zwykłe amory + 'sportowe' krótsze sprężyny i duża szansa, że za 3 miechy będziesz musiał pogrzebać się przy wymianie amorków - szczegółów szukaj na forum.

Pioter a sprawdziłes to że piszesz o wymianie amorków za 3 miechy? :lol:

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-10-30, 17:04   

SmasherE30 napisa/a:
ale pogorszeniu może ulec elastyka i ekonomika :roll:

a mozesz mi wytlumaczyc jak to mozliwe? bo jakos moja wiedza nie pozwala na zaakceptowanie tego co piszesz :-)

kat jest tylko urzadzeniem mechanicznym wspawanym w wydech wiec co moze miec do ekonomiki i elastycznosci? (elastycznosc moze jeszcze jakos tak bo ciut sie zmniejszy cisnienie w wydechu przed katem ale po jego wyjeciu elastycznosc powinna sie nieco poprawic... ale ekonomika??? :-)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Wysany: 2004-10-31, 15:23   

z tą elastycznością to własnie tak rozumowałem, że może pogorszyć się elasyka z tego względu że przy seryjnym dolocie udrożnimy wydech. Co innego gdybyśmy równiez udrożnili solidnie dolot. Wtedy owszem osiągi odczuwalnie by wzrozły. Takie rozumowanie niekiedy ma na prawdę sens.

Natomiast ekonomika ... hmmm jakoś z mojego punktu widzenia wacha się marnuje jak katala nie ma ... nie wiem :P

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-10-31, 15:39   

bo sie bardziej cisnie auto majac swiadomosc ze powinno lepiej isc - no i efekty dzwiekowe sie poprawiaja ;) - bez kata przy ok 5 tys/min slychac ryk szesciogarowki ;) doslownie dzwiek jest taki jakby chcialo rozerwac koncowy tlumik....

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-31, 18:23   

sarna1 napisa/a:
bo sie bardziej cisnie auto majac swiadomosc ze powinno lepiej isc - no i efekty dzwiekowe sie poprawiaja ;) - bez kata przy ok 5 tys/min slychac ryk szesciogarowki ;) doslownie dzwiek jest taki jakby chcialo rozerwac koncowy tlumik....

dokładnie!!bardziej swobodny przepływ spalin powoduje wzrost momentu obrotowego oraz lekki przyrost mocy-wlasnie na takej zasadzie działają sportowe wałki rozrzadu (dluzsze napelnianie i czas otwarcia wydechu) oraz zmienna dlugosc kolekotrow ssacych(szybsze napelnianie cylindra)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-31, 21:12   

Paweł napisa/a:
Pioter a sprawdziłes to że piszesz o wymianie amorków za 3 miechy?
no np.:
http://slave.e-edukacja.p...ht=spr%EA%BFyny

... i widać tam, że nie jesteś zwoliennikiem tej teorii, ale poszukać warto :roll:

Go

Wysany: 2004-10-31, 21:20   

Nie klodzcie sie Panowie... :lol:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-31, 23:41   

dlaczego ma przyspieszyc remont silnika???przeciez szybsze oproznianie komory spalania lub szybszy przepływ spalin w extremalnych warunkach dla silnika do duza dawka nizszej temperatury!!to nie jest dwusów gdzie role zaworów spełnia rezonans spalin w układzie wydechowym!!!owszem inzynierowie pracowali ale wlasnie nad tym aby przepływ spalin byl jak najlepszy jednak zeby spełnial normy EURO2 oraz odpowiednie jezeli chodzi o dzwiek!!

Anonymous
Go
Wysany: 2004-11-01, 09:48   

no tak!ale mowimy tu tylko o drożnosci układu wydechowego-jaki to ma zwiazek z głowcą???nie widze tu raczej racjonalnego wytłumaczenia!!co sie moze stac???owszem ingerencja w fazy rozrządu to juz poważny krok w ingerencję silnika-niestety-dobry tunning to koszty napewno przekraczające czasem wartosć auta na ktory decyduja sie juz tylko maniacy!jezeli kogos to interesuje to o chwili obecnej 80% programu w stereowniku samochodowym to ekolgia (sterownie recylkulacja spalin,wartości graniczne,program trybu awaryjnego itp)!!tylko 20%zajmuje sterwonie silnika (czas wtrysku wyprzedzenie zapłonu itd)aby naprawde dobrze "przerobic" swoja rakiete mozna np.
1.odprężyć silnik
2.założyc turbinę
3.zwiekszyc ciśnienie paliwa
4.udroznić układ wydechowy
5.no i niestety-zmienic oprogramowanie w eepromie(mapyt wtrysku i zapłonu
-złe ustawienie zapłonu lub ust. fazy rozrzadu moze spowodowac uszkodzenie turbospreżarki co rowniez doprowadzic do uszkodzenia mechanicznego silnika
wiec na koniec powiem tak:
-udroznic układ wydechowy-owszem-napewno silnik bedzie mial prosciej-ale szukac w tym dodatkowych PS-ów raczej bym nie polecił

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: