Wysany: 2007-03-06, 21:59 E30 335 - jaką baze kupić pod swapa
Witam
Zamierzam kupić e30 i włożyć do niej silniczek 3,5.Większośc swapów robi sie z aut o pojemnosciach 2.0 lub 2,5.Jak natomiast sprawa bedzie wygladała jesli jako baze mam auto z silnikiem 1,6 lub 1,8.Czy czeka mnie duzo wiecej pracy niz w przypadku 2.0 lub 2,5 ? Czy swap z 1,6 lub 1,8 na 3,5 oplaci sie w porównaniu ze swapem z 2.0 lub 2,5 ?
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
jeśli kupisz 316,318 to powinieneś zmienic zawieszenie przód na grube golenie 51mm (w 320i chyba tez są cieńkie?), hamulce na wentylowane z przodu i tył całe wachacze z tarczo-bębnami to chyba tyle bo buda w każdym przypadku bedzie taka sama czy to 316 czy 325i
jeszcze dodam od siebie ja kierowałem sie jak najlepszym stanem karoserii, a nie tym jaki silnik siedzi w środku
hej,
- jesli kupisz "bociana" lub 2,0 to dojda Ci koszty wymiany zawiasu i hamulcow...
- jak kupisz 2,5 to jest niebezpieczenstwo, ze bedzie zajezdzone...
- rozsadnym wyjsciem jest kupno "iS'a" bo ma i tarcze na wszystkich kolach i grube lagi i grube stabilizatory...
tylko trzeba szukac budy w bardzo dobrym stanie...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
a ja napisze tak: touring - kazdy ma tarcze z tylu i gruba lage z przodu takze to odpada - mozezsz kupowac nawet 1,6 (i moze byc mlodsze bo nawet z 94 roku ) poza tym tyl w kombi jest cięższy i auto bedzie lepiej zrownowazone.
pewnie masz zamiar włożyć M30, ja bym tego nie robił ( ale to jestem ja , oszołom na punkcie wyposażenia) choc dobre silniki to bardzo cięzkie, jak juz sie zabierac to chyba bym wolał porzezbić w M20 ( jakies barany, dolot czy co tam mozna w miare szybko i "tanio" zrobić) efekt będzie podobny, albo wkładac jakies M50 czy M52. chociaż pewnie przy jakis przeróbkach M20 też efekt był by porównywalny
No właśnie worek kasy przy robieniu M20 ...... taniej wyjdzie M52 chyba.....
M30 włożyć ok - tylko mnie przy wkładaniu tego samego M20 wydatki "przy okazji", i "silnik na wierzchu to zrobie" wyszły około 3 razy tyle co kupno silnika....
przy czym części oryginały albo zamienniki z najwyższej półki... trzeba dużo rzeczy wziąść pod uwagę przy zmianie silnika...
no tak panowie byc moze tak jest, ale wkładając w M20 ok. 4 tysie da sie pewnie wyciągnąc ok. 30 koników więcej, a to w porównaniu z róznicą wagi miedzy M20 a M30 i rozłozeniem masy w samochodzie jest juz bardzo porównywalne w osiagach
za 4000 zł to M20 powinno się udać doprowadzić do stanu, gdzie będzie można zacząć robić ten silnik na cacy silnik musi być w idealnym stanie żeby się szybko nie rozpadł... a użytkownicy M20 wiedzą że się wkłada, wkłada, wkłada i końca nie widac....
Serdeczne dzięki panowie za wszelkie sugestie.Są bardzo mi przydatne i pewnie pozwolą dokonać lepszego wyboru
Mam kolejne pytanko czysto teoretyczne.Zakładając hipotetyczna sytuacje ze do bociana wkładamy silnik m20b25 - jak sie wtedy zachowa seryjny zawias w bocianie ? Bedzie dobijało czy moze jest ryzyko ze cos sie tam pokrzywi z powodu sporo wiekszej masy silnika
Chciałbym takze wiedziec czy skrzynie z silnika m20 pasuja do m50/m52 ?
_________________ Chcesz mieć coś zrobione dobrze ? To zrób to sam - tylko Tobie zależy na tym, żeby zrobić to dobrze.
Pomg: 4 razy Doczy: 21 Sie 2005 Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-03-07, 23:17
nie ma co dywagowac zawias od 4garow jest do 4 garow, wlozysz m20 zakladaj zawias od m20 nie bedzie problemu, wiadomo mozesz zalozyc ale bedzie bujac i mozesz cos rozwalic, nie propagujmy druciarstwa
Nie wiem od czego to zalezy ale ja miałem 320i z 90r i miała grube golenie i tarcze z tyłu.
Raczej tak było orginalnie bo auto nie było w posiadani żadnego "tunera" było seryjne.
no tak panowie byc moze tak jest, ale wkładając w M20 ok. 4 tysie da sie pewnie wyciągnąc ok. 30 koników więcej, a to w porównaniu z róznicą wagi miedzy M20 a M30 i rozłozeniem masy w samochodzie jest juz bardzo porównywalne w osiagach
masz fantazję
na seryjnym nawiasie od np. bociana nie będzie tragedii, choć nie jest tak samo.
Ja miałem 318i, włożyłem m20 i jednocześnie założyłem nowe amortyzatory Koni - 45mm, nowe poduchy, nowe springi i nic nie dobijało. Różnica w masie nie jest tak ogromna, aby tak było. Większe różnice wychodzą przy non stop katowaniu auta , a tak nie jeździłem.
Napewno lepiej mieć grube golenie, ale przy cywilnej jeździe nie ma to absolutnie znaczenia, przy zadbaniu o elementy zawieszenia.
Pewnie chodzi o masę i o to, że to jest stary silnik, jeśli chodzi o masę to faktycznie jest trochę ciężki, ale to że jest stary i prosty według mnie należy uznać za zaletę.
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Nie wiem od czego to zalezy ale ja miałem 320i z 90r i miała grube golenie i tarcze z tyłu.
Raczej tak było orginalnie bo auto nie było w posiadani żadnego "tunera" było seryjne.
tarcze z tyłu były nawet w 316 e 30 jesli miał ABS
_________________ 525 e34 touring - ślicznota jakich mało