BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
klimatyzacja
Autor Wiadomo
brozki 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Sty 2007
Skd: Mokrzyska/Brzesko
Wysany: 2007-03-06, 17:29   klimatyzacja

witam
jestem szcześliwym posiadaczem beci e34 520 m50 rok 1994:D:D:D
mam problem nie załancza sie mi sprezarka od klimy znajomi mi powiedział ze moze to byc spowodowane uszkodeniem czujnika temp zewnetrznej bo mówi ze wyczytał gdzies ze kilmatyzacja nie włancza sie ponizej +10 stopni a mi pokazuje na kompie minus 30 stopni
ale co najlepsze gdy kupowałem samochod klima sie załanczała a czujnik był zepsuty
prosze o pomoc

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2007-03-06, 18:15   

Hmm ja bym podjechal na twoim miejscu do serwisu gdzies, BO .,.. moj fumfel mial podobnie .. rozwalil mu sie czujnik ktory kosztuje 40 czy 50 zl .. i sprezarka mu sie nie wylaczala .. i dymala freon w obieg na maxa .. a co za tym idzie zatarla mu sie pompa i czastki czy jakies tam elementy tej turbiny poszly w obieg i przytkaly chlodnice .. i kolega poplynol na ponad 1000 zl ;) za naprawe

PS to jest troszke inny przypadek ale przeglad kosztuje 100 czy 150 zl a nie tracisz fortuny na ewentualne pozniejsze naprawy

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-03-06, 18:52   

jesli klima sie wczesniej normalnie wlaczala to musisz podjechac i nabic KLIME... tylko sprawdz jaki masz gaz/czynnik w ukladzie jesli nowy to OKa a jesli R12 to bedzie problem... bo jest juz nielegalny i nigdzie tego nie nabijaja... z tym ze do takiej klimy mozna dac nowszy ale np u mnie szybko zmniejszalo sie cisnienie...
co do temp przy jakiej wlacza sie klima to niewiele osob WIE ale w zimie tez trzeba wlaczac klime (powinno sie przynajmniej raz na tydzien) zeby wszystko sie ladnie przesmarowalo itd... klima w zimie (przy ustawieniu na cieple) osusza auto! i szybki tak nie paruja!!! takze to ze klima sie nie wlacza bo jest za zimno to SCIEMA!!!
tylko w zimie trzeba uwazac zeby byl drozny przewod od skraplacza ten odprowadzajacy wode na zewnatrz (bo woda w nim czesto zamarza)!!!

[ Dodano: 2007-03-06, 18:57 ]
brozki napisa/a:
a mi pokazuje na kompie minus 30 stopni

to jest tylko czujnik temp zewnetrznej i nie ma nic wspolnego z klima :!:
MrKrYH_e34 napisa/a:
rozwalil mu sie czujnik ktory kosztuje 40 czy 50 zl .. i sprezarka mu sie nie wylaczala .. i dymala freon w obieg na maxa .. a co za tym idzie zatarla mu sie pompa i czastki czy jakies tam elementy tej turbiny poszly w obieg i przytkaly chlodnice .. i kolega poplynol na ponad 1000 zl

ktos go ladnie WYDYMAL... :mg:

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-03-07, 23:43   

a jak właczasz klimę słychac kliknięcie sprzegła na sprężarce, zazwyczaj toważyszy temu spadek obrótów silnika na ułamek sekundy, po drugie równocześnie zaczyna obracać się wiatrak chłodnicy klimatyzacji ten za grilem patrzac od przodu,
ja bym szukał przyczyny w elektrosprzegle sprężarki ewentualnie gdy po właczeniu klimy nie załcza sie wentylator to rezystor jest na obudowie wiatraka. Trzecią opcją jest elektro zawór przed wymiennikiem ciepła z lewej strony za schowkiem na grubszym wężu prowadzącym ze sprężarki, pod warunkiem że klima jest nabita i szczelna.
A klima działa nawet przy -30 stopniach bo służy także do odparowywania szyb zwłaszcza zimą.

Shreku 

Pomg: 6 razy
Doczy: 18 Kwi 2006
Skd: Warszawa/Hrubieszów
Wysany: 2007-03-07, 23:58   

popieram, najpierw nabić klimę :spoko:
tez tak miałem, tylko u mnie najpierw coraz słabiej chodziło aż wogóle się nie włączała...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-03-08, 09:27   

Shreku napisa/a:
popieram, najpierw nabić klimę :spoko:
tez tak miałem, tylko u mnie najpierw coraz słabiej chodziło aż wogóle się nie włączała...

Miałem dokładnie tak samo, także jeśli działała a teraz się nie włącza to zacznij o uzupełnienia czynnika.
pzodrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

brozki 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Sty 2007
Skd: Mokrzyska/Brzesko
Wysany: 2007-03-08, 12:47   

dziekuwa wielkie chyba znalazłem przyczyne a nawet dwie
1 oglądnołem jeszcze raz całą instalacje zauważyłem wycieki środka przy wężach wychodzących z chłodnicy
2 Nawalił mi rezystor który znajduje sie na na obudowie wiatraka
Jade w poniedziałek na sprawdzenie szczelnosci układu
a mam pytanie gdzie moge dostac ten rezystor który mi nawalił
jeśli macie go do sprzedania w rozsądnych pieniądzach
byłbym zainteresowany

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2007-03-10, 00:28   

Rezystor dostaniesz w Fota lub każdym innym serwisie BMW są identyczne w e36 e34 cena około 90pln nie kupuj uzywki zazwyczaj ten element po kilku latach jest zjarany a jeżelinie to predzej czy później spali się (wysoka temperatura) przy działającej klimie lepiej go nie dotykać można się nieźle poparzyć dostęp do niego po wyjęciu nerki z grila innej opcji nie ma żeby ci czasem zderzak nie demontowali bo to nic nie da pod spodem jest dolny pas :roll:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: