Wysany: 2007-03-05, 15:47 zmiana silnika w BMW E30 325iX
witam, mam bmw E30 325iX i planuje włożyc do niej vanosa 196KM lub coś większego ale nie wiem czy napęd 4x4 nie będzie w niczym przeszkadzac.... jeśli coś moglibyście mi doradzic to byłbym bardzo wdzięczny, pozdro !
szukaj 525ix rozbitej na dawce troche bedzie zezby ale powinno ladnei latac. co do swapowanie inengo silnika to nie widze problemu dla chcacego nic trudnego.
Wydaje mi się że nie zdziałasz zbyt wiele. Przez miskę olejową w 325 ix przechodzi półośka, a w e34 525ix były tylko silniki m20b25 więc nic ci to nie da. Chyba że będziesz przerabiał miskę z m50 na taką z dziurą. Ja bym nie próbował ; ]
co do swapowanie inengo silnika to nie widze problemu dla chcacego nic trudnego.
Wręcz przeciwnie, problemów będzie cała masa.
Ale oczywiście wszystko da się zrobić.
W zeszłym roku na allegro była do sprzedania 325 iX z silnikiem V12 tyle że swapowicz (sprzedający) zrezygnował z napędu na przód - dla mnie osobiście bez sensu.
Parę lat wstecz jedna z katowickich firm tuningowych zaadoptowała silnik M30 3,5 l do 325 iX. W tym celu miska olejowa została przez nich wykonana od podstaw na nowo, (do silnika wchodziło 8 litrów oleju).
Na e30.de jest opisana identyczna przeróbka (wraz z licznymi zdjęciami), tam również "stworzono" miskę olejową od nowa.
M50 lub M52 w 325 iX O tym jeszcze nie słyszałem, ale w 525 iX był fabrycznie silnik M50. Nie wiem tylko czy w 525 iX przednia prawa półoś napędowa przechodzi przez miskę olejową i czy przedni most jest przykręcony do miski olejowej tak jak to jest w 325 iX (foto powyżej). Jeżeli tak to zadanie będzie znacznie łatwiejsze, chociaż i tak trudne.
PS.
Szukam wszelkich informacji na temat E30 325 iX SPECIAL - BMW robiło taki samochód w nadwoziu M3 E30 specjalnie na wyścigi na lodzie we Francji Andros Trophy.