BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
rejestracja auta
Autor Wiadomo
kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2007-03-02, 14:40   rejestracja auta

Witajcie!

Mam takie pytanko.. Czy mogę sobie tak po prostu zarejestrować auto na siebie i no na ojca, jeśli ten nie jest na umowie kupna sprzedaży? Na umowie jestem tylko ja, ana dowodzie rej, chcę by był on też.. Jak to zrobić?

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2007-03-02, 14:55   

zdaje sie ze musisz napsiac oswiadczenie ze przekazujesz mu (darowizna) jakas tam czesc samochodu .. najlepiej jak najmniejsza - bo od tego sie placi podatek ..

ja bym zrobil inaczej : spisal jeszcze raz umowe kupna-sprzedazy tym razem na dwoch wlascicieli

www.system.mimbu.pl

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-03-02, 14:58   

muszą być obie osoby na umowie.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-02, 17:18   

wcale nie muszą - jest tak, jak napisał kilof, z tym, że darowizny pomiędzy krewnymi pierwszego stopnia są w zasadzie zwolnione z podatku, więc tym bym sie nie martwił

musisz napisać oświadczenie o darowiznie na rzecz ojca, a ojciec musi napisać, że darowiznę przyjmuje
(oczywiście to jest recepta jak to zrobić bez kombinowania)

kiloff 

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Lut 2006
Skd: Krosno
Wysany: 2007-03-02, 17:59   

PioterW napisa/a:
z tym, że darowizny pomiędzy krewnymi pierwszego stopnia są w zasadzie zwolnione z podatku, więc tym bym sie nie martwił

znajomy 3 lata temu przepisal wlasnie w ten sposob czesc samochodu na mame - wiadomo po co - i niestety musial zaplacic cos z 200 czy 300 zlotych wlasnie podatku .. moze teraz juz sie to pozmienialo ..

www.system.mimbu.pl

jackx 

Pomg: 16 razy
Doczy: 07 Sty 2007
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-03-02, 18:06   

najszybciej i chyba najprościej bedzie jak przepiszesz jeszcze raz umowę :tak:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2007-03-02, 19:13   

PioterW napisa/a:
wcale nie muszą - jest tak, jak napisał kilof, z tym, że darowizny pomiędzy krewnymi pierwszego stopnia są w zasadzie zwolnione z podatku, więc tym bym sie nie martwił

musisz napisać oświadczenie o darowiznie na rzecz ojca, a ojciec musi napisać, że darowiznę przyjmuje
(oczywiście to jest recepta jak to zrobić bez kombinowania)
ale po co sobie utrudniać życie?

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2007-03-02, 19:47   

po to, że sprzedający juz wyrejestrował auto w urzedzie, a ja się obudziłem jak Filip z konopii :]

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-02, 20:41   

kiloff napisa/a:
.. moze teraz juz sie to pozmienialo ..

dokładnie od 1 stycznia tego roku
nie znam szczegółów sprawy Twojego znajomego kiloff, więc nie chcę się wypowiadać, zwolnienie do pewnej kwoty zawsze istniało, jednak możliwe, że ją przekroczył

jackx 

Wysany: 2007-03-02, 22:10   

zwolnienie od podatku od "wzbogacenia" jest do kwoty 1000zł, powyżej tej kwoty musisz zgłaszac zakup w urzedzie skarbowym.
tylko pamietaj ze to ty musisz udowodnic na własny koszt ze pojazd był uszkodzony czy cos w tym stylu tzn. musisz przedstawić orzeczenie rzeczoznawcy że wartośc tego przedmiotu nie przekracza 1000zł, oczywiscie jak sie dopatrzą ze nie zapłaciłes podatku a zarejestrowałes pojazd.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-02, 22:53   

jackx, po pierwsze w polskim prawie nie ma podatku od "wzbogacenia", po drugie jest podatek od spadków i darowizn, którego przepisy będą miały zastosowanie w przypadku darowizny
to o czym Ty piszesz, to (tak wnioskuję) podatek od czynności cywilnoprawnych, jednak w przypadku darowizn (akurat tego typu) nie ma on zastosowania ...
... ale nawet to o czym piszesz, niestety nie ma w zasadzie nic wspólnego z prawdą :|

nie zrozum mnie źle, ale całkowicie nie masz pojęcia o czym piszesz

[ Dodano: 2007-03-02, 23:42 ]
kafarek, nie chcę tu opisywać całej procedury związanej z postępowaniem przed organami podatkowymi - zwłaszcza, że nie znam szczegółów Twojej sprawy - jeśli jesteś zainteresowany, to wal na PW - napiszę jakich formalności trzeba dopełnić itp.
pzdr

Kujon 

Pomg: 4 razy
Doczy: 09 Lut 2006
Skd: Tarnów
Wysany: 2007-03-03, 00:05   

jeśli jest to najbliższy czlonek rodziny i wortość bodajże do 10 tyś to jest zwolnienie z podatku

www.bmw-syndykat.pl - Ciemna Strona Marki

Prosiak 

Doczy: 30 Lip 2006
Skd: Kraków/Witkowo
Wysany: 2007-03-03, 00:34   

...pan Kujon ma racje,a wartosc samochodu urzad ustala na podstawie swoich jakis tam tabel czy swoich danych.Tak było w moim przypadku.Kupiłem beemke w Austrii tylko na siebie.Po powrocie do Polski zrobiłem akt darowizny na ojca (tzn. moja żona),kobita w urzędzie sprawdzila w swoich kwitach ile warta jest moja beemka,nie przekroczyła 10000zł i nie płaciłem zadnego podatku.Co jest smieszniejsze,tak jak napisałem wyżej,to moja zona darowała częsc auta mojemu ojcu a nie ja :wow: ,pomimo tego ze nie było jej na umowie,ale nie spisałem intercyzy przed slubem :cry:
Pzdr.Prosiak :wink:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-03, 15:23   

w zasadzie to prawda - dokładnie jest to kwota 9.637 zł w przypadku tzw. pierwszej grupy podatkowej (czyli np. ojciec<->syn), dodatkowo jednak, od pocztątku tego roku wszystkie darowizny (przekraczające ww. kwotę) na rzecz osób najbliższych są zwolnione z opodatkowania, z tym, ze na określonych warunkach

jackx 

Wysany: 2007-03-03, 16:25   

PioterW,

spoko za stary jestem na fochy i inne głupoty, kazda dobra informacja jest cenna :prosze:

a takie informacje uzyskałem w US przy okazji opłat tak jak pisaleś od czynności cywilno prawnych. za moich czasów to powszechnie uzywało sie okreslenia od wzbogacenia i kazdy zainteresowanu wiedziął o co chodzi.

generalnie luuuuzzz :beer: :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: