BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e-36] Znowu problem z wysoka temperatura silnika!!!
Autor Wiadomo
siwy e-36 
BMW Forever

Pomg: 2 razy
Doczy: 16 Lip 2006
Skd: SarbinowoPL/WaliaUK
Wysany: 2007-02-28, 16:17   [e-36] Znowu problem z wysoka temperatura silnika!!!

Witam! Jak w temacie a mianowicie znowu mam problem z wysoka temp silnika! A wiec od poczatku, wczesniej byl problem z tym ale okazalo sie ze termostat byl walniety wiec go wymienilem(kilka miesiecy temu). I jade sobie dzisiaj, w sumie to zrobilem kilka baczkow(ale myle ze to ma niewiele wspolnego..:)) a tu nagle temp na wskazniku rosnie az do czerwonego pola! Stanalem silnik ostygl i tak kilka razy, a wentylator ten z przodu sie nie zalaczyl! Po obejrzeniu silnika okazlo sie ze weze te od chlodnicy sa: gorny-cieply a dolny-zimny wiec chyba nic innego jak tylko termostat sie zawiesil? Juz sam niewiem bo ma dopiero kilka miesiecy i juz by padl?? Moze to cos z elekronika, czujnik jakis albo wskaznik? Bo wczesnie np czasem pokazywalo mi na kompie ze mam niski poziom plynu chlodzacego a plyn byl i to stan! Poradzcie cos bo juzmi rece opadaja, wiadomo kazde auto cos tam nawala ale ta temp to juz lekka przesada... Z gory dzieki. Pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-28, 16:28   

niestety w 328 jest kiepska pompa wody - ma plastikowe łopatki, dlatego niewykluczone, że padła - w zasadzie po zakupie samochodu z m52 warto ją profilaktycznie wymienić (napisał ten, co jednak tego nie zrobił ;/ ) - jeśli okaże się, że to pompa, to poszukaj takiej z metalowym wirnikiem - podobno można dostać taki zamiennik dobrej firmy (piszę podobno, bo sam nie szukałem i tylko o tym czytałem na którymś forum - chyba na SR)

termostat też mógł być wadliwy i dlatego wysypał się dość szybko - z Twojego opisu wynika, że to możliwe

poza tym przyczyn "temperatury" może być jeszcze kilka - czy przy normalnej jeździe się grzeje, czy tylko przy pałowaniu?

korzuch 

Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2007-02-28, 16:44   

yo!
u mnie 2 x padła pompa przez te obsrane plastikowe łopatki reklamacje uznano :wink: tylko ze u ciebie wiatrak sie nie załacza wiec przyczyna jest gdzies indziej
pozdro

Nakrętka 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Pa 2006
Skd: Wola W.
Wysany: 2007-02-28, 17:19   

Z tego co piszesz to wynika ze termostat sie nie otworzył bądź zawiesił i nie puscił obiegu na chłodnice,to jest na duży obieg, dlatego dolny waz był zimny a górny ciepły, a wentylator sie nie właczył bo czujnik temp. który go włancza jest na dużym obiegu wody i jesli nie osiagnie on odpowiedniej temp. to tak bedzie.
Pozdro.

siwy e-36 
BMW Forever

Wysany: 2007-02-28, 18:55   

PioterW napisa/a:
niestety w 328 jest kiepska pompa wody - ma plastikowe łopatki, dlatego niewykluczone, że padła - w zasadzie po zakupie samochodu z m52 warto ją profilaktycznie wymienić (napisał ten, co jednak tego nie zrobił ;/ ) - jeśli okaże się, że to pompa, to poszukaj takiej z metalowym wirnikiem - podobno można dostać taki zamiennik dobrej firmy (piszę podobno, bo sam nie szukałem i tylko o tym czytałem na którymś forum - chyba na SR)

termostat też mógł być wadliwy i dlatego wysypał się dość szybko - z Twojego opisu wynika, że to możliwe

poza tym przyczyn "temperatury" może być jeszcze kilka - czy przy normalnej jeździe się grzeje, czy tylko przy pałowaniu?

Wlasnie chodzi o to ze grzeje sie caly czas i przy normalnej jezdzie i przy palowaniu tez! Jakby mniej na postoju ale moze mi sie tylko wydaje.. Takze wielkie dzieki za rady jutro bede patrzyl co jest grane, a jesli to nie termostat a pompa to bede szukal takiej z metalowymi lopatkami! Jak znajde przyczyne to dam znac. Pozdro

[ Dodano: 2007-02-28, 17:56 ]
PioterW napisa/a:

Wlasnie chodzi o to ze grzeje sie caly czas i przy normalnej jezdzie i przy palowaniu tez! Jakby mniej na postoju ale moze mi sie tylko wydaje.. Takze wielkie dzieki za rady jutro bede patrzyl co jest grane, a jesli to nie termostat a pompa to bede szukal takiej z metalowymi lopatkami! Jak znajde przyczyne to dam znac. Pozdro

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-03-01, 10:14   

hej,
na 99% pompa wody....(przynajmniej u mnie tak bylo) dolny waz jest zimny bo nie ma obiegu, z tej samej przyczyny nie wlacza sie wentylator....
poszukaj pompy firmy Graf, oni robia z metalowymi lapatkami.... (przynajmniej do m50)...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-03-01, 11:30   

termostat trzeba wyjąć, zagotować wodę w garnku, wsadzić termometr i sprawdzić - będziesz wiedział czy to on, czy nie - nie ma co gdybać

GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Pomg: 5 razy
Doczy: 10 Sie 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-03-01, 13:58   

Ja miałem podobnie.Tez wymieniłem termostat.Dwa tygodnie było ok ale niestety okazało sie że wiskoza padała i wkoncu padła do konca.Dobrze sprawdz wentylator.Teraz też mi sie grzał ale pamietaj że te silnika te układy chłodzenia maja to do siebie że lubia sie zapowietrzac.Ja swój odpowietrzyłem i chyba teraz jest ok choć martwi mnie że przy podkrecaniu obrotów pod otwartym korkiem od zbiornika wyrównawczego powinna przelewac sie struga wody a ona raz leci pózniej nie wiec nie wiem czy pompa wody lata swej swietnosci nie ma już za soba.Piszcie gdzie i jaki koszt pompy wody.Ja mam e36 325 coupe z 94 .

korzuch 

Wysany: 2007-03-01, 14:10   

yo!
sto pare zł MYELE w autocomie jak do tej pory jestem bardzo zadwolony wczesniej miałem jaki zamiennik i sie rozwalił szybko

GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Wysany: 2007-03-01, 14:18   

Korzuch a jakoś dokładnie model jest i to co teraz masz to orginał bo piszesz że miałes zamiennik i padł.

korzuch 

Wysany: 2007-03-01, 14:46   

yo!
info na PW ci posłałem :wink:
pozdro

siwy e-36 
BMW Forever

Wysany: 2007-03-01, 20:20   

Tak wiec panowie rece opadaja!! Pol dzisiejszego dnia spedzilem przy moim kochanym autku i okazalo sie ze jednak termostat padl i sie nie otwieral(sprawdzilem w garku z wrzatkiem), troche dziwne bo wytrzymal cos kolo 3 miesiecy a zareklamowac go niestety niemoglem bo zapodzialem gdzies rachunek...A wiec wymienilem ten nieszczesny termostat ale za cholere niemoge odpowietrzyc ukladu, caly czas gotuje plyn-gdzies stoi powietrze i niemoge go przepchac! A i zaznaczam ze jest tutaj ogrzewanie dwustrefowe na elektrozaworach, wabasto i LPG-takze mialo sie co zapowietrzyc! Moze ma ktos podobny uklad i da mi jakies wskazowki jak to odpowietrzyc? A moze napiszcie mi jak odpowietrzacie uklady w swoich buniach, bo juz sam niewiem moze cos robie nietak..?? Z gory dzieki! Pozdrawiam

GERMAN BOY 
KAMIL E 36

Wysany: 2007-03-02, 11:01   

Tu masz wskazówki jak sie odpowietrza.Chłopaki ze street racing przekazali te info wiec jak najbardziej poprawne.
dpowietrzanie: Silnik zimny, narazie nie uruchamiaj. Odkrec korek od chlodnicy. Z lewej strony korka jest plastikowa srubka krzyzakowa. Odkrec ja, ale nie do konca - kilka obrotow wystarczy. Dolewaj plynu. Powinno wydobyc sie syczenie spod srobki. Jesli uklad jest zapowietrzoy, to miejsce po powietrzu zastepujesz chlodziwem, wiec po jego dolaniu poziom powinien stoponiowo opadac. Dolewasz do momentu gdy spod plastikowej srobki zacznie uciekac plyn zamiast powietrza. Zakrecasz srobke. Uruchamiasz silnik i uzupelniasz wszelkie braki w zbiorniczku wyrownawczym. Mozesz pomoc sobie zwiekszajac obroty silnika linka przy przepustnicy. Dolewasz do momentu gdy poziom chlodziwa przestaje opadac.

2 wskazowki:

Przy odkreconym korku od chlodnicy, zaraz pod gwintem powinno "przelewac" struzka plyn, zwlaszcza jak zwiekszasz obroty silnika. Jesli tak sie nie dzieje, to znaczy, ze pompa wody swoje zlote lata ma dawno za soba.

zerkaj co jakis czas na wskaznik temperatury silnika, bo jak masz cos niehalo, a bedziesz dlugo sie bawil w odpowietrzanie, to w koncu wskazowka wejdzie na czerwone pole, a tego bys bardzo nie chcial.

pamiętaj, że odpowietrza się przy włączonym na maxa ogrzewaniu - inaczej powietrze będzie się zbierać w nagrzewnicy i :cenzura: zbita - nie odpowietrzysz

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-03-02, 15:40   

hej,
tak jak mowilem, mialem to samo, termostat padl (nie otwieral sie bo sie przegrzal...), byly problemy z odpowietrzeniem....
jesli juz spusciles plyn i masz rozebrane autko to zdejmij pompe i ja sprawdz.... na 99% to ona....

siwy e-36 
BMW Forever

Wysany: 2007-03-02, 21:13   

Chlopaki problem rozwiazany!! Jednak to pompa wody padla, lopatki wirnika rozsypaly sie w kawalki! Niewiem komu strzelilo do glowy zeby robic to z plastiku??! Ale na szczescie udalo mi sie dostac pompe z metalowym wirnikiem, wiec powinna dluzej wytrzymac.. Kamil jesli chodzi o ten kanalik przelewowy to na wolnych obrotach plyn nie leci ale jak troche podkrecisz obroty to leci i to pod sporym cisnieniem! Tak wiec jak pisales, pewnie pompa ci padla.. ale pamietaj ze szukaj takiej z metalowym wirnikiem bo inaczej bedziesz jak Korzuch wymienial 2 razy! I dzieki wielkie Kamil za wskazowki ad odpowietrzania-przydaly sie!! Pozdro i jeszcze raz dzieki za pomoc!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: