Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-02-19, 01:36
Niczego nowego się nie dowiedziełem
UWAGI:
Bodajże nieprawdą jest że M20B20 miało identyczną głowicę jak stara Etka ... Etka miała numerek #200, za to głowica #731 była wspólna tylko dla 2,0 i 2,3 ...
I nic nie napisali co zrobić z tym regulowanym kołem rozrządu przy opcji 2, bo przeważne ograniczeniem w rozwoju tego silnika są dźwigienki zaworowe - czytaj. wysokie obroty, w które należy pyrgnąć moc max. opóźniając wałek właśnie dzięki temu regulowanemu kółku ... i przeważnie należałoby dołożyć natrysk oleju na denka tłoków jak w M50 żeby się tłoki (tym bardziej zmodyfikowane) i olej zanadto nie grzały i przypalały czyli żeby taka przeróbka trochę pojeździła ...
I jeszcze jeśli ktoś sie zastanawia o jakiej przeróbce tłoków oni piszą to montując którsza korbę sprawiamy że kołnierz tłoka będzie walił w przeciwwagi wału, czyli trzeba ten kołnierz obrobić ... obróbka kołnierza czyli zmniejszenie wysokości tloka - szerokości powierzchni styku ze ścianką cylindra zwiększa kąt pod jakim tłok się gibie na sworzniu co wpływa na jego zuzycie, zwiększa równiez zużycie ścianek cylindrów i zmniejsza zdolność odprowadzania ciepła. Aby temu zapobiec należy stosowac natrysk na denka tłoków, powłoki molibdenowe na ściankach tłoków oraz bardzo ciasne spasowanie łoka z cylindrem.
AMEN.
Kiedyś Kirek mnie poprosił żebym napisał jakiś artykuł na stronę główną o modach jakie mozna przeprowadzić na M20, ale jakby to było cos na poziomie tego artykułu to chyba bym się zaszył ze wstydu. Z takich pobierznych informacji niczego nie będzie. to tylko przybliżenie tematu dla bardzo niekumatych. żeby nie było ... nie mam NIC do redakcji GT i bardzo mi miło, że kochane M20 znalazło sie w ich gazetce z dopiskiem BARDZO TRWAŁY
Pozdro