Wysany: 2007-02-15, 23:01 Zbieżność, a charakterystyka jazdy...
tak jak w temacie.
interesuje mnie wpływ ustawienia zbieżności (bez kąta pochylenia) na charakterystykę jazdy auta w: zakrętach i na prostej.
od razu informuję, że nie chodzi mi tu o fabryczne parametry zbieżności dla konkretnych modeli (to znam i było już na forum), tylko o to żeby auto było bardziej "agresywne". żeby lepiej "chodziło" w zakrętach np. kosztem jazdy na wprost, albo kosztem opon...
wiem, że robi się tak w sporcie, że zbieżność przedniej osi jest (chyba) ustawiana bardziej rozbieżnie (albo zbieżnie), żeby poprawić prowadzenie auta w zakrętach (układ jest badziej czuły) przez co lepiej jedzie w zakręcie. dodatkowo poprawia się chyba chamowanie auta.
jak ktoś wie dokładnie o co w tym chodzi i zna parametry ustawień dla E30-tki, to prosiłbym o ich podanie. będę wdzięczny.
Ostatnio zmieniony przez BIZON 2007-02-16, 09:59, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2007-02-16, 02:17 Re: Zbierzność, a charakterystyka jazdy...
witam
A czy ty masz zamiar jeździć wokół stadionu? Czy bezpiecznie poruszać się po drogach?
Oryginalne ustawienia są optymalne i neutralne. Fabryki w tym względzie nie poprawisz.
Jeśli nie wierzysz weź dwa klucze do ręki i się pobaw tylko uważaj, bo jak przesadzisz ze zbieżnością to wylecisz na pierwszym ostrym zakręcie.
A poza tym nie wiem po co ci parametry bo jak sądzę sprzętu do ustawiania geometrii nie posiadasz.
Ogólnie jest tak, że przy napędzie RWD:
Zbieżność z przodu - większa stabilność na prostej, przód gorzej "wchodzi" w zakręty.
Rozbieżność z przodu - mniejsza stabilność na prostej, przód lepiej "wchodzi" w zakręty.
Zbieżność z tyłu - im więcej tym większa podsterownośc przy wychodzeniu z zakrętów.
Rozbieżność z tyłu - im więcej tym bardziej dupcia ucieka w zakręcie (dodam, że przy RWD głównie ustawia się tył zbieżnie).
TUTAJ masz wszystko wytłumaczone, tylko, że po angielsku. Bardziej łopatologicznie się nie da.
Do tego dochodzi wiele zjawsk podczas jazdy, które dynamicznie zmieniają zbieżność podczas jazdy (zakręty, hamowanie), które trzeba przewidzieć.
.................Więcej korzysci uzyskasz zmieniając jednak kąt pochylenia koła.........Zdecydowanie lepszy będzie "negatyw" z przodu, do jazdy po zakrętach PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
.................Więcej korzysci uzyskasz zmieniając jednak kąt pochylenia koła.........Zdecydowanie lepszy będzie "negatyw" z przodu, do jazdy po zakrętach PZDR - henry
dokładnie pobaw sie pochyleniem koła .zbieznosc zrobic jak fabryka albo na zero bo czasem nawet niewielkie odchylenia wcinaja szybko oponki.
kiedys robilem ekperymenty w maluchu z przodu i jak zrobilem duza zbieznosc albo rozbieznosc to auto wyjezdzało przodem a na asfalcie opony strasznie sie grzały i przy lekkim skrecie piszczały
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka