BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
ciśnienie w cylindrach m52b28
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-13, 23:18   ciśnienie w cylindrach m52b28

Witam - jak w temacie - jakie powinno być? - nie chodzi mi o stopień sprężania, tylko o ciśnienie
stopień spręzania podają w większości książek - w tym w "sam Naprawiam" ale ciśnienia nigdzie nie mogę znaleźć
pzdr

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2007-02-14, 07:28   

Jacek z Poznania, bronił się z silników M50, napewno bedzie miał takie dane...
zresztą nie wiem, czy ciśnienia sprężania nie da się wyliczyć samemu - nie chce mi się grzebać po książkach...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-14, 18:33   

spoko - spytam Jacka - moze będzie wiedział, a co do liczenia, to pewnie wszystko jakoś się da wyliczyć ... tyle, że ja niestety nie mam do tego głowy :nie:

Jacek E30 
em pała E30

Pomg: 2 razy
Doczy: 19 Lis 2004
Skd: P O Z N A Ń
Wysany: 2007-02-14, 18:51   

Pisałem o silnikach M52 a nie M50 ciśnienie powinno oscylować w granicach od 10 do 11 atmosfer!!! Stopień sprężania to 10.2.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-02-14, 23:02   

i copan panie jacku otych m52 sadzi??? :drunk:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-15, 09:19   

hmmm - stopień sprężania w m20b25 jest ok. 8-9:1* a prawidłowa kompresja 12-14, więc jakoś mi dziwnie wyglądają te obliczenia

*z pamięci, ale mniej więcej tak to wygląda wg przeróżnych danych książkowych i nie tylko
przyznam, że w ogóle nie rozumiem różnicy pomiędzzy stopniem sprężania, a kompresją ... wiem tylko, że to nie to samo i prawdę mówiąc ważniejsze od całej teorii są dla mnie po prostu prawidłowe wartości - tak, żeby po zmierzeniu było wiadomo czy jest jeszcze dobrze, czy już źle

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-02-15, 09:41   

PioterW stopien sprezenia jest to stosunek pojemnosci całkowitej do pojemnosci komory spalania.czyli objetosc nad tłokiem w dolnym martwym punkcie do objetosci nad tłokiem w górnym martwym punkcie :) prosciej sie wytłumaczyc nie da

zgodze sie z toba ze prawidłowa kompresja to wiecej niz napisał Jacek ale wazne jest zeby na wszystkich cylindrach było równe i tyle

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-02-15, 11:19   

RoboCop napisa/a:
nie chce mi się grzebać po książkach...

jakby Ci się zechciało, to było by miło :P :beer:

misza 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Sie 2005
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2007-02-15, 11:45   

też nigdy jakos nie moglem pojac co to ten stopień sprezania czyli w/g tego co mowicie dla m20b25 8-9:1 czyli 8 to objetosc dla dolnego matrwego punktu a 1 dla gornego? tak??? :?: :?:

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-02-15, 11:49   

hej,
dokladnie... ale mowimy tu o proporcjach, tzn pojemnosc w DMP jest 8 razy wieksza niz pojemnoesc w GMP,

cisnienie sprezania jest jakas (w tej chwili nie pamietam jaka) funkcja stopnia sprezania i w przeciwienstwie do niego (stopnia sprezania) jest rozne w zaleznosci od stanu tech silnika.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: