BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
POMOCY!!! - E 30 - umarla i nie żyje :((((
Autor Wiadomo
franzmaurer 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
bajeriszemotorwerke

Doczy: 05 Wrz 2006
Skd: Wrocław
Wysany: 2007-01-20, 22:20   POMOCY!!! - E 30 - umarla i nie żyje :((((

Witam Po raz kolejny musze Was prosić o rady. W zwiazku z awarią pompy wody oraz brakiem czasu , kasy i cierpliwości do jej wymiany bmka stała pod chmurką przez ponad miesiąc i czekała na lepsze czasy. W końcu wymieniłem pompe.. Problem jest następujący:fura po tym długim postoju nie chce zapalić. Kręciłem jak poje...ny aż sie akumulator skończył i nic. Auto ma instalacje BRC. Próbowałem potem jeszcze na kable z innego auta i na pych i nic. Sprawdziłem świece- dają iskre. Sprawdziłem przewody paliwowe - jest benza. Po odkręceniu swiec nei czułem jednak zapachu benzyny z cylindrów. Co jeszcze moge dodac. Nigdy nie miałem problemu z zapalaniem. Nawet jak ostatni raz nią jechałem to zapaliła jak zawsze - na dotyk. Dodatkowo próbowałem odpalac za kazdym razem i na benzynie i na gazie. Bezskutecznie .Jak na pych próbowałem na gazie to strzeliła jak z petardy. Pomocy!! plis!!

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-21, 00:23   

spróbuj odpiąć przepływkę i pokręcić - jak masz możliwość, to pożycz od kogoś sprawną

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-21, 11:11   

Pioter a jak to wina przepływki to jak odepne to powinien zapalić? Bo zastanawiałem sie w sumie nad jej sprawnoscią a to dlatego ze wolne obroty czasami kulały

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Tczew
Wysany: 2007-01-21, 11:29   

Jak odepniesz przepływkę to na pb silnik nie mruknie nawet. Na LPG będzie pracował normalnie. Wykluczam dlatego przepływkę. Sprawdź co się dzieje z dolotem (nieszczelności).

Pozdrawiam
Kafarek

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-21, 13:22   

będzie ciężej, ale zapali (trzeba troche pokręcić) - natomiast często jak przepływka jest padnięta i jest podpięta, to palić nie chce

najlepiej jest podpiąć sprawną - wtedy sprawdzisz

co do LPG, to nie powinno się na nim odpalać, jednak jak raz odpalisz, to nic się nie stanie - możesz przełączyć na LPG, wcisnąć gaz ok. 1/3 i kręcić - za pierwszym razem nie, ale w końcu zaskoczy (podobnie jak z odpiętą przepływką - dlatego wolę ten sposób, bo to lepsze dla silnika)

[ Dodano: 2007-01-21 ]
dodatkowo sprawdziłbym pompę paliwa - może się zastała i nie chce pchać Pb

Grucha Jr 

Pomg: 4 razy
Doczy: 20 Lut 2006
Skd: Warszawa/Raszyn
Wysany: 2007-01-21, 13:36   

Sprawdż pompe paliwa! U ojca w Omedze czasem było tak że nie chciał odpalić, wystarczyło uderzyć w podłogę bagażnika (pompa w baku) i później już odpalał... Tak jakby pompa sie zawieszała... A teraz kupił nowa i pali bez problemu!

kafarek 
Master of desaster

Pomg: 14 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Wysany: 2007-01-21, 13:39   

Gaz jako paliwo samorozprężalne nie potrzebuje specjalnego deptania pedału. Moja etka od czasu regulacji instalacji odpala na gazie bez dotykania pedału, po 1-2 sek. kręceniu.

Poza tym silnik bez przepływki teoretycznie nie powinien pracować na PB. chyba, że jest to zachowanie odrębne dla każdego modelu. U mnie podczas pracy na PB odpięcie złącza przepływki powoduje natychmiastowe zatrzymanie pracy silnika.

PioterW napisa/a:
dodatkowo sprawdziłbym pompę paliwa - może się zastała i nie chce pchać Pb

Objaw, który opisuje franzmaurer dotyczy zarówno PB jak i LPG. Należało by więc wykluczyć podzespoły nie biorące udziału w pracy motoru na zasilaniu gazem. Chyba, że instalacja jest sekwencyjna lub 2 gen.

franzmaurer Sprawdż drożność dolotu i wydechu. Może ktoś Ci banana w rurę wsadził, lub masz zatkany kata. Może jak ciągałeś is-ka to Ci pasek przeskoczył na rozrządzie i wtedy był strzał?

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-21, 13:50   

kafarek napisa/a:
Objaw, który opisuje franzmaurer dotyczy zarówno PB jak i LPG.

tak, ale często na zimnym zilniku odpalenie na LPG jest bardzo trudne, dlatego nie zakładałbym, że LPG jest całkiem niesprawne

mi ułamała się kiedyś nóżka w przekaźniku odłączającym wtryskiwacze - w efekcie wtryski nie pracowały - na łuku chciałem sobie polecieć bikiem i przełączyłem na Pb, żeby nie wkręcać na LPG silnika
jak się gaz wypalił, to silnik bardzo szybko zgasł i nie mogłem odpalić ani na jednym, ani na drugim (silnik był jeszcze ciepły), dopiero po kilku razach (czyt bardzo dużo krecenia - raz na Pb, raz na LPG), jak się układ znowu zapełnił gazem, to autko załapało - myślę, że na zimnym będzie jeszcze trudniej, ale da radę

jeśli robi się to pod domem, to nawet jak się akumulator wyładuje, to go można znowu naładować ... oczywiście jak sie nie da, to się nie da

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2007-01-21, 14:03   

ja u siebie odłaczałem wtyczke od przepływki to auto odpalało ale z tylu było czarnooooo

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-21, 14:10   

jak na razie ładuje aku bo całkiem padło od tego kręcenia. pokombinuje z tym co pisaliscie i dam znac czy pomogło

[ Dodano: 2007-01-21, 15:05 ]
w międzyczasie ładowania sprawdziłem dolot. Nie stwierdziłem raczej żadnych nieszczelności. Dodatkowo zdjąłem przepływke. Na razie moge stwierdzić ze ta klapka antywybuchowa się trochę zgieła. To raczej nei bedzie przyczyna tego ze nei zapala tylko pewnei skutek wybuchu. Pytanie : czy ona ma przykrywac szczelnie ten otwór za przepływką czy ma być uchylona. Bo teraz to jest troche pozaginana po bokach i w stosunku do tego otworu jest pod kątem 45 stopni, czyli przymyka go w połowie

BADYL 

Pomg: 5 razy
Doczy: 20 Mar 2004
Skd: *****
Wysany: 2007-01-21, 18:45   

Sprawdziłbym pompe paliwa i styki na niej - oczuwiscie jak jest pod progiem - zasniedziały mozliwe.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-01-22, 12:18   

Cytat:
Na razie moge stwierdzić ze ta klapka antywybuchowa się trochę zgieła. To raczej nei bedzie przyczyna tego ze nei zapala tylko pewnei skutek wybuchu.

dawno miałeś ten wystrzał? czy potem normalnie pracował silnik?

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-24, 00:26   

Pioter wystrzał był przy próbie uruchomienia także silnik nei chodził jeszcze po nim. Dodatkowo dzisiaj znowu kręciłem bez wytchnienia bo miałem chwile czasu i naładowany aku i jak próbuje uruchomić na gazie to znowu strzela . Próbowałem odłączac przepływke ale niestety to nic nei dało - ma żadnej różnicy. Po każdej próbie odkręcałem świece i musze powiedzieć ze jedno co stwierdziłem to że w ogóle nei czuć ani benzyny ani gazu z cylindra po kręceniu odpowiednio na jednym z tych paliw takze myśląc logicznie to pompa paliwa odpada bo gdyby była uszkodzona to po kręceniu na gazie (dosyć długim ) z cylindra czuć by było gaz.Chyba. W każdym razie wiedząc ze jest iskra na świecach trzeba by było założyć ze coś się stało z wtryskami albo nei mam pojęcia z czym co powoduje ze do cylindrów nei dostaje sie paliwo. Za każdą następną radę będę wdzięczny. P.S. w przeszłości zdarzyły mi się już ze 3 wybuchy gazu ( zawsze przy zapalaniu) ale sielnik potem pracował normalnie. No może tylko ze wolne troche kulały.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Wysany: 2007-01-24, 00:36   

kafarek napisa/a:
Poza tym silnik bez przepływki teoretycznie nie powinien pracować na PB. chyba, że jest to zachowanie odrębne dla każdego modelu.

Eta zgasnie zaraz po odlaczeniu przeplywki i nie bedzie chciala zapalic, ale pamietam ze kiedys w M20B20 po wyjeciu przeplywki zapomnialem o podlaczeniu wtyczki i silnik odpalil bez problemu. Z tym ze w M20 mialem Motronica 1.3 a w ecie 1.0, pewnie dlatego taka roznica. Nie probowalem jechac, ale odpalic sie dalo.
franzmaurer napisa/a:
Na razie moge stwierdzić ze ta klapka antywybuchowa się trochę zgieła. To raczej nei bedzie przyczyna tego ze nei zapala tylko pewnei skutek wybuchu. Pytanie : czy ona ma przykrywac szczelnie ten otwór za przepływką czy ma być uchylona.

Przy wylaczonym silniku klapka ma byc calkowicie zamknieta i ma sie bardzo lekko otwierac i wracac do pozycji zamknietej, w koncu ma ja odchylac tylko strumien powietrza. Prawdopodobnie po strzale wygiela sie oska i klapka sie zaciela, ale to nie powinno miec wplywu na mozliwosc uruchomienia silnika, najwyzej przy mocnym uchyleniu bedzie z wydechu walilo benzyna bo bedzie za bogata mieszanka.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Bagor 

Pomg: 4 razy
Doczy: 21 Kwi 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2007-01-24, 15:00   

U mnie w M40b18 po odłączeniu przepływki silnik chwilkę kuleje i zaraz gaśnie.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-01-24, 19:41   

wymien przekaznik ktory odłącza wtryski a zalacza gaz.

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-24, 20:26   

Adrian a gdzie szukać tego przekaźnika?

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-01-24, 21:23   

gdzies w komorze silnika, beda do niego odlaczone 4 przewody. 2 beda szly od wtryskow 2 od sterownika do gazu.

komcar 

Doczy: 12 Sty 2007
Skd: 97-500 RADOMSKO
Wysany: 2007-01-24, 22:43   

mialem to samo w e36 316 tylko u mnie byla instalacja holenderska tez nichcial zapalic okazalo ze zawiesil sie sterownik gazu ktory byl w kabinie pod schowkiem po jego ominieciu
wszystko dziala ok przeplywka niema wiekszego znaczenia przy zapalaniu

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Pomg: 15 razy
Doczy: 10 Cze 2005
Skd: radzyn
Wysany: 2007-01-25, 10:28   

w isie powinno byc dwa takie przekazniki gdyz wtryski chodza parami (jeden przekaznik odlacza dwa wtryski)

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-25, 22:47   

Wczoraj dostałęm diagnoze od zaprzyjaźnionego mechanika z salonu subaru. Stwierdził , ze przyczyna twki w pompie jednak. Pomijam już jak to stwierdził bo to w sumie nic nei wnosi do tematu w każdym razie postanowiłem sprawdzić ta pompe w sobote. Szukałem w postach ale nei znalazłem wiec podpowiedzcie. Jak się dostac do tej pompy w is-ie? Z tego co widziałem na Realoem to jest zewnętrzna przy baku czyli będzie peweni za tylnym kołem. czyli podlewarować i z zewnatrz działac czy jakoś sie mozna dostac po ściągnięciu kanapy tylnej. No i gdzie ew. jest do nej sterownik na wypadek gdyby się okazało ze nei dostaje prądu.

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-01-25, 22:53   

nie chce siac zamentu (bo moze rzeczywiscie w is-e jest inaczej), ale pompa paliwa zazwyczaj jest pod siedzeniem z wylu i jest to pompa wewnatrz baku

pozdro
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Wysany: 2007-01-25, 23:20   

W is-ie pompa jest pod tylna kanapa. Podnosisz kanape i odkrecasz zaslepke po stronie pasazera (4 srubki). odlaczasz wtyczki i 2 przewody paliwowe. Nie pamietam w tej chwili czy musisz wyjac najpierw plywak czy wszystko sie wyciaga razem, jesli tak to odkrecasz 4 nakretki "osemki" i wyciagasz do gory (uwazaj bo w srodku jest wypelniony benzyna). Potem lapiesz za ten metalowy stelaz i obracasz go lekko w lewo a potem calosc wyciagasz do gory. Ciezko sie wyciaga bo jest maly otwor i przy koncu zawsze cos chaczy (chyba sitko - zwroc uwage czy nie zachaczylo sie gdzies i nie wpadlo do baku, mi sie tak raz zdazylo i trzeba bylo potem wylawiac srubokretem :wink: )
http://www.realoem.com/bm...043&hg=16&fg=05
ta czesc nie ma nr, ale to jest to cos zamocowane prostopadle pod pompa (nr 10)
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

ubott 
niezatapialny

Pomg: 7 razy
Doczy: 24 Lip 2006
Skd: warszawa
Wysany: 2007-01-25, 23:28   

to jest sitko i rzeczywiscie ma tendencje do wpadania do baku

a co do plywaka to 4 nakretki 8 i z tego co pamietam trzeba go wyciagnac wczesniej rzeby pompa wyszla
mechanika bmw

www.ubottgarage.pl
tel 502928155

franzmaurer 
bajeriszemotorwerke

Wysany: 2007-01-27, 15:43   

właśnie zabawiam się z pompą paliwa. i tak :
-po pierwsze - zawsze do czasu awarii to ona tak charakterystycznie krótko buczała (chyba ładując ciśnienie) przez chwile po tym jak przekręciłem kluczyk w stacyjce a teraz tego nei ma a zamiast tego od czasu do czasu jest taki sam dźwięk po tym jak kończe kręcić rozrusznikiem. trwa to ze dwie trzy sekundy na pewnoi wiecie o jaki dźwięk chodzi
-po drugie to jak podłaczyłem na krótko pod prostownik to coś tam zadziałała
-po trzecie zamontowałem ją z powrotem i nei podłączyłem przewodu i zakręciłem rozrusznikiem - nic nei poleciało paliwa. Ale potem podłączyłem przewód i znowu pokręciłęm rozrusznikiem i jak zdjałem go z powrotem to jednak troche paliwka wyleciało i to nawet pod jakimś tam małym ciśnieniem.
Podejrzewam ze ma po prostu za małe ciśnienei zeby wtryski otworzyć . ALe z drugiej strony czy to normalne ze jak odłączyłem przewód to nic nei pompuje paliwa na zewnątrz. Prośba o pomopc neistety cały czas na czasie:(

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: