Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-23, 23:53 Patent na gwint do BMW . . . ?
Znalazlem to na www.e30tech.com
Watpie zeby ktos sie z was spotkal na codzien z takim patentem ale moze ? Co sadzicie o czyms takim ?
pare fotek:
Mozna tez kupic juz gotowy zestaw , kumpel ostatnio taki sprzedawal za 200zl.
to jest to:
tu jest troche jeszcze o takim patencie:
http://images.google.pl/i...6lr%3D%26sa%3DN
Co sadzicie o zrobieniu czegos takiego samemu ? Oczywisci moga sie wypowiadac tez przeciwnicy druciarstwa Fajnie poczytac wszystkie za i przeciw.
Najtańsze gwinty mają własnie ten typ budowy. Z przodu jedna sprężyna z talerzykiem a z tyłu regulacja pod sprężyną.
O ile przedni zawias w tym przypadku to jakaś samoróba sądząc z fotki men at work, to już tylny sposób regulacji jest na codzień używany w gwintach choćby do e36
Mały OT.
Polecam przy sciąganiu sprężyn i wszystkich tego typu manewrach zaopatrzyć się w dobry sprzęt a nie sciągacz za 10zł. U nas takie cudo puściło i wystrzeliło rozwalając gościowi stojącemu dwa metry dalej pół twarzy. Podobno spory był chłop ale padł od razu.
Menel super patent!!! Ja mam namiar na firme ktora podejmie sie dorobienia sprezyn, wiec nawet nie trzeba by nic kombinowac. Robilem u nich springi do e21 -90mm przod i -80tyl. Mysle ze takie do gwintu tez dorobia. Pany ruszmy glowami to moze wspolnie znajdziemy sposob na taki gwint 8)
_________________ Psychotesty Tarnów
Badania Psychotechniczne
Tarnów ul. Braci Saków 5 (baza PKS)
794 001 051
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2007-01-24, 00:49
Mam juz 2 kumpli ktorzy jak tylko skonczy sie zima to beda chcieli cos takiego zrobic.Rzucilem ten temat bo moze cos nowego ktos dorzuci tj ty np. masz dojscie do sprezyn itd
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-01-24, 03:15
są gotowe zestawy nagwintowanych tulei ze sprężynami na przód i podobnego zestawu ze spręzyną beczkowa na tył, dedykowane do danego modelu auta. Jedyne co trzeba to przerobić kolumnę przednią.
Tył to w sumie najniższa możliwa sprężyna z regulowaną podkładką ... a ponieważ w e30 spręzyny tylne wyjmują się same to ten temat bym olał i po prostu dorobił sobie gumowe dystanse które bym zmieniał wedle upodobania.
A przód to tak jak widac na fotkach, wystarczy na kolumnei dospawać mocny i trwały pierścień (byle symetrycznie z 2 kolumną) na którym opierać sie będzie tuleja z zestawu z regulacją ... i to wszystko.
Przy okazji z przodu będzie mozna wstawiac fele o et mniejszym od ok. 36
co do gwintowanych tulei to kazdz rura dwu calowa ma srednice wewnetrzną okolo 52 mm czyli idealną do grubej lagi a kazdy tokarz potrafi przeciez zrobić na niej gwint (najlepiej chyba jakby gwint byl jakis drobnozwojowy a rura grubościenna) takze pierscienie wytoczyc nie jest przeciez zadnym problemem. niewiem jak ze springami ale tuleje z pierscieniami mozna smialo wytoczyc za 100-150 zl
Ja placilem za dorobienie jednej przedniej sprezyny do e21 120zl a za tyl po 90zl...w firmie mi powiedzili ze jak bedzie minimum 10 kompletow to bedzie taniej. Panowie, ilu by nas bylo chetnych?
Badania Psychotechniczne
794 001 051
sadze ze napewno znalazlo by sie 10 osob ! z tego co widac tematem zainteresowane jest juz z 5 osob
jaki byl by koszt 2 przednich sprezyn tak zrobionych ? z tymi tulejami !
jaki miala by byc odleglosc miedzy gornym koncem mcpersona a kolniezem na ktorym miala by sie opierac tuleja ? jaka dlugosc maja miec sprezyny ? jaki by byl zakres regulacji ? mozna zrobic tak zeby byly -40 w gornym polozeniu a w dolnym -80 lub wiecej ?
co do tylnych to raczej nie ma problemu bo faktycznie zmiana ich trwa jakies 3 minuty a mam ich ze 3 komplety i mozna zmieniac sobie dowoli ale jesli juz robic to chyba wsio - fajna sprawa !
Mały OT.
Polecam przy sciąganiu sprężyn i wszystkich tego typu manewrach zaopatrzyć się w dobry sprzęt a nie sciągacz za 10zł. U nas takie cudo puściło i wystrzeliło rozwalając gościowi stojącemu dwa metry dalej pół twarzy. Podobno spory był chłop ale padł od razu.
ja tez na poczatku nie wiedzialem o co kaman przy zdejmowaniu sprezyn z przodu (tzn odkrecania poduch!) jak kolesie wychodzili z warsztatu i ustawiali koniec z poducha w otwarte pole... slyszalem ze taka poducha potrafi daleko zaleciec
Ja placilem za dorobienie jednej przedniej sprezyny do e21 120zl a za tyl po 90zl...w firmie mi powiedzili ze jak bedzie minimum 10 kompletow to bedzie taniej. Panowie, ilu by nas bylo chetnych?
Ja też ,ja też -100/80 poproszę
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
Ja też ,ja też -100/80 poproszę
ja zamierzam zrobic od serii do własnie - 100 albo 120 .chociaz mysle ze ponizej tego to miska dotknie asfaltu i trzeba bedzie silnik podniesc na łapach
niech tylko zrobi sie cieplej
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
widze spore zainteresowanie tematem!!! moja propozycja jest taka. rozmawialem dzis z Dawidem, o pozyczeniu mojego gwintu do skopiowania ma jakas firme, ktora to moze zrobic. zeby bylo ferr proponuje sciepe coby mi sie sie zwrocilo nieco i mial pare drobnych na te nieszczesne piasty!!! a wy bedziecie miec gwinciaki za smieszne pieniadze
widze spore zainteresowanie tematem!!! moja propozycja jest taka. rozmawialem dzis z Dawidem, o pozyczeniu mojego gwintu do skopiowania ma jakas firme, ktora to moze zrobic. zeby bylo ferr proponuje sciepe coby mi sie sie zwrocilo nieco i mial pare drobnych na te nieszczesne piasty!!! a wy bedziecie miec gwinciaki za smieszne pieniadze
pozdro
Jestem za.
_________________ Żonę możesz mieć tylko jedną,a beemek ile chcesz...
No to chetni na Gwint niech wplaca ( w tym i ja) Puzowi na konto jakas kase za udostepnienie oryginalu do skopiowania ( ustalmy po ile) a ja sie zajme dorobieniem sprezyn do tego.
Wiec jak, po ile sie sciepniemy
Badania Psychotechniczne
794 001 051