Wysany: 2006-12-28, 18:06 [E30] nie mogę skasować inspekcji. HELP!!!
Szukałem w podobnych tematach ale podobnej akcji nie znalazłem.
Z tydzień temu zapaliła mi się ikonka w kształcie zegarka.
Próbowałem skasować ją już na kilka sposobów i nic.
Oznacza podobno roczny przegląd. Jak to skasować???
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2006-12-28, 18:35
Myślę że akumlatorki tu nie będą winne, bo by były również problemy z OIL INSPEKCJĄ. Spróbuj poczekać dłużej niż te 12 sekund, u znajomego w e34 jest tak że trzeba z minutę poczekać.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
U mnie konieczne było naciśnięcie przy kasowaniu na hamulec by zgasły wszystkie kontrolki - a tez sie "nie dało" skasować - odkryłem to przypadkiem - spróbuj ....
a w którym momencie ten hamulec ?
wcisnąć przed przekręceniem kluczyka czy po przekręceniu ?
trzymac wciśnięty aż zgaśnie kontrolka i nie będzie niczego ?
czy może tylko raz nacisnąć w ciągu tych 12 sek?
właśnie byłem w samochodzie i nic
robiłem różne kombinacje czasowe i czasowo hamulcowe
ale bez skutku. chyba jednak batrie
- wystarczyło u mnie raz nacisnoc na chwilke po przekreceniu stacyjki ( tak by zgasły kontrolki czek-a ) i czekać te 12s i sie skasowało.
ps1 w mojej poprzedniej beemce kasowały sie zawsze bez problemów i bez cyrków....
ps2 podobno powinny być zamkniete dzwi ale to chyba bujda....
ps3 nie pamietam czy łączyłem pin od kasowania z masą czy z + w gnieździe.
ps4 kontrolki oleju skasowały sie od razu - cyrk był tylko z przeglądem rocznym.
ps4.5 najpierw w jednym cyklu kasuje sie olej a w nastepnym przegląd - nie skasujesz tego od razu za jednym razem.
ps5 tez sie z tym troche nawalczyłem - trwało to z 30 minut.... a nigdy nie miałem z tym problemów - może dlatego ze w obecnym aucie mam ABS ?
ps6 nie sądze by to były baterie ( u Ciebie ) - jak padały w poprzedniej to kasowałem olej co 2 tygodnie....
Do tej pory nie miałem problemów z kasowaniem tych kontrolek.
Ze dwa miechy temu zapalił się napis INSPECTION. skasowałem to bez problemu.
Teraz pojawiła się sama ikonka w kształcie zegarka. A to jest właśnie roczny przeglad.
I u mnie również zaczęły sie cyrki. Po mału zaczynam wątpić w to że to wina baterii.
Raczej robię coś nie tak.
PS: Nie próbowałem jeszcze zewrzeć 7 pinu i masy...
Witam. Ja też długo walczyłem z kontrolkami w moim E-36 318i z 91r. i w końcu dałem sobie spokój.Rozebrałem zegar akumulatyorków tam nie zobaczyłem a zegary są z 95r. Narazie jeżdze. Niektórzy mówią że to nie szkodzi a inni twierdzą że komputer może paść wiec czekam. POZDRO...
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-01-19, 22:25
witajcie przyjaciele
ikona zegarak wcale nie oznacza przegladu rocznego tylko co 2 letnia wymiane plynu hamulcowego i co zatkani i zdziwieni
modele w ktorym zapalaja sie "zegarki " to e36 e34 e32 e39 np w nowszych e46 wyswietlana jest data kiedy nalezy wymienic plyn a jak to sprawdzic prosto w e46 p wlaczeniu kluczyka w pozycje 2 ( wlaczony zaplon ) mnacisnac pokretlo do ustawiania zegra i zoatanie wuswietlona doata w formacie miesiac rok np 08.09 sierpien 2009
no dobra ale ja mam E30. nawet w ASO mi powiedzieli że to roczny.
chociaż z drugiej strony, termin wymiany płynu hamulcowego na naklejce serwisowej pokrywa sie z momentem zapalenia się lampki
J też mialem problem z inspekcją, w e30, rozebrałem zegary, i sprawdziłem napięcie na akumulatorkach, z tego co pamietam nowe mają 3,6 V, moje miały 1,2 V. Podmieniłem całą płytę , tam akumulatorki miały 2,5V, i problem zniknał, dodam że wcześniej nie miałem problemów z zegarami, poza tym,że czasami trochę głupiał ekonomizer. Jeszcze jedna wskazówka, nie mogłem kiedys skasowac w e36, bo się paliła kontrolka od ABSu.
Też nie mogłem skasować kontrolek. Pomogła zmiana akumulatorków z tyłu zegarów. W sumie to dość proste - zdejmujesz kierę, zegary, rozkręcasz je, z tyłu są nieszczęsne akumulatorki. Cholera, nie powiem Ci, niestety, jakie napięcie, ale musisz je wylutować i wlutować odpowiednie. Przynajmniej u mnie pomogło (również na kontrolkę zegara). Pozdrawiam.