witam
pisze w zwiazku z znajomym pewne jest ze kupuje e36 rok 96 w góre w trumniaku ze ja na motor typu tds sie nie znam wcale m50 bardziej teoretycznie niz praktycznie to pytanie do wlascicieli bo sa 3 opcje 318tds pali malo tanie oplaty tylko jak ten motor sie sprawuje i czy wogole to jezdzi(90ps) 325tds lepsze parametry wieksze oc ile to pali i tez na co uwazac i 3 ostateczna opcja 320lub 325 benzyna +lpg czy warto doplacac 4tys za instalacje bo tam jest plastykowy kolektor czy normalna za 1800zl da rade ??ktora z tych opcji byla by najlepsze i na co zwrocic uwage??
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
to zalezy dla kogo ( jak kto jezdzi) i do czego ma auto sluzyc... 318tds to troche malo do touringa... 325tds lub 325 z lpg chyba lepszy wybor... co do samego lpg to zwykla instalka tez daje rade w tych autach ( o ile jest dobrze zrobiona i na dobrych elementach) ale zwykly parownik mocno ogranicza ( jesli zwykla instalka to BLOSS) lub wtrysk zalezy ile kto chce wydac (jesli mniej to opcja z blossem jesli wiecej to wtrysk)... ja bym wybral do touringa 2.8 (roznica w oplatach bedzie minimalna, lepsze wyposazenie itd) + wtrysk lub 2.5 z blossem (zalezy od ilosci $$ na auto)...
yo!
2,5 litrowy silnik ze zwykła instalką kazdy golfiarz ciebie objedzie strata mocy ogromna ale to twój wybór lepiej wyjdziesz kupujac audi albo passata z 1,9 TDi
pozdro
PS mniejsze opłaty i nietrzeszcza plastiki
duchPW [Usunity]
Wysany: 2006-12-22, 12:40
w touringu nie było M50, więc jeśli 6-o garówka Pb, to tylko M52 ... ale to chyba nie problem
jeździłem zdrowym coupe m52b20 i zbiera się na prawdę ładnie, nie wiem jak z m52b25, a z b28 - miodzio
w tym roczniku i za taką cenę znajdziesz raczej tylko 318tds ... bo rozumiem, że nie szukasz strucla
tak jak pisalem auto dla znajomego powiem tak ma byc to wiare ekonomiczna jazda czyli pb odpada bo nawet 2 litry bierze z 13-14 w miescie jak cos to lpg jak patrzylismy po cenach roznica miedzy 318 a 325 tds oczywiscie to ok 1-1,5 tys zlotych a nawet 318tds czesto sa droższe!!! a ps nie moge znalesc ma ktos linka do parametrow e36 z nowszysmi motorami tzn tds nie td i m52
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
Znajmoy ma w E36 2.5 tds coprawda w sedanie i jest zadowolony... Nigdy z silnikiem nie miał najmniejszych problemów a nakulane ma już ponad 300 tyś! Auto przy tym całkiem dobrze się zbiera...
pozdro!
b25 ze zwykla instalka bedzie jadlo wiecej lpg niz b25 z lpg bloss a jazda bedzie koszmarna... koszt instalki z blossem jest max 300pln wyzszy wiecej nie wiem o co kaman? jesli chodzi o koszta to aktualnie bardziej sie oplaca wziac b25 i zalozyc lpg niz tdsa... co bedzie w NOWY ROKU.... nie wiadomo
czy ktos moze podac spalanie 325tds 318tds 320benzyna i lpg i 325beznyna i lpg obojetnie w jakiej budzie i przy normalnym wiekszosc miejskim cyklu jazdy osoba ma 35lat wiec latac bokami nie bedzie chyba.....:))
[ Dodano: 2006-12-22, 20:21 ]
aha mowa o motorach m52 nie m50 tych z vanosem juz
pb 98
miasto 12.5l-18l w zaleznosci od jazdy
trasa jak w miare rowno i wolno to ok 8l a tak srednio przelotowo 130km/h to ok 10.5l i wiecej wraz ze wzrostem V
lpg bloss
miasto 13.5 (lato spokojnie, bez klimki) 14.5 (klimka, spokojnie) od 14 w zimie i przy ostrzejszej jezdzie od 18l w gore
trasa
spokojnie rowno i wolno ok 90km/h udalo mi sie 10.2l srednio ok 12l