BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Pompa paliwa wydajność
Autor Wiadomo
Kimbek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Molde/Świdnik
Wysany: 2006-12-19, 23:54   Pompa paliwa wydajność

Gdzieś o tym czytałem ale nie mogę znalezdz. Chcę sprawdzić pompę i interesuje mnie jakie powinna dawać ciśnienie, jaką powinna mieć wydajność i w którym miejscu mierzycie ciśnienie na listwie.

Kruk 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 13 Kwi 2006
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-12-20, 10:33   

Podejrzewam,że masz pompę BOSCH więc jak spiszesz nr fabryczny to możesz sprawdzić parametry pompy na stronie http://www.bosch.onyx.pl/czesci_samochodowe/

Kimbek 

Wysany: 2006-12-20, 16:28   

Numer mam, ale niestety żadnych wartości nie podają.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-12-20, 18:49   

http://forum.beemka-klub....ighlight=paliwo

:mrgreen:

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-12-20, 18:54   

Z tego co się zdążyłem zorientować to przeciętna pompa utrzymuje ciśnienie robocze w granicach 3 do 4 bary a jej wydajność to 160 - 220 litrów na godzinę.
Ciśnienie paliwa ustala i tak regulator - ważne by pompa miała większe lub równe ciśnienie robocze od tego jakie ustala regulator.
Ciśnienie najłatwiej zmierzyć przed regulatorem - wtedy sprawdzimy nie tylko sprawność pompy ale też sprawność regulatora.
Ciśnienie jest podawane w barach lub Pascalach lub atmosferach ale przeliczniki jednostek są bez problemu dostępne w sieci.

odsyłam też do książki sam naprawiam ....e30 gdzie jest podana metoda sprawdzania pompy.

/pozdrawiam

Kimbek 

Wysany: 2006-12-20, 22:08   

Kod:
Z tego co się zdążyłem zorientować to przeciętna pompa utrzymuje ciśnienie robocze w granicach 3 do 4 bary a jej wydajność to 160 - 220 litrów na godzinę.

To by się zgadzało raczej jest dobra. Właśnie mierzyłem tylko że odpiąłem przewód przed listwą czyli mierzyłem tylko wydajność pompy wyszło troszkę ponad 2 litry w 30 s.

Ale żeby zmierzyć na listwie czyli przed regulatorem to dalej nie czaje jak, może dlatego że nie mam jeszcze przyrządu, wpina się go przez jakiś trójnik, czy w szereg
Dzięki za odpowiedz pozdrawiam

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2006-12-20, 23:07   

Nigdzie nie wpadłem na info czy wydajność pompy jest podana przy ciśnieniu roboczym czy bez obciążenia :-( . Jeśli zdjołeś przed listwą to wiesz jedynie ze pompa pompuje.....
Jeśli dasz trójnik miedzy listwe i reg i tam zmiezysz ciśnienie to bedziesz wiedział czy pompa osiąga odpowiednie cisnienie przy którym puszcza regulator i jakie ono jest.
ja tak na szybko to po prostu zdejmowałem zwrot z reg. i patrzyłem czy paliwo wraca do zbiornika.
/pozdro.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: