Wysany: 2004-10-01, 22:53 olej w skrzyni i dyfrze - E30
jakie oleje leje sie do skrzyni i dyfra ? kupilem swoje autko 2 miechy temu , ale widze po wszystkich plynach, ze nie byly wymieniane od dawna, narazie wymienilem olej wspomagania, plyn hamulcowy , na dniach wymienie przy wymianie popychaczy olej w silniku i chyba wypadaloby ten w skrzyni zmienic i dyfrze. Jaki olej najlepiej kupic ?
pisalem na innym forum, ze mam wyciorany walek rozrzadu ( prawie 2mm bruzdy ) popychacze przestaly pelnic swoja role , a koniki maja tak wytluczone kopyta, ze szkoda gadac auto czy zimne , czy cieple chodzi jak stary rozjechany diesel, mam juz komplet na wymiane, czyli walek, popychacze, dzwigienki, podkladki na zawory, filtr oleju , pasek, rolka napinacza, uszczelka pod pokrywe i teraz mam pytanie, jaki olej ? chce nadmienic, ze wszystkie rzeczy ktore wymienilem wyzej zakupilem nowe ( dzwigienki po 50zl za szt, w jakich cenach u Was sa ? ) jak juz wszystko na nowe wymieniam, to wypadaloby jakis b.dobry olej wlac, przed tym jednak bede musial niesle wyplukac silniki z osadu, bo jest go masa
a nie warto by bylo go calego wyjac - mowa o silniku i jesli juz tyle na gorze robisz to i przy okazji dl zrobic tip top? ta sama robota moze ciut wiecej kosztow ale mial bys pewnosc ze cala reszta ci sie nei sypnie lada chwila
Ja niedawno zmieniałem olej w skrzyni. Wg. specyfikacji BMW wlałem Castrol 80W90 GL-4. Wlałem 1.2l. Kosztowało mnie to 28zł za litr. Teraz skrzynka chodzi jak marzenie.
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
kupilem dzisiaj olej M5 80W-90 EP Midland Micro Oil, jest to szwajcarski olej, zobaczymy jak sie bedzie sprawowal, sprzedajacy mi go zachwalal bardziej niz castrol i mobil ktory tez mial na polkach , ale to handlarz tak jak ja, i mam nadzieje, ze nie wcisnal mi kitu, tak jak ja to czasem musze robic
Żałuj, ze nie kupiłeś Motul'a reszta to tylko gonitwa za jego parametrami (bez urazy-niektóre nie sa takie złe ) , ja nim zalałem swoje M40....
Pozdrawiam
ja zrozumiałem że do skrzyni lejemy syntetyc dobrze czy zle?
Ps. dzwoniłem do smorawińskiego powiedzieli mi żeby wlać Texaco 80W90 albo 75W90 Mobila ale oni nie mają takich też Castrola brak.
A u Fusa powiedzieli że skrzynie zalewają mineralnym a dyfer sytntetykiem a jak dzwoniłem do nich tydzień temu co wlać do dyfra to parówy powiedzieli żeby dyfer zalać mineralnym a skrzynie syntetykiem wjęc jeśli to przeczyta sprzedawca części z Fusa co mi tak doradził to mówie mu ch*j ci w dupe baranie
najlepiej kierowac sie ksiazka do obslugi bmw e30, ja mam swoja w garazu, ale powinno cos o olejach tam pisac jutro wezme ja do domu i napisze co poleca producent, ja kupuje np. tylko takie swiece jak jest w tej ksiazce i nigdy niemam takich dziwnych historii z nimi jak inni uzytkownicy, jutro napisze co pisze o olejach, pozdro
Na forium ORR walkowalismy ten te,mat. SKRZYNIA TYLKO SYNTETYK a do dyfra mineralny.
Ja, po konsultacjach z dwoma mechanikami skrzynie zalalem syntetycznym Castrol a dyfer Castrol mineralny.
I jest git.
_________________ 80' E21 323i
mocry [Usunity]
Wysany: 2004-10-27, 15:47
Siema. Mam dwa pytania co do tego tematu. Do skrzyni juz wiem co lac, do dyfra mineralny jak pisaliscie ale ktory ??? Obojetne ? (moze byc np mobil 15W40?) I jeszcze jedno pytanko ile mi wejdzie oleju do skrzyni a ile do dyfra? Wklepalem swoj VIN i wyczytalem takie informacje: "Getriebe S5-16 (Manuell): 1.15 Liter Öl" i "Diff.: 0.90 Liter Öl". Czyli do skrzyni 1,2L a do dyfra 1L ? jak zle rozumuje to mnie poprawcie zanim cos zle zrobie :lol:
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-10-27, 16:18
dobrze zrozumiałeś, ale nie lej obojętnie - sprawdź w katalogu jaki powinien być - w każdym p[oważnym sklepie, gdzie sprzedają oleje taki katalog powinien być
mocry [Usunity]
Wysany: 2004-10-27, 16:32
OK. Dzieki za info, bede pytal sprzedawce w takim razie. Pozdro