JAKIE OLEJE I O JAKICH OZNACZENIACH ZALECACIE DO ZALANIA W 730 CO MA 250 TYŚKÓW PRZEBIEGU Z 90r. chodzi mi o olej do mostu , silnika , skrzyni biegów(automat)i wspama - podobno ten sam się leje, chłodnica.
Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 19 Mar 2004 Sk±d: Warszawa Skorosze
Wys³any: 2004-09-28, 00:39
silnik - Mobil Super S 10W40 półsyntetyk
skrzynia - mobil przekładniowy 80W90 do skrzyni nie sprzęgnitych z przekładnią główną
dyfer - castrol syntetyczny TAF-X 75W140 do dyfrów bez szpery
Jesli nie wiesz co jest teraz w silniku to zalej półsyntetyka, jeśli cię stac i masz dostęp to weź motula, jeśli nie, hmmm to ja już polecam sprawdzone oleje - mobil
Do skrzyni automatycznej sa jakies badziewia www.castrol.pl wpisz model i będziesz miał wykaz, poczytasz i zdecydujesz
Wys³any: 2004-09-29, 19:48
Kto wam koledzy takich głupot naopowiadał o automatach? W automatycnych skrzyniach biegów(ASB) podstawą jest dbałość o olej.Tam prawie wszystko odbywa się hydraulicznie.Zużyty olej może spowodować spalenie tarczek ślizgowych.Nie dość że trzeba wymieniać olej co ok .30.000to również w skrzyni znajduje się filtr,który również się wymienia.Do ASB stosuje się olej ATF,ja w swojej mam Mobil ATF 220.Tu podaje namiar na serwis i wiadomości na temat ASB.http://nadarzyn.com.pl
_________________ B-ardzo M-iłe W-spomnienia
DAREK-użytkownik forum
E34 525 -SPRZEDANE> Jest: PRIMERA P12,YAMAHA Fazer 600 , E36 COUPE,E 38
Marcin320i [Usuniêty]
Wys³any: 2004-09-29, 21:44
A ja mam zamiar wlać do skrzyni mobila 85W90 (mineralny), ale czy nie jest za gęsty
niE NO JA JESTEM DZIÅš JAKIÅšNIE przytomny
Oczywiście że miałem na mysli syntetyczny, do skrzyni lepiej lać syntetyczny, zwłaszcza że idzie zima...
ojeju ja juz dzis nic nie piszÄ™... to chyba dlatego taki roztrzepany jestem bo jutro zaczynam studia...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach