Niby tak, ale ojciec mnie nastraszył ze filtron nie robi filtrów tylko wynajduje firmy najtańsze które robia a on tylko markuje swoją nazwą. Tak rzeczywiście jest. Powiedział że takie gówniane filtry moga sie porwać i zatkać kanał, co idzie w parze z zatarym silnikiem...czyżby to doświadczenia siegajace czasów głębokiej komuny(PRL)??Z tąd moje wątpliwości
Ostatnio zmieniony przez center 2006-11-24, 19:54, w caoci zmieniany 1 raz
hej,
Filtron uzyskal ostatnio norme jakosci ISO 9001 (chyba) i certyfikaty wielu firm samochodowych jako producent filtrow o odpowiedniej jakosci dla danych producentow....
czasy rozpadajacych sie filtrow Filtrona juz dawno minely....
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
HEHEHEH filtron to największa qpa jaka tylko może być, sprzedaje tego tony dziennie i wiem coś o tym, nie raz już mechanik jakiś mowil że mial sytuacje że kawałek wnętrza filtra odpadło i wogule filtr nie działał.
Do bmw zawsze doradzam każdemu klientowi filtry KNECHT-a, są to filtry fabrycznie montowane droższe o okolo 3-4zl do filtronów , tak samo filtry paliwa, wszysko tylko nie filtron !!!!! Knechta są droższe około 15-20zł. Jak nie knecht to jakościowo bardzo dobre są też filtry Mann-a.
Podobnie jest z filtrami powietrza, filtron to zwykły papier (czyt. zapychacz)
Wbrew pozorom filtr to bardzo ważna sprawa i nie należy na tym oszczędzać, zwłaszcza na filtrze paliwa i oleju. Filtrona to sobie można kupić ewentualnie do nawiewu
jesli chodzi o Filtrony to slyszalem opowiesc pewnego pana z ASO ktory naprawial beemke w ktorej byl filtr powietrza tej firmy. Podobno byl uszkodzony czy jakos tak i wciaglo go po kawalku do silnika.
Jeszcze się mi żaden FILTRON nie rozpadł a używam ich z 14 lat choć nie podobają mi się ich ostatnie wynalazki pro Eco( dodatkowe zaworki) zawsze preferowałem MAN-a a zwłaszca filtry powietrza.
_________________ E39 530d 00r
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2006-11-24, 18:56, w caoci zmieniany 1 raz
Miałem kilka razy Filtrona zarówno oleju jak i powietrza. równiez jeden paliwa.
Nie zauważyłem niczego negatywnego - ot po prostu zwykłe filtry.
Gdybym przy kupowaniu miał wybór wziąłbym pewnie mana albo knechta ale ze nie było to nie grymasiłem.
/pozdro
Ja też mam Filtrona i chyba wieksza cześć polski ich używa zawsze może ulec usterce jak sie go nie zmienia przez dłuższy czas(może też sie zdażyć jakiś wadliwy egz.). Filtron cieszy się dobra renomą wśród użytkowników.
Pomg: 1 raz Doczy: 27 Lis 2005 Skd: Zachodniopomorskie
Wysany: 2006-11-24, 21:04
Ja słyszałem o filtronach dużo negatywnych opinii, szczególnie krytykowano te filtry chyba na forum golfa, nie pamiętam co się dokładnie działo, ale widać musi być w tym trochę prawdy jak tyle osób mówi, że to shit.
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-24, 22:48
Ja sporo pozytywnych opinii znam o filtrach Mann'a. Czytałęm tez opis doświadczenia sprawności przepływu filtrów powietrza do M40 i Mann wypadł najlepiej z filtrów cywilnych (papierowych i podobnych).
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-11-25, 00:54, w caoci zmieniany 1 raz
Filtron cieszy sie dobrą opinią tylko dlatego że 90% sklepów tylko takie ma filtry i są to tanie filtry i każdy sprzedawa jak nie ma innych to poleca takie filtry
Co do MANA to tez polecam te filtry ale od jakiegoś czasu zauważyłem że są robione w BRAZYLI, ARGENTYNIE lub MEXYKU więc
Tak czy tak KNECH-t jest numer jeden jak dla mnie i tylko takie filtry stosuje, fabrycznie są montowane w większości niemieckich aut i większość używanych aut servisowanych w niemczech jak przyjeźdza do nas to wlasnie takie filtry mają.
ja od trzech lat stosuje filtry Mana , a co do filtrona to osbiscie nie słyszałem zeby sie komus w sród moich znajomch rozpadł ale w nissanach almerach ponoc jak sie stosuje nie orginalne filtry to sie zapala check engine
P: oko - sa za i przeciw i weź tu bądź mądry - sam się musisz zastanowić
myślę, że nic nowego nie będzie, więc EOT
_________________ BYŁO 525 M-technic / AC Schnitzer Bilstein B8
JEST 525 TDS Kinderwagen
Ostatnio zmieniony przez 2006-11-25, 13:46, w caoci zmieniany 1 raz