BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Co lepsze IS czy Eta??
Autor Wiadomo
lc123 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Kraków NOWA-HUTA
Wysany: 2006-11-19, 21:44   Co lepsze IS czy Eta??

witam
w niedługim czasie kupuje kolejną E30-stke :)
mysle na zakupem IS-a Lub Ety na co czeba zwracać uwage przy zakupie Is-a??
pozdrawiam

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-11-19, 21:49   

Is jest bardzo dobrym silnikiem ale prawdziwe BMW zaczyna się od 6-ciu cylindrów* :mrgreen:

Wybór należy do Ciebie :wink:

*-nie dotyczy Mpower

ChriS 
Miłośnik literki M

Pomg: 7 razy
Doczy: 28 Cze 2004
Skd: Chojnice
Wysany: 2006-11-19, 21:55   

Nie wiem może jestem dziwny,ale mi się bardzo dobrze jeździ etą.Pasuje mi charakterystyka silnika i spalanie nie jest najgorsze-jakieś 8-9litrów Pb.
Ale is-a dostaniesz młodszego jeśli zwracasz uwagę na rocznik.

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Pomg: 12 razy
Doczy: 07 Cze 2006
Skd: Czeladź - Piaski
Wysany: 2006-11-19, 22:36   

Może podepne się pod temat...

Chciałem już kilka razy założyć nowy temat i zapytac ale nie miałem odwagi :mrgreen:

Mógłby ktoś napisać charakterystyki ETY i SUPERETY ?
Wiem że 2.5 czy 2.7 eta to wolnoobrotowy benzyniak , ale chciałbym jakies konkrety. Mało wiem o tych silnikach a chciałbym wieciec dużo :D
Szykałem na forum ale cos nie wyszło zabardzo...

Byłbym wdzięczny za opisy po polsku linki itp itd.
Chętnie poczytałbym też o przekladaniu glowi do 2.5 itp ( o tym kompletnie nic nie wiem)

Z góry dzięki ;)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-11-19, 23:25   

o jizzz ... ale to co sie dało jest napisane na tuningowym , bo eta to najczęściej wakowany silnik na tym forum chyba hehehehehe

poza tym obie ety na europę były oznaczane 325e i pojemność w obu przypadkach 2,7 ... 2,5 to 2,5 :idea: nie mylić :idea:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2006-11-19, 23:52   

lc123, zalezy ile masz kasy? i czy szukasz szerokiej czy jestes wielbicielem klasyka czyli waskiej lampy.
ja bym z tych obu golasow wybral 318 is , nowsza buda,nowsze czesci itd.faktycznie odglos juz nie ten co w 6 garach ale jednak moc ta sama, spalanie podobne.
IS jest "fajny" do momentu zmiany rozrzadu bo wtedy ladnie leci po kieszeni :mrgreen: . to nie to samo jak w innych czyli 400-500zl tylko lekko ponad 1000 plnow jest mniej w portfelu.
325e za to jest lepsza w dlubaniu jak ktos ma smykalke,czas i kase.

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-20, 01:20   

Mam porownanie bo przez jakis czas rownoczesnie jezdzilem is-em mojej dziewczyny jak i swoja eta i zdecydowanie wybral bym is-a. Zbiera sie duzo lepiej od ety, pali mniej, oplaty mniejsze, silnik z harakterem, raczej wiertarka - lubi byc krecony, chociaz nie ma takiej dziury w ciagu jak 2.0 i nie trzeba tak czesto wajchowac. Eta z kolei odwrotnie, ciagnie z dolu ale szybko puchnie - 4800 i odcinka. Dodatkowo is bedzie chodzil na gazie zupelnie bez problemowo, w przeciwienstwie do ety. Obie fury byly zagazowane, w ecie przeklinalem instalacje gazowa a w is-ie tak jakby jej nie bylo - leje i jade. Spalanie gazu - eta 10 w trasie, do 16 w miescie, 12-13 w mieszanym, is 8 w trasie, 10 w mieszanym, w samym miescie jakos nigdy nie mialem okazji sprawdzic bo mloda mieszka kawalek ode mnie wiec zawsze jest troche trasy :wink: Poza tym tak jak napisal Menel - is to mlodszy rocznik, szeroka lampa itd. Jesli szukasz waskiej lampy to is odpada, jesli szerokiej to odwrotnie. Dodatkowo is-y byly tylko w nadwoziu coupe, nie bylo sedanow. Nie ma jakiejs strasznej przepasci miedzy tymi silnikami, jednak mi bardziej odpowiadal is
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

lc123 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Lut 2006
Skd: Kraków NOWA-HUTA
Wysany: 2006-11-20, 19:12   

co do instalacji gazowej odpada raczej w obu przypadkach tylko szokują mnie ceny np rozrządu w is-ie chydrauliki dwa razy tyle co w zwykłym bocianie czy tam wałki są takie samo zrobione z ciasta jak w M40??

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-20, 20:00   

W przyblizeniu mozna powiedziec ze is to poprawiony M40, dol jest taki sam rozni sie gora. Nie ma problemow z hydraulika, "choroby wieku dzieciecego" z M40 zostaly wyeliminowane. O walek czy hydroregulatory (czyli typowe rzeczy dla M40) sie nie musisz bac. Jesli chodzi o rozrzad to najwyzej lancuch moze byc wyciagniety albo slizgi wyjechane, wtedy charakterystycznie grzechocze, ale da sie z tym zyc. Sam lancuch czy kola zembate nie sa takie drogie, najdrozsze z tego wszystkiego sa wlasnie slizgi, kiedys ktos pisal chyba 1200 zl za kompletny naped rozrzadu ze slizgami, ale Maras cos wspominal ze wyszperal cos chyba za polowe tej ceny, nie pamietam dokladnie, najlepiej wal do niego z pytaniem co i jak bo nie chce czegos pokrecic - u mnie w is-ie jest w miare cicho z okolic lancucha wiec nie drazylem tematu.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2006-11-20, 20:18   

hej,

IS IS IS IS IS IS IS
to naprawde fajny silnik..... pojezdzisz nim troche, nauczysz sie,
uzbierasz wiecej kasy i zrobisz to co ja...

grunt to miec po 4 zawory na cylinder i rozrzad na lancuch.... hihihihi

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: