BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
panewki m20b25
Autor Wiadomo
ŻoŻo 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 14 Lut 2006
Skd: Wawa
Wysany: 2006-03-13, 17:44   panewki m20b25

Mam maly klopot z moim silnikiem.
Na wolnych obrotach w silniku cos puka, do tego przy 3 tysiacach obrotow slychac charakterystycznie ghrtzechotanie panewek :)
Mam pytanie:
Jak sprawdzic czy jest to wina panewek glownych czy korbowodowych.
Silnik nie bierze oleju nie dymi a strasznie mnie draznie te klekotanie.
Jeszcze jedno co myslicie o wymianie panewek bez szlifu walu. Sluszalem ze w BMW wal jest ciezko skatowac i czesto sama wymiana panewek daje rade.

Z gory dzieki za odpowiedz

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-03-13, 20:26   

bez zdiecia przynajmniej glowicy nie dowiesz sie ktore to panewki. zmiana panewek bez szlifu-moim zdaniem bez sensu, zrobilem tak raz i po przejechaniu jakis 10000km cisnienie oleju zapalalo sie po lekkim przegonieniu samochodu. wiec zmiana samych panewek moim zdaniem bezcelowa strata kasy.

ŻoŻo 

Wysany: 2006-03-14, 01:11   

adrian e30 napisa/a:
bez zdiecia przynajmniej glowicy nie dowiesz sie ktore to panewki. zmiana panewek bez szlifu-moim zdaniem bez sensu, zrobilem tak raz i po przejechaniu jakis 10000km cisnienie oleju zapalalo sie po lekkim przegonieniu samochodu. wiec zmiana samych panewek moim zdaniem bezcelowa strata kasy.

Wszystko sie zgadza. Tylko u mnie nic sie nie dzieje z cisnieniem oleju nie gubi nawet przy super przykatowanym silniku w srodku lata. Gorzej nie bedzie na nowych panewkach. Jak zdejme miske to sie wszystko okarze

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2006-03-14, 01:32   

ZoZo TEMAT PANEWEK PRZERABIANY JUZ BYL NA TYM FORUM PARE RAZY.... :!: :!:

A CO DO PROBLEMU:
JAK WYJMIESZ WAL WTEDY SIE OKAZE CZY WAL TRZEBA SZLIFOWAC JAK NIE TO PANEWKI NOMINAL KUPUJESZ I TYLE
GORZEJ JAK WAL DO SZLIFU WTEDY KUPUJESZ TAKIE DO KTOREGO SZLIFU SA POTRZEBNE...

PzD
JEST
E46 Compact 320d
Ostatnio zmieniony przez GLOWA 2006-03-14, 15:28, w caoci zmieniany 1 raz  

ŻoŻo 

Wysany: 2006-03-14, 14:53   

Przegladalem forum i nic sensownego nie znalazlem dlatego pytam.
A swoja droga to w poscie powyzej sam sobie zaprzeczasz. Dziwne troche

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-03-14, 18:19   

zozo w czym sobie niby zaprzecza...

Po co ma sciagac głowice ??

kontrolka oleju gasnie ci odrazu po uruchomieniu silnika??

Może być tak że wał ci już na żadne szlif nie wyda :mrgreen:

tu masz troche o panewkach...

http://forum.beemka-klub....der=asc&start=0

ŻoŻo 

Wysany: 2006-03-14, 19:40   

SLuchaj tekst ze wal sie nie nadaje do szlifu to raczej dla jakiegos zoltodzioba. Ja w swoim zyciu rozlozylem juz kilka silnikow i wiem co to znaczy szlif walu poszczegolne nadwymiary itp. Mnie bardziej zalezalo na waszym zdaniu co do nowych panewek na stary wal. Z innych zrodel od starych mechaniorow slyszalem ze waly w bumach sa ponoc zaj...... twarde i wystarcza czesto sama wymiana panewek. Poprostu.
Jezeli ktos wymienial same panewki bez szlifu to prosba o jakies info ciekaw jestem efektow.

Ps. Kontrolka gasnie odrazu po odpaleniu silnika nie trzeba na nia wogole czekac

Pozdrawiam

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2006-03-14, 19:44   

stary skoro rozebrales i zlozyles wiele silników i puźniej one jeździły... to powinienes wiedzieć jak podejść do tematu...

Z kąd wiesz który szlif ma teraz twój wał?? przecierz nie wiesz tego... też nie wiesz czy czasem nie masz panewki przekręconej...

Możesz równie dobrze wymienic same korbowe... bez szlifu i terz przez jakiś czas to bedzie chodzić :lol:

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2006-03-14, 19:54   

co by nie było silnik trza rozebrac
wał do szlifu
naprawa korbowodu
wymiana panewek
itd...
REKLAMA:
jak cos to mam panewki główne na pierwszy szlif to mozemy sie dogadac
i dwa wały nie wymagające szlifu ale niestety do m20 b20 :wink:
POZDRO :D

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2006-11-15, 08:41   

Odświeże temat, tak więc jak wiadomo z poprzedniego postu miga mi kontrolka oleju na wolnych obrotach, nie zawsze ale najczęsciej jak dam ognia i wżuca na luz, jak dotkne gaz tak że obroty wzrosną o 100-200 odrazu gaśnie, na zimnym silnik przy odpalaniu kontrolka gaśnie podczas kręcenie rozrusznikeim (dziwne ? :? ) na rozgrzanym jak zaplai auto to po okolo 1s gaśnie.

Silnik pracuje normalnie ale na wysokich obrotach słychac grzechotanie zapewne panewek :(
ale jest to taki słaby słyszalny dzwięk i trzeba sie wsłuchać, na wolnych nic nie słychać od spodu. wczoraj ściągłem mieske i pompa oleju jest w pełni sprawna (sitko miało troszke syfu ale nie tak dużo) tak więc pompa odpada

Nigdy nie bawiłem sie w wymiane panewek :D więc powiedzcie co i jak, chce to zrobić bez szlifu wału (ostatecznie sie okaże jak wyjme stare panewki ) , planuje wymienić korbowodowe bo tez slyszalem ze główne raczej nie umierają.

Ciekawostką jest fakt że leje olej Valvoline mineralny i jeszcze nie dawno miał kolor olejowy a jak sposcilem to jest na maxa czarny jak smoła, nie wiem dlaczego sie taki zrobił tak nagle ?? ????

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Mauser 

Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-11-15, 12:16   

Ja jedynie wiem tyle, że w firmie ( nie jakaś od pana Zenka...) gdzie robią szlify regeneracje, to gadali że przy wymianie panewek koniecznie szlif wału, wyważenie, no i pewnie przy okazji sprawdzenie łoża wału...
ps. do tego zimeringi, jak wał już na wierzchu, i parę stów pójdzie

yaster 

Pomg: 1 raz
Doczy: 04 Lis 2006
Skd: Elbląg
Wysany: 2006-11-15, 15:30   

u mnie były podobne objawy, ale ustąpiły po wymianie oleju na lepszy, ale skoro u Ciebie jest valvoline, to chyba nic nie pomoze.
Dodam ze sytuacja miala u mnie miejsce dokladnie jakies 1000 km po zalozeniu panewek korbowodowych, bez szlifowania wału.
Słyszałem o metodach, nawet byłem świadkiem wkładania między panewke a łeb korbowodu pazłotka od czekolady, zeby panewka ciaśniej weszła :|
Pewien mercedes w123 tak zrobiony do dziś jeździ, a bylo to robione jakies 15 lat temu...

Snoopy83 

Doczy: 10 Lis 2006
Skd: Osiecznica
Wysany: 2006-11-15, 19:05   

Ja robiłem szlif wału, dalem nowe panewki korbowodowe i nowe na czopy główne, wymieniłem uszczelki i uszczelniacze, ciśnienie oleju jak marzenie :)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-11-15, 20:31   

He - znam temat z tym olejem - smaży się na panewkach - do trzeh tysięcy jest OK ale powyżej niestety film olejowy się rwie - grzehocze i się grzeje po 2 -3 tysiącach km olej czarny.

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-11-15, 21:22   

tzn valvoline kiepski jest?????

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-11-16, 08:10   

W sumie panewki już założone, popoludniu złoże do kupy silnik i zobaczymy co sie zmieniło, zaleje go teraz pewnie ELF-em 15W40

E36 325i qp

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2006-11-16, 14:57   

Ja jezdzilem caly czas na Mobilu M i nie narzekalem ale po ostatniej zmianie i po przejechaniu 2.5 tys km olej zrobil sie momentalnie czarny i ciekl jak woda....paliwo ani chlodziwo sie do niego nie dostawalo wiec wniosek prosty - olej do D. Auto bardzo czesto potrafilo sobie przydymic. Teraz zalalem jakis nowy Castrol High Mileage i jest bajera :) silniczek sie wyciszyl, o dymku juz zapomnialem. Olej jest lepki na bagnecie nawet jak ostro pojezdze.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Skd: Płońsk
Wysany: 2006-11-16, 17:59   

sarna1 napisa/a:
Ja jezdzilem caly czas na Mobilu M i nie narzekalem ale po ostatniej zmianie i po przejechaniu 2.5 tys km olej zrobil sie momentalnie czarny i ciekl jak woda....paliwo ani chlodziwo sie do niego nie dostawalo wiec wniosek prosty - olej do D. Auto bardzo czesto potrafilo sobie przydymic. Teraz zalalem jakis nowy Castrol High Mileage i jest bajera :) silniczek sie wyciszyl, o dymku juz zapomnialem. Olej jest lepki na bagnecie nawet jak ostro pojezdze.

tez przeszedlem na castrola. tam przynajmniej ladnie plombuja opakowania...gdy w zeszlym roku kupilem banke mobila (w sklepie motoryzacyjnym) po otwarciu nie bylo zadnego zabezpieczenia, plomby..nic..rownie dobrze moglby byc selektol. A dobry olej to podstawa. polecam zalac castrolem te panewki.

pozdro

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2006-11-17, 07:40   

yaster napisa/a:
u mnie były podobne objawy, ale ustąpiły po wymianie oleju na lepszy

Mialem to samo w poprzedniej 2 - litrowce, po przejechaniu kilkunastu km na trasie na wolnych zaczynala migac kontrolka cisnienia oleju. Myslalem juz ze panewki "wyszly" itp, ale po wymianie oleju na Mobila 10W40 wszystko wrocilo do normy. Jak masz wlane jakies scierwo po poprzednim wlascicielu albo przespales wymiane to u Ciebie moze byc to samo.
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2006-11-17, 08:03   

No i bemka naprawiona :D :D :D :D na 3 cylindrach panewki były :shock: :shock: :shock: , koleś mówił że jeszcze troche km. na takich panewkach i było by niedobrze, pozatym olej Valvoline też je dobił. Teraz kontrolka od oleju gaśnie już przy pierwszym obrocie rozrusznika :lol: , ogólnie ciśnienie jak w nowym aucie :D :D :D , wrzuce potem fotki panewek. Koszt remontu 210zl (100zl mechanik, 100zl panewki, 10zl uszczelka pod miską)

E36 325i qp

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Skd: Płońsk
Wysany: 2006-11-17, 08:30   

no i elegancko :P czekamy na foty.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw